https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/francie-vyhlasila-boj-importovane-soji-kvuli-problemu-odlesnovani
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Francie vyhlásila boj importované sóji kvůli problému odlesňování

2.12.2020 08:53 | PAŘÍŽ (ČTK)
Francie i jiné státy Evropské unie ročně dovážejí především z Brazílie a Argentiny miliony tun sójových bobů a sójové moučky používaných jako krmivo pro hospodářská zvířata.
Francie i jiné státy Evropské unie ročně dovážejí především z Brazílie a Argentiny miliony tun sójových bobů a sójové moučky používaných jako krmivo pro hospodářská zvířata.
Licence | Volné dílo (public domain)
Foto | jcesar2015 / Pixabay
Francie chce snížit svoji silnou závislost na dovozu sóji z Jižní Ameriky, oznámil podle agentury Reuters francouzský ministr zemědělství Julien Denormandie. Ministr mimo jiné upozornil, že produkce sóji v Latinské Americe přispívá k odlesňování. Brazilský národní výzkumný ústav INPE v pondělí informoval, že brazilský amazonský prales letos utrpěl největší ztráty od roku 2008. Například asi 40 procent sóji dovezené do Británie z Brazílie, Argentiny a Paraguaye nemá jasný původ, napsal dnes list The Guardian.
 

"Když dovážíte sóju z Latinské Ameriky, tak (přispíváte) k odlesňování, a k problému se soběstačností se přidává také environmentální problém," sdělil Denormandie. Ministr proto navrhuje od roku 2022 zvýšit o 40 procent plochu, na níž se pěstují plodiny s vysokým obsahem bílkovin, a do deseti let ji zdvojnásobit. Nyní je podle ministra francouzská poptávka po plodinách s vysokým obsahem bílkovin pokrytá domácí produkcí z 50 procent.

Francie i jiné státy Evropské unie ročně dovážejí především z Brazílie a Argentiny miliony tun sójových bobů a sójové moučky používaných jako krmivo pro hospodářská zvířata. Francie je přitom největší dovozce brazilské sójové moučky v Evropské unii, píše agentura Reuters.

Nová data zveřejněná britskou organizací AIC zabývající se zemědělstvím ukázala, že okolo 40 procent sóji, která byla v roce 2019 importována do Británie, bylo bez požadavků na upřesnění původu plodiny dodáno z Argentiny, Paraguaye a Brazílie, informuje The Guardian. Další část dovezené plodiny měla certifikát dokládající její zodpovědné pěstování a zbylá část pocházela z USA a Kanady, kde spojitost s ničením lesů nehrozí. Největší objem sóji pak podle zprávy spotřebovává chov drůbeže.

Organizace Greenpeace nahlíží na francouzský plán zvýšit vlastní produkci plodin s vysokým obsahem proteinu s nedůvěrou. "Téma nadprodukce masa, vajec a mléčných výrobků je bohužel zcela odsunuto na vedlejší kolej. Dokud se bude vláda odmítat tímto problém zabývat, je tato strategie odsouzena k neúspěchu," okomentovala francouzskou snahu organizace.

Brazilský Národní ústav pro výzkum vesmíru (INPE) informoval, že destrukce amazonského pralesa v Brazílii se oproti minulému roku zvýšila o 9,5 procenta a zasáhla plochu o rozloze 11.088 kilometrů čtverečních. To odpovídá zhruba velikosti Středočeského kraje.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist