https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/firma-prodavala-cistic-bryli-ktery-nesplnoval-chemicke-predpisy
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Firma prodávala čistič brýlí, který nesplňoval chemické předpisy

3.5.2018 00:22 | OLOMOUC (ČTK)
Pokutu 150.000 korun uložila Česká inspekce životního prostředí olomoucké společnosti Protective&Pure za výrobu a prodej přípravku k čištění brýlí, který nesplňoval podmínky chemického zákona a evropského nařízení o detergentech. / Ilustrační foto
Pokutu 150.000 korun uložila Česká inspekce životního prostředí olomoucké společnosti Protective&Pure za výrobu a prodej přípravku k čištění brýlí, který nesplňoval podmínky chemického zákona a evropského nařízení o detergentech. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Pokutu 150.000 korun uložila Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) olomoucké společnosti Protective&Pure za výrobu a prodej přípravku k čištění brýlí, který nesplňoval podmínky chemického zákona a evropského nařízení o detergentech. Inspektoři zjistili, že výrobek prodávaný ve stáncích v supermarketech nevyhovuje podmínkám biologické rozložitelnosti, řekl včera ředitel oblastního inspektorátu ČIŽP v Olomouci Radek Pallós. Firma už přípravek nesmí prodávat.
 

"Nechali jsme provést odbornou analýzu přípravku. Ta prokázala, že výrobek je rozložitelný jen z 21,5 procenta po 28 dnech. Zákon však stanovuje rozložitelnost za stejný časový úsek minimálně 60 procent," uvedl Pallós.

Společnost Protective & Pure podle Pallóse navíc neposkytla včas ministerstvu zdravotnictví povinné informace o složení výrobku. "Pokud nejsou ohlášeny údaje o nebezpečných vlastnostech chemických směsí, může to mít v případě nehody negativní vliv na rozsah poškození zdraví člověka. Toxikologické informační středisko pak nemá informace o nebezpečné směsi, a nemůže tedy dostatečně účinně pomoci například při požití látky dětmi," upozornil.

Společnost Protective & Pure při kontrole podle Pallóse také tvrdila, že není výrobcem směsi, inspektoři ale prokázali opak. Na trh firma uvedla celkem 5185 kusů těchto přípravků a za 20 dní prodala 1047 čističů konečným spotřebitelům.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LD

Libor Dostálek

15.10.2022 19:00
Já žádný čistič na brýle nepoužívám. Nepřijde mi, že by nějaké speciální čištění potřebovaly :-) . Mám dioptrické brýle na čtení, které jsem si objednal z https://www.hotovebryle.cz/ a ukládám si je do pouzdra a když je potřeba, tak si je jen otřu hadříkem a nijak víc je neudržuju :-) .
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist