https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/firmy-pro-zemedelske-podniky-je-nerealne-zavest-rychle-uspory-energii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Firmy: Pro zemědělské podniky je nereálné zavést rychlé úspory energií

9.11.2022 00:47 | PRAHA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zemědělské podniky nemají příliš velký prostor pro rychlé úspory energií, protože hlavně v živočišné výrobě nelze omezit topení v budovách nebo chlazení hospodářských zvířat. Šetření by v takovém případě vedlo ke zhoršení životních podmínek zvířat a kvality potravin, sdělili ČTK zástupci firem. Podle ankety Agrární komory ČR firmám stoupají náklady na energie meziročně až o stovky procent.
 

Majitelka podniku Agro Měřín Lucie Večeřová uvedla, že v zemědělské činnosti nelze například přerušit provoz dojírny, protože by to vedlo ke zdravotním problémům zvířat, stejně tak nelze vypnout provoz sušírny plodin. "Kdybychom kukuřici nechali schnout volně na poli, zničí nám ji vlhkost nebo déšť," doplnila.

Podniku Proagro Nymburk stouply letos náklady za elektřinu i plyn pro chov drůbeže na dvojnásobek. Za první pololetí letošního roku firma za elektřina zaplatila o čtyři miliony více než loni, zhruba 7,75 milionu Kč. Za plyn zaplatila 3,19 milionu Kč, což je oproti roku 2021 také více než dvojnásobná částka.

Společnost Hanka Mochov, která pěstuje zeleninu na dvou farmách ve středních Čechách, podle aktuálních cen a loňské spotřeby predikuje, že za rok 2022 zaplatí za energie přes 16 milionů Kč. To je více než trojnásobek než loni, kdy byly náklady společnosti na energie zhruba pět milionů korun.

Cukrovarnická společnost Tereos již koncem září uvedla, že cukr z letošní sklizně bude kvůli růstu výrobních nákladů dražší. Společnost zpracovává zhruba 60 procent cukrové řepy, která v ČR vyroste. Její náklady na zpracování tuny rostlinného materiálu jsou letos o 236 procent vyšší než před rokem, oproti roku 2020 vzrostly o 380 procent, tvrdí firma.

Firma Pomona Těšetice na Znojemsku, která hospodaří na 32 hektarech jabloní, letos za první pololetí zaznamenala růst nákladů na elektřinu na jeden hektar o 22.500 Kč. Firmě také například meziročně o zhruba 660 000 Kč vzrostly náklady na energie pro provoz chladírny a skladování jablek.

Mluvčí holdingu Agrofert Pavel Heřmanský uvedl, že výrazné úspory energií by firmy holdingu musely dělat na úrok životních podmínek zvířat. Součástí skupiny je řada zemědělských firem. "Jediná možností, jak uspořit energie, je zavádění technologií s nižší spotřebou energií a využívání alternativních zdrojů, například fotovoltaiky nebo bioplynu. Obojí však znamená vysoké investice, kde při aktuálních výkyvech cen energií je velmi obtížné spočítat návratnost," doplnil.

Prezident Agrární komory ČR Jan Doležal uvedl, že komora vítá zastropování cen energií, poznamenal však, že v okolních zemích jsou maximální ceny nižší. Podle komory by se neměl cenový strop týkat energie z bioplynových stanic. "Za chvíli přijde zima a bude třeba vytápět stáje především menším hospodářským zvířatům, vytápění potřebují také skleníky se zeleninou," dodal Doležal.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (9)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

9.11.2022 08:00
Jezevci si mají nejméně co stěžovat.
Mají veliké plochy střech i různých nádvoří a už dávno měli mít všude fotovoltaiku. K tomu solární panely na ohřev vody, mají taky možnost využívat bioplyn. A na vše mohli čerpat dost solidní dotace. Ti. kteří toho využili, energii (hlavně bioplyn) ještě prodávají.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

9.11.2022 08:15 Reaguje na Pavel Hanzl
Jenže hodně zemědělců nemá takové zisky, aby investovalo.
A nemá zaměstnance, kteří by vše zařídili a dotace získali. A teď na to doplatí, a zaplatí to všichni.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.11.2022 08:57 Reaguje na Michal Uhrovič
Jistě, stojí to nějaké kačáky. Ale zemědělec je podnikatel, vždycky (i za komára) musel vydělávat peníze, věděl, jak investovat a co může dostat od státu.
Určitý problém ale je, že právě zemědělské dotace velmi intenzivně tuneloval Babiš, takže ostatní měli smůlu.
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

9.11.2022 09:22 Reaguje na Pavel Hanzl
Máte za sebou určitě několiv úspěšných zemědělských firem, takže víte, o čem mluvíte.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.11.2022 10:21 Reaguje na Michal Uhrovič
Samozřejmě, v civilu mi říkají Toman.
Odpovědět
MJ

Marcela Jezberová

9.11.2022 12:36 Reaguje na Pavel Hanzl
Není to spíš Štefl?
Odpovědět
ss

smějící se bestie

9.11.2022 08:30 Reaguje na Pavel Hanzl
běž jim to ukázat, jak to mají dělat
Odpovědět
MU

Michal Uhrovič

9.11.2022 08:04
Rozházovali se peníze firmám za pseudoproblémy, i když měl stát údaje z EET, dal podnikatelům to, co chtěli. Hlavně těm velkým. A teď není na řešení opravdových problémů. Teď začně teprve opravdová krize.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.11.2022 11:42 Reaguje na Michal Uhrovič
8 let babišistánu nás poškodilo daleko více, než se myslelo. Právě z fve vytvořili solárná tunel, který sice vůbec neřešili, ale když šly panely i baterie na desetinu ceny, dotace stopli. Prostě všechno naopak.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist