https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/francouz-lecomte-zahajil-pokus-o-preplavani-ticheho-oceanu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Francouz Lecomte zahájil pokus o přeplavání Tichého oceánu

5.6.2018 07:59 (ČTK)
Francouz Benoît Lecomte (na obrázku) dnes zahájil pokus o přeplavání Tichého oceánu. Předpokládá se, že jedenapadesátiletý Lecomte poplave každý den osm hodin šest až osm měsíců, než dorazí na západní pobřeží Spojených států. Bude-li úspěšný, stane se první osobou, která překonala tímto způsobem Pacifik.
Francouz Benoît Lecomte (na obrázku) dnes zahájil pokus o přeplavání Tichého oceánu. Předpokládá se, že jedenapadesátiletý Lecomte poplave každý den osm hodin šest až osm měsíců, než dorazí na západní pobřeží Spojených států. Bude-li úspěšný, stane se první osobou, která překonala tímto způsobem Pacifik.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Francouz Benoît Lecomte dnes zahájil pokus o přeplavání Tichého oceánu. Předpokládá se, že jedenapadesátiletý Lecomte poplave každý den osm hodin šest až osm měsíců, než dorazí na západní pobřeží Spojených států. Bude-li úspěšný, stane se první osobou, která překonala tímto způsobem Pacifik. Jeho podnik má poukázat na klimatické změny a znečištění oceánů.Píše o tom například The Guardian.
 

V doprovodném týmu jsou mimo jiné vědci, kteří budou na trase dlouhé 9000 kilometrů provádět vědecký výzkum. Předmětem jejich zájmu bude plastový odpad v oceánu, vliv mimořádného fyzického výkonu na lidské srdce a dopad neštěstí japonské jaderné elektrárny ve Fukušimě na oceán.

Lecomte se ponořil do vody v devět hodin ráno japonského času (02:00 SELČ) a v prvních metrech trasy měl po boku sedmnáctiletou dceru a o šest let mladšího syna. Obě děti se pak vrátily na pevninu.

Lecomte žije v USA a přípravy na pokus trvaly přes půl roku. Francouz má za sebou ale mnohem delší průpravu - v roce 1998 byl prvním známým člověkem, jemuž se podařilo přeplavat Atlantický oceán. Když tehdy dorazil na francouzský břeh, jeho první slova prý byla: "Už nikdy víc." Později ale názor změnil.

V příštích měsících ho čeká denní rutina - po osmi hodinách plavání vystoupí na doprovodnou loď, nají se, vyspí a pak znovu totéž. Aby měl dostatek energie, má denně zkonzumovat 8000 kalorií. "Zásadně nejím cukr. Většina mého kalorického příjmu pochází z tuků, jím i jídla ze zmrazených polotovarů, rýži, těstoviny a různé polévky," sdělil.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist