https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/firma-de-beers-ze-sve-rezervace-presune-200-slonu-do-mosambiku
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Firma De Beers ze své rezervace přesune 200 slonů do Mosambiku

24.7.2018 00:28 (ČTK)
Slony z Venetia Limpopo čeká 1500 kilometrů dlouhá trasa do mosambického parku Zinave. / Ilustrační foto
Slony z Venetia Limpopo čeká 1500 kilometrů dlouhá trasa do mosambického parku Zinave. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Důlní společnost De Beers, zabývající se těžbou diamantů v Jihoafrické republice, začala přesouvat 200 slonů do sousedního Mosambiku. Důvodem je přemnožení chobotnatců na malé ploše rezervace. Společnost v pondělí podle agentury Reuters oznámila, že slony přesune ze své soukromé rezervace Venetia Limpopo do Mosambiku, kde sloní populaci zdevastoval tamní konflikt.
 

Rezervace Venetia Limpopo se rozkládá na ploše 32.000 hektarů a dokáže zajistit obživu pro zhruba 60 slonů; nyní je jich tam ovšem 270. Podle těžařské firmy způsobují "rozsáhlé poškození ekosystému", který má poskytnout útočiště mnoha dalším živočišným druhům.

Řada přírodních parků v JAR staví ploty, aby slonům, devastujícím prostředí, omezily pohyb.

Slony z Venetia Limpopo čeká 1500 kilometrů dlouhá trasa do mosambického parku Zinave. Na jeho 400.000 hektarech žije nyní 60 slonů. Divoce žijící zvířata v Mosambiku zasáhly důsledky patnáctileté občanské války. Skončila v roce 1992 a po ní sloní populaci oslabují pytláci, kteří je zabíjejí kvůli slonovině.

Přesun slonů bude řídit skupina ochránců přírody Peace Parks Foundation (PPF). "Pro zachování ekosystému je třeba zajistit rovnováhu mezi živočichy a rostlinstvem. Odstraníte-li jeden druh, jako je slon, vytvoříte řetězovou reakci v celém systému," uvedl šéf PPF Werner Myburgh.

Sloni jsou společenská zvířata a ochránci při jejich přesunu zajistí, aby rodiny zůstaly pohromadě. Operace si vyžádá rozsáhlou logistickou přípravu. Zvířata budou na dlouhé cestě pod vlivem sedativ a budou převezena nákladními automobily. Přesun první skupiny 60 slonů už začal.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist