https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/fotopast-v-ceskem-lese-odhalila-kocku-divokou-a-je-to-kocour
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Fotopast v Českém lese zachytila kočku divokou. A je to kocour

22.10.2018 12:13 | PRAHA (Ekolist.cz)
Koucour kočky divoké.
Koucour kočky divoké.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Záznam pochází z fotopasti, která je umístěna nedaleko obce Rybník v chráněné krajinné oblasti Český les. Zařízení je součástí rozsáhlého mezinárodního projektu 3Lynx a má sloužit především k pozorování rysa ostrovida. Fotografie kočky divoké je podle ochránců přírody o to cennější, že jde o jeden z mála důkazů o jejím výskytu v České republice. Informuje o tom Agentura ochrany přírody a krajiny.
 

„Kočka divoká patří mezi nejvzácnější druhy naší fauny a donedávna jsme vůbec netušili, že v Českém lese žije," vysvětluje Milena Prokopová ze Správy CHKO Český les. "Porovnáním fotografií jsme navíc zjistili, že se jedná o stejné zvíře, samce, který byl během posledních tří let zachycen v oblasti Čerchova a v Bavorsku."

Potvrzuje to, že kočka divoká může urazit i desítky kilometrů v období, kdy hledá příhodné místo, kde by se dlouhodobě usadila. Kočka obývá rozsáhlé území, udává se, že její domovský okrsek může být až 370 hektarů. Během svých přesunů musí jedinci překonávat mnoho překážek jako jsou železnice nebo silnice, které jsou pro ně největší hrozbou. "To, že kočka divoká našla v Českém lese svůj domov, dokládá, že tu má příznivé podmínky, tedy především dostatek potravy a klid,“ vysvětluje Prokopová.

Kočka divoká z naší přírody v minulosti zmizela, ale v poslední době se k nám začíná postupně vracet. Ojedinělá pozorování jsou z oblasti CHKO Bílé Karpaty, Beskydy, z Javorníků, Podyjí, Šumavy a právě Českého lesa. Zatím se ale zdá, že se jedná o zvířata, která tudy jen procházejí, nepodařilo se doložit jejich rozmnožování.

Teritorium kocoura bývá i několikanásobně větší než teritorium samice a zahrnuje většinou i víc teritorií koček. Domovský okrsek je velký od 150 do cca 370 ha. Aktivně bráněné jádrové území výskytu, které je využíváno k výchově mláďat, je ale daleko menší, cca 50 - 70 ha.

Kočka divoká jako teplomilný a suchomilný druh obývá raději smíšené lesy středních a nižších poloh, kde je vyšší nabídka potravy. V jehličnatých lesích vyšších poloh jsou teritoria koček obecně větší, což zřejmě souvisí právě s nižší nabídkou a dostupností potravy. V zimě se stěhuje do nižších poloh a do míst, kde není souvislá sněhová pokrývka.

Obsazené teritorium si značí trusem, nebo drápanci na stromech. Páření probíhá v únoru a březnu. Živí se především drobnými zemními savci (myšicemi, hraboši apod.) a pěvci. Jsou aktivní především v noci a za rozbřesku, v období krmení mláďat loví ale i přes den.


reklama

Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
tisknout poslat
 twitter

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení


Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama




Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Econnectu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist