https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/fond-letos-prijal-vic-zadosti-o-dotaci-z-nove-zelene-usporam-nez-za-rok-2021
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Fond letos přijal víc žádostí o dotaci z Nové zelené úsporám než za rok 2021

6.6.2022 11:40 (ČTK)
Stavění
Stavění
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Do konce letošního května přijal Státní fond životního prostředí (SFŽP) 23 745 žádostí o dotace z programu Nová zelená úsporám (NZÚ), víc než za celý rok 2021. Loni jich lidé podali 22 333. Dotace z NZÚ lidem přispívají například na snižování energetické náročnosti budov a pořízení obnovitelných zdrojů energie. Současná etapa, která začala loni na podzim, zahrnuje i dotace na pořízení ekologického zdroje tepla pro domácnosti s běžnými příjmy. Podle MŽP lidé nyní nejvíce žádají o peníze na fotovoltaiku.
 

"Zájem o program Nová zelená úsporám pozorujeme dlouhodobě, vlivem složité situace na trhu s energiemi i přísnějších požadavků na ekologická řešení nárůst v posledních měsících enormně zrychlil. Oproti minulým letům je nyní téměř čtyřnásobný," uvedla ministryně životního prostředí Anna Hubáčková (KDU-ČSL). Za pět měsíců letošního roku obdržel SFŽP 23 745 žádostí s požadavkem na 4,6 miliardy korun, dodala.

Podle ministryně od roku 2014, kdy program NZÚ začal, SFŽP eviduje 102 000 žádostí o podporu energetických opatření u rodinných a bytových domů v částce přes 22 miliard korun. Hubáčková uvedla, že přes 20 miliard SFŽP dosud schválil nebo vyplatil na účty žadatelů. Podle dřívějších informací MŽP bylo do konce roku 2021 proplaceno 58 712 žádostí za 13,48 miliardy korun. Množství dosud proplacených žádostí MŽP neupřesnilo.

Podle resortu je nyní největší zájem o příspěvky na domácí fotovoltaické systémy, v předchozí etapě NZÚ dominovala podpora zateplení budov. Počet žádostí o dotaci na fotovoltaiku je podle MŽP od počátku roku vyšší, než byl zájem o tuto dotaci za celý rok 2021.

Druhou nejčastěji žádanou je dotace na výměnu neekologických kotlů domácnostem s běžnými příjmy. Mohou dostat příspěvek do 50 procent nákladů. NZÚ od počátku května nepodporuje plynové vytápění, proti dřívějšku je naopak dotační podpora rozšířena na vlastníky bytů a na majitele řadovek, které jsou v katastru nemovitostí zapsány jako vymezené bytové jednotky.

Nově o peníze z programu žádají zájemci s již dříve vyplacenou podporou na novostavbu, nebo ti kteří tuto dotaci aktuálně čerpají. "Takoví zájemci si mohou opět požádat o dotaci, a to na doplňková energetická opatření, jako je fototovoltaika, řízené větrání, využití tepla z odpadní vody či ohřev vody pomocí obnovitelných zdrojů energie," popsal Charvát. V případě bytových domů mohou být žadatelem i příjemcem podpory i příspěvkové organizace zřizované obci a kraji.

V nové etapě NZÚ má být do roku 2026 19 miliard korun z Národního plánu obnovy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist