https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/odlesneni-brazilskeho-pralesa-dosahlo-letos-12leteho-maxima
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Odlesnění brazilského pralesa dosáhlo letos 12letého maxima

1.12.2020 10:18 | BRASÍLIA (ČTK)
Z dat brazilského Národního ústavu pro výzkum vesmíru (INPE) vyplývá, že destrukce pralesa se oproti minulému roku zvýšila o 9,5 procenta a zasáhla plochu o 11 088 kilometrech čtverečních, což odpovídá rozloze Středočeského kraje.
Z dat brazilského Národního ústavu pro výzkum vesmíru (INPE) vyplývá, že destrukce pralesa se oproti minulému roku zvýšila o 9,5 procenta a zasáhla plochu o 11 088 kilometrech čtverečních, což odpovídá rozloze Středočeského kraje.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Odlesnění brazilského amazonského deštného pralesa dosáhlo v letošním roce 12letého maxima, informuje agentura Reuters s odvoláním na vládní údaje. Vědci tvrdí, že úbytek pralesa zrychlil od chvíle, kdy se funkce prezidenta ujal Jair Bolsonaro, píše zpravodajský portál BBC.
 

Z dat brazilského Národního ústavu pro výzkum vesmíru (INPE) vyplývá, že destrukce pralesa se oproti minulému roku zvýšila o 9,5 procenta a zasáhla plochu o 11 088 kilometrech čtverečních, což odpovídá rozloze Středočeského kraje.

Brazílie tak nedodrží vlastní cíl snížit míru odlesňování na přibližně 3900 kilometrů čtverečních. K němu se zavázala v roce 2009 přijetím zákona o klimatických změnách.

Podle BBC jsou údaje zveřejněné ústavem INPE předběžné a oficiální statistiky by měly být zveřejněny na začátku příštího roku.

Letošní rozsah odlesněné plochy je znatelně vyšší než v roce 2018, tedy před nástupem Bolsonara do prezidentského úřadu. Tehdy prales utrpěl ztrátu 7536 kilometrů čtverečních. Bolsonaro podporuje v největším deštném pralese rozšiřování zemědělské a těžební činnosti. S institutem INPE se již dříve dostal do konfliktu a v minulém roce ho nařkl, že kazí Brazílii reputaci.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

DB

Dmitrij Bondarev

1.12.2020 11:21
Co takhle přestat podporovat přemnožení druhu homo sapiens a nebo aspoň konzum?
Odpovědět
Sl

Slovan

1.12.2020 20:26
Bolsonaro musí pryč! #BolsonaroIsNext
Odpovědět

Milan Štrupl

1.12.2020 23:42
To není o Bolsonárovi jak si myslí Slovan - to je o neustálém ohromném růstu populace v rozvojových zemích, který probíhá nepřetržitě už 100let, zatímco ve vyspělých zemích je přírůstek negativní. Schopnost živých tvorů se množit je nekonečná a člověk jako vrcholový predátor by ji měl regulovat - to se ale v rozvojovém světě nestalo a tak kácet, vypalovat a likvidovat přírodu prostě musí - potřebují další a další ornou půdu a pastviny. To je také důvod globálního oteplování, ale kvůli totalitní cenzúře už tohle nemohou vědci říct - černochy nesmí nikdo kritizovat - továrny a auta ano - ty vás nenařknou s imaginárního rasismu a nevyhodí z university:(:( Korektnost, která přerostla do obludných rozměrů je to co planetu zabíjí - vyspělé státy plýtvají biliony na snížení emisí uhlíku o zlomky %, zatímco zlomek peněz investovaných v Afirice do antikoncepce a vzdělávání černochů v samoregulaci porodnosti by měl tisíckrát větší efekt. Dokud nezačne klesat světová populace, nepodaří se zkrotit ani emise a všechno co děláme v Evropě je jen šaškárna - žádný měřitelný efekt to nemá!!!! Evropa snížila emise od roku 1990 více jak o 25%, ale celosvětově emise za tu dobu výrazně vzrostly - z toho je evidentní, že ani další snižování nebude mít na celosvětové emise žádný vliv a jedině si tím v Evropě úplně rozes.reme ekonomiku a zničíme životní úroveň a horší je, že úplně zbytečně!!!
Odpovědět
LK

Lukáš Kašpárek

2.12.2020 06:46 Reaguje na Milan Štrupl
Já nechápu proč mají takový jako vy potřebu neustále veřejně prezentovat, že ničemu nerozumí... a ještě obviňujete rozvojové země ze změn klimatu.... je vidět kam míříte... volič SPD co?

Za klimatické změny můžeme MY ROZVINUTÉ ZEMĚ..... něco si o tom zjistěte, když už nemáte zdravý úsudek sám....
Odpovědět
RJ

Robert Jirman

2.12.2020 08:24 Reaguje na Lukáš Kašpárek
víceméně ale má pán pravdu, exponenciální růst populace je alfa a omega všech problémů na Zemi..
proč do toho motáte politiku ??
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

2.12.2020 10:04 Reaguje na Robert Jirman
Ono to je tak půl na půl. My těm rozvojovým dali
příklad, jak vypadá blahobyt a oni ho chtějí taky.
My začínáme brzdit těsně před cílem a po nich chceme
aby brzdili hned po startu. Chudoba a absence
sociálních jistot spolu s importovanou vírou u nich
podporuje natalitu, protože se rodiče spoléhají ve
stáří na početné potomky. Tady je třeba začít taky
se zamyslet nad zelenou politikou s biopalivy,
místo pícnin a krmiv na našich polích a dovozu
sóji a palmového oleje. Bohužel všemu vládne
mocná ruka tržní ekonomiky u nás deformovaná
zelenou politikou tvářící se jako zelená, ale
mající opačný efekt. To, co se zde omezí, tak
jinde násobně naroste a v globále je to horší,
než nedělat nic. Jinak pan Kašpárek je zdejší
humorista obveselující čtenáře svoji politickou
naivitou a celkově nicneříkajícími výkřiky.
Odpovědět
PP

Petr Pekařík

2.12.2020 19:59 Reaguje na Břetislav Machaček
Více odlesněných ha , bude více cukr. třtiny a EU bude mít více biolihu ke splnění klimatických cílů :-))
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist