https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/firma-sepetna-povazuje-pokutu-cizp-za-prisnou-zvazuje-zalobu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Firma Sepetná považuje pokutu ČIŽP za přísnou, zvažuje žalobu

6.2.2020 00:11 (ČTK)
Firma Sepetná, která v obci Ostravice v Beskydech provozuje hotel a penzion, považuje pokutu 240.000 korun od České inspekce životního prostředí (ČIŽP) za nepřiměřeně přísnou. / Ilustrační foto
Firma Sepetná, která v obci Ostravice v Beskydech provozuje hotel a penzion, považuje pokutu 240.000 korun od České inspekce životního prostředí (ČIŽP) za nepřiměřeně přísnou. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Firma Sepetná, která v obci Ostravice v Beskydech provozuje hotel a penzion, považuje pokutu 240.000 korun od České inspekce životního prostředí (ČIŽP) za nepřiměřeně přísnou. Společnost pokutu dostala za nepovolený odběr vody ze studny. Nyní zvažuje podání správní žaloby. Včera to řekla ředitelka Relax Centra Sepetná Jana Ehnes. Podle inspekce firma za tři roky překročila povolený o 3400 metrů krychlových.
 

Ředitelka uvedla, že roční nadlimitní odběr odpovídal spotřebě osmi běžných rodinných domů. "Nedošlo k závažnému snížení zásob podzemních vod, ani k žádným ekologickým újmám. Následek přestupku je tak minimální, je-li vůbec znatelný," doplnila.

Kontroloři ČIŽP se zaměřili na nakládání s vodami v rekreačním centru Sepetná, a to v hotelu, bungalovech a relaxačním centru, v penzionu Sluníčko a chatě Měsíček. "Společnost měla rozhodnutím Městského úřadu Frýdlant nad Ostravicí povoleno odebrat ze studny, která je umístěná na pozemku v katastrálním území Staré Hamry, maximálně 5880 metrů krychlových podzemních vod ročně. V letech 2016, 2017 a 2018 tento roční limit překročila a za tříleté období tak odčerpala navíc 3433 metrů krychlových," řekl ředitel ostravského inspektorátu ČIŽP Karel Kozubek.

Podle Ehnes společnost už loni na základě upozornění inspekce přijala opatření, kterými spotřebu vody snížila. "Zakoupili jsme myčky nádobí s nižší spotřebou vody, instalovali nové spořící hlavy do všech sprch a umyvadel a přijala i řadu dalších úsporných opatření na ochranu životního prostředí. Jen v roce 2019 činily investice do opatření na ochranu životního prostředí částku přes 250.000 korun," uvedla ředitelka.

Podle ní inspekce nebrala ohled na to, že areál poskytuje bezplatně zázemí pro pořadatele řady akcí, při nichž stoupá spotřeba vody. Sepetná navíc podle ředitelky poskytuje bezplatně dodávky pitné vody pro letní táborové pobyty dětí a zásobuje celoročně pitnou vodou i několik okolních chat, které nejsou napojeny na veřejnou vodovodní síť.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

6.2.2020 12:19
To je ta světská spravedlnost. Místo toho, aby ČIŽP tvrdě postihovala poškozování ŽP najde si slabého hříšníka, kterého osolí jak jen možno.
U nás v obci se povaluje 30tis. tun nebezpečného odpadu na nepovolené skládce , ČIŽP to řeší 6!!! roků bez hmatatelného výsledku, jen tak dál.
Odpovědět
Pa

PavelA

6.2.2020 13:53
Překročené limity jsou překročené limity.
Pokud je překračovali,měli zažádat o zvýšení.Pokud o tom překračování nevěděli-jejich problém.
S pokutou souhlas!
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

6.2.2020 16:01 Reaguje na PavelA
S pokutou taky souhlas, ale ne s její výší. Inspekce se mohla pohybovat v rozmezí za 15-70Kč/m3 a zvolila maximum.
Odpovědět
Jan  Knap

Jan Knap

6.2.2020 23:02
Moje osobní zkušenosti s ČIŽP jsou takové,že je to úřad, který je až na světlé vyjímky nefunkční.Dovede pokutovat prkotiny,takové jako je uvedená v článku ale postihování skutečného poškozování ŽP se vyhýbá jak čert kříži. Petrův Zdar
Odpovědět

Jan Šimůnek

8.2.2020 08:58 Reaguje na Jan Knap
Souhlas. Na pole kousek od naší chalupy před několika lety (musel bych se podívat do fotoarchivu) ekosoudruzi vyváželi odpad z bioplynky (např. kusy kadáverů zdechlých krav). Bylo to snad 200 metrů od vesnice, smrad naprosto šílený a ČIŽP nebyla léta schopná absolutně ničeho. Zachránil to Babiš, který toho podnikatele zlikvidoval a z nějakých (asi podnikatelských) důvodů tu bioplynku buď přestal provozovat nebo odpad začal vozit jinam.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist