https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/francouzska-obec-ji-lokalni-produkty-a-plati-svou-menou
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Francouzská obec jí lokální produkty a platí svou měnou

3.2.2016 00:49 | PAŘÍŽ (ČTK)
V obci Ungersheim mají také ekomuzeum Alsaska
V obci Ungersheim mají také ekomuzeum Alsaska
V obci Ungersheim, která má 2200 obyvatel a leží v departementu Horní Rýn asi 20 kilometrů od Mylhúz, se konají trhy. Žádný místní pamětník neví o tom, že by tomu tak dříve bývalo. Ale nyní tu každé páteční ráno zelinářská farma působící v obci od roku 2012, zcela nová místní konzervárna, stejně jako prodavač vajec vystavují a prodávají svou produkci na náměstí před radnicí.
 

Cílem Ungersheimu je zajistit potravinovou soběstačnost obce a vytvořit místní produkci "od zrna po talíř", tedy nabízet obyvatelům lokální potraviny. Dnes se potraviny, které jíme, dovážejí stovky a někdy i tisíce kilometrů většinou kamionem.

"V případě krize, zejména ropné, bychom se mohli záhy ocitnout na holičkách. Jsme obklopeni stovkou hektarů zemědělské půdy, která je ale vyhrazena monokulturám jako je obilí nebo kukuřice, určeným na export," říká starosta obce Jean-Claude Mensch.

Obecní rada se rozhodla s tímto paradoxem skoncovat a v roce 2012 začala využívat část ze 40 hektarů zemědělské půdy, které jí patří, aby přispěla k výživě obyvatelstva. Založila biozelinářství Jardins du Trefle rouge (Zahrady červeného jetele), které zaměstnává 25 osob. Toto zelinářství nyní již produkuje asi 30 tun sezónní zeleniny ročně. Své výrobky nenabízí jen na pátečních trzích, ale týdně připravuje 150 košíků zeleniny, které prodává domácnostem v obci a v okolí. Denně také dodává potraviny místní škole.

Obec se už v roce 2009 rozhodla podávat školákům stoprocentně bio stravu a dnes si přeje, aby jejich jídlo bylo vyrobeno na místě a aby pocházelo z místních potravin. Nová bio kuchyně, která funguje od jara 2014, připravuje 500 jídel denně a zásobuje školní jídelnu v obci, ale i školy v okolí. "To proto, abychom zajistili ekonomickou rovnováhu," cituje deník Le Monde starostu Mensche.

Loni v srpnu tu zahájila provoz konzervárna, kde pracuje šest místních důchodců. Produkuje týdně 600 až 1000 sklenic s přebytky ze zelinářství a další zeleninou.

Obec, která bude nakonec obdělávat šest hektarů, rozvíjí nejen bio zemědělství, ale také produkci bez neobnovitelné energie. "Pracujeme se dvěma koňmi, nepoužíváme ke hnojení žádnou chemii, pouze organický materiál pocházející z obce. A zavlažování, které brzy uvedeme do provozu, bude fungovat na základě solární energie," vysvětluje mladý farmář Jean-Sébastien Cuisnier. Obec také plánuje, že nabídne dobrovolníkům práci při sklizni výměnou za zeleninu a ovoce za nízkou cenu.

Tyto iniciativy obce přijímají její obyvatelé většinou kladně. "Dobrým argumentem jsou kvalita a čerstvost potravin," ujišťuje Lucile Zwingelsteinová, která připravuje koše dodávané ze zelinářství Jardins du Trefle rouge. "Dnes lidé chtějí zdravé produkty," potvrzuje obyvatelka obce Valérie Stoesserová. A na nákup zeleniny nemusejí jezdit automobilem. To je zajímavé, zejména pro mnohé staré lidi, kteří si mohou koupit čerstvou zeleninu v obci, uvádí.

Aby obec povzbudila obyvatele ke konzumací místních potravin, zavedla loni v červenci místní měnu nazvanou radis. Platba v radisech umožňuje využívat nižších cen.

"Vím, že všechny tyto iniciativy vyžadují evoluci v životním stylu a kulturní vývoj, který nelze nastolit dekretem a který vyžaduje čas," říká starosta Jean-Claude Mensch.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KP

Karel Padevet

5.2.2016 13:28
Chybí tan drobný údaj.. kdo to platí
Odpovědět
KL

Katka Linke

6.2.2016 16:52
Určitě si to platí lidé, kteří tu zeleninu a místní produkty nakupují. Podobně jako nám platí lidé, kterým dodáváme zeleninu my. Říká se tomu potravinová suverenita. Oni mají možnost jet nakupovat do supermarketu, proč by to ale dělali, když toho svého farmáře a další producenty znají osobně.
Ne, nebyla jsem tam, ale i v Česku fungují komunitou podporovaní zemědělci (KPZ). Jen nejedeme na reklamu, jako některé farmářské trhy. K nám do systému se dostanete jen na doporučení někoho, kdo už bedýnky dostává. Doufejme, že i v jiných místech se tento koncept bude rozvíjet. Ať žije potravinová suverenita, svoboda vybrat si jídlo i jeho dodavatele.
Odpovědět
KP

Karel Padevet

8.2.2016 15:15 Reaguje na Katka Linke
Bez dotací?
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist