https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/fond-zemedelcum-vyplatil-skoro-vsechny-letosni-dotace
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Fond zemědělcům vyplatil skoro všechny letošní dotace

26.7.2016 10:46 | PRAHA (ČTK)
Zemědělci obecně upřednostňují vyplacení většího množství peněz dříve, aby mohli splácet své závazky u bank a dalších institucí.
Zemědělci obecně upřednostňují vyplacení většího množství peněz dříve, aby mohli splácet své závazky u bank a dalších institucí.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Státní zemědělský intervenční fond (SZIF) vyplatil již 99,3 procenta přímých plateb a rozhodl o vyplacení 29,5 miliardy korun každoročních dotací. Zbývá ještě rozhodnout o 1,3 miliardy korun. Na tiskové konferenci to dnes uvedli zástupci ministerstva zemědělství. Ohradili se proti kritice, že státní správa letos nestíhala vyplácet peníze včas. Harmonogram fond zveřejnil již loni měsíc a půl po příjmu žádostí. Na dotacích, o něž se zemědělci hlásili na jaře, by měli na konci letošního a během příštího roku dostat 31,6 miliardy korun.
 

Podle ministra zemědělství Mariana Jurečky (KDU-ČSL) Česko splnilo dobře termíny, které přineslo nové dotační období, které běží prakticky od loňského roku do roku 2020. "Například Francie, Rumunsko nebo Velká Británie měly problémy do konce června vyplatit potřebné množství přímých plateb a hrozilo jim tak neproplacení podpor Evropskou komisí," řekl Jurečka. Loni se totiž zvýšil počet proplácených titulů z 35 na 68, počet nutných rozhodnutí od SZIF vzrostl z 98.800 v roce 2014 na skoro 140.000 v následujícím roce.

Platbu na tzv. ozelenění neboli greening, která letos byla kvůli novému dotačnímu systému vyplácena později, by měli zemědělci příští rok dostat místo v dubnu již v lednu.

V letošním roce plánuje SZIF vyplatit prostřednictvím hlavní evropské zemědělské dotace, tzv. přímé platby na plochu, 12,5 miliardy korun. Zemědělci by měli dostat polovinu peněz z této dotace jako zálohu. Předloni se v platbě na plochu vyplatilo přibližně 21 miliard korun, z toho polovina zálohou. Loni zájemcům fond vyplatil zhruba podobný obnos jako plánuje dát letos, záloha však byla sedmdesátiprocentní.

O navýšení záloh může letos stejně jako loni rozhodnout ministerstvo zemědělství, které bude rozhodovat i o finální výši dotace na hektar. Zemědělci obecně upřednostňují vyplacení většího množství peněz dříve, aby mohli splácet své závazky u bank a dalších institucí. Nárok greening mají zemědělci, kteří pěstují různé druhy plodin a udržují mimo jiné na polích stanovenou výměru trvalých travních porostů.

Zisk českého zemědělství loni klesl o 27,3 procenta na 16,9 miliardy Kč, předloni byl rekordní 23,26 miliardy korun. Za pokles může především snížení cen zemědělských komodit, které nejvíce postihlo živočišné produkty, především mléko a vepřové maso. Projevilo se i sucho.

Letos se podle odhadů Zemědělského svazu ČR sníží chovatelům krav kvůli nízkým výkupním cenám tržby za mléko o sedm až devět miliard korun. O další tři miliardy korun přijdou zemědělci při prodeji vepřového masa. Tržby za rozhodující zemědělské komodity podle odhadu celkově klesnou proti minulému roku minimálně o 11 procent zhruba na 75 miliard korun.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LS

Libor Sedláček

26.7.2016 21:13
Pro koho jiného než zemědělce pobírající dotace je tato zpráva ještě dobrou zprávou? Informace o zisku českého zemědělství je to nejcennější co si lze z tohoto článku vzít a zapamatovat. O to zajímavější je to v kontextu s výší vypláceného pachtovného majitelům pozemků, která je v ČR druhou nejnižší v EU a je poměrně nižší nákladovou položkou oproti všem zemím v EU. V Německu jsou nejvyšší pachtovné na úrovni 520 Eur za hektar, více zde http://pudapodkontrolou.cz/blog/
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist