https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/fond-zivotniho-prostredi-loni-proplatil-temer-15-miliard-korun
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Fond životního prostředí loni proplatil téměř 15 miliard korun

31.5.2020 07:20 | PRAHA (ČTK)
České bankovky
České bankovky
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Státní fond životního prostředí (SFŽP) loni žadatelům proplatil 14,88 miliardy korun. Více než 11 miliard korun šlo na počiny pro zlepšení životního prostředí financované z evropského operačního programu. Zprávu o hospodaření SFŽP za rok 2019, kterou má ČTK k dispozici, dostane v pondělí pro informaci vláda. Předloží ji ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO).
 

Z Operačního programu Životní prostředí fond proplatil 4659 žádostí celkovou částkou 11,48 miliardy korun. V roce 2018 fond z téhož zdroje spravoval 9,2 miliardy korun.

V programu ministerstva životního prostředí Nová zelená úsporám fond vyřídil 9102 žádostí s podporou 2,06 miliardy korun. O rok dříve šlo přes program zaměřený na snížení energetické náročnosti budov 1,7 miliardy korun.

Dotace financované z rozpočtu fondu činily 960 milionů korun, půjčky z téhož zdroje pak 380 milionů korun. Zvýhodněné půjčky SŽFP cílí na spolufinancování projektů podpořených z operačního programu. Využít je mohou žadatelé, kterým chybí peníze na spoluúčast.

Fond pro rok 2019 předpokládal příjmy téměř 1,674 miliardy korun, do konce prosince však získal necelých 1,074 miliardy korun. Podle předkládací zprávy jsou důvodem nižší příjmy z poplatků za odběr podzemní vody a vypouštění odpadních vod do vod povrchových. Kvůli zrušení zúčtování systému zálohových plateb fond vracel přeplatky záloh na rok 2019.

Výdaje fondu přesáhly 1,899 miliardy korun. Udržely se pod limitem 1,918 miliardy korun, který schválila vláda.

Zůstatek peněz k 31. 12. 2019 v mil. Kč

sar snm


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LK

Lukáš Kašpárek

1.6.2020 09:11
No bylo by zajímavé vidět, kolik peněz z této částky šlo na zlepšení ŽP a co na jeho zhoršení.... i investice do zhoršení ŽP je investice do ŽP.... a bohužel u nás v ČR bych se nedivil, kdyby značná část těchto prostředků šla opravdu do reálného poškozování ŽP....
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist