https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/francouzi-kvuli-covidu-nesmi-na-hory-casteji-voli-plaze-a-more
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Francouzi kvůli covidu nesmí na hory, častěji volí pláže a moře

27.12.2020 15:27 | PAŘÍŽ (ČTK)
Mezi Francouzi vzrostla také poptávka po prázdninách ve francouzských zámořských departementech v Karibiku, jako jsou Martinik nebo Guadeloupe.
Mezi Francouzi vzrostla také poptávka po prázdninách ve francouzských zámořských departementech v Karibiku, jako jsou Martinik nebo Guadeloupe.
Licence | Volné dílo (public domain)
Kvůli obavám z možné třetí vlny epidemie covidu-19 zůstala velká část Francouzů na svátky doma. Podle průzkumu i údajů státní železnice se chystalo v tomto období cestovat přibližně o polovinu méně lidí než loni, zhruba sedm procent obyvatel. Kvůli zavřeným lyžařským střediskům míří častěji na pláže na mořském pobřeží, vysokému zájmu se těší pronájmy soukromých rezidencí, píše list Le Monde.
 

Francouzská síť Gîtes de France nabízející krátkodobé ubytování mimo hotely hlásí prakticky stejné výsledky jako loni po celé Francii, prodeje klesly jen o dvě procenta. V Normandii a Bretani na pobřeží Atlantiku dokonce letos počty pronájmů stouply. Stejný trend přesunu cestovatelů k moři, do míst, kde je nižší výskyt nákazy, hlásí také platformy pro zprostředkování pronájmu mezi soukromníky. Úspěch slaví Korsika, zcela propadla všechna velká města.

Francouzské železnice SNCF připravily na vánoční svátky 4,5 milionu lístků, všechny se ani neprodaly. V roce 2018 přitom o Vánocích vlakem cestovalo osm milionů Francouzů. Rok 2019 pro srovnání nelze použít, dopravu tehdy narušily stávky proti důchodové reformě.

Mezi Francouzi vzrostla poptávka po prázdninách ve francouzských zámořských departementech v Karibiku, jako jsou Martinik nebo Guadeloupe. Tento trend využíli i operátoři dálkových letů a na víkend po Vánocích zdvojnásobili počty odletů velkokapacitních letadel do těchto destinací. Na ostrově Guadeloupe očekávají 30 000 až 45 000 turistů, od kterých je vyžadován negativní PCR test na covid. Stálí obyvatelé ostrova se dělí na ty, kdo turisty z ekonomických důvodů vítají, a ty, kteří se jich kvůli možnému šíření koronaviru obávají.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VP

Václav Příhoda

4.8.2022 13:19
Já jen doufám, že už je ten covid snad konečně za námi. Právě na hory bych se letos rád jel podívat. Možná už někdy v září třeba na nějaký výšlap. Jen si teda na to asi budu muset koupit nějaké vybavení, hlavně dobré boty. To ale určitě seženu na https://www.naturehikecz.cz/
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist