https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/francouzska-vlada-predstavila-balik-opatreni-na-ochranu-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Francouzská vláda představila balík opatření na ochranu klimatu

11.2.2021 10:50 | PAŘÍŽ (ČTK)
Pokud by byla norma schválena v nynější podobě, zakázala by například vnitrostátní leteckou přepravu na vzdálenosti, které lze vlakem ujet do dvou a půl hodiny. Podle Pompiliové by takpřestala létat letadla mezi Paříží a Bordeaux na jihozápadě země.
Pokud by byla norma schválena v nynější podobě, zakázala by například vnitrostátní leteckou přepravu na vzdálenosti, které lze vlakem ujet do dvou a půl hodiny. Podle Pompiliové by takpřestala létat letadla mezi Paříží a Bordeaux na jihozápadě země.
Licence | Volné dílo (public domain)
Francouzská vláda představila zákon na ochranu klimatu, na němž se svými návrhy spolupodíleli občané země. Zahrnuje opatření, která by zakázala pronájem špatně izolovaných domů či letecké spoje na krátké vzdálenosti, k nimž existuje vlaková alternativa. Ekologické organizace označují normu za nedostatečnou.
 

"Nejde jen o to změnit motory v našich autech nebo stroje v našich továrnách. Jde o změnu civilizace, kultury, životního stylu," řekla podle agentury DPA ministryně životního prostředí Barbara Pompiliová po jednání kabinetu, jemuž předsedal prezident Emmanuel Macron.

Cílem zákona je dodržet závazek na snížení emisí skleníkových plynů o 40 procent do roku 2030 v porovnání s rokem 1990. Vláda podle stanice Radio France International (RFI) uvedla, že dá zákonnou podobu 50 ze 149 návrhů, s nimiž minulý rok přišlo klimatické shromáždění, do něhož bylo náhodně vybráno 150 francouzských občanů. Jedním z navrhovaných opatření, které vládla odmítla, bylo snížení nejvyšší povolené rychlosti na dálnicích ze 130 na 110 kilometrů v hodině.

Zákon bude od konce března projednávat parlament, hlasovat by se o něm mělo do září.

Pokud by byla norma schválena v nynější podobě, zakázala by vnitrostátní leteckou přepravu na vzdálenosti, které lze vlakem ujet do dvou a půl hodiny. Podle Pompiliové by například přestala létat letadla mezi Paříží a Bordeaux na jihozápadě země. Nedovoleny budou venkovní plynová topidla, používaná nejčastěji na terasách restaurací. Auta škodlivá životnímu prostředí budou ve městech zatížena dalšími omezeními, ztíženo má být i přílišné rozšiřování měst do šířky.

Řada ekologických organizací návrh v otevřeném dopise kritizovala jako jen málo ambiciózní. Opatření navržená občanským shromážděním zákon podle nich příliš změkčil a ve výsledku tak neumožní snížit emise o požadovaných 40 procent. Organizace Greenpeace označila normu za "trik".

Pařížský správní soud minulý týden v přelomovém rozsudku rozhodl, že francouzský stát je spoluodpovědný za pochybení v rámci boje proti globálnímu oteplování. Soud dospěl k závěru, že stát ve věci ochrany klimatu nekoná dostatečně, a uložil mu do dvou měsíců navrhnout nápravu.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (10)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MG

Milan G

11.2.2021 11:23
Tohle přeci nebude stačit tak abyste zavřeli huby ekopomatencům a zároveň soudu, řečeno slovy klasika ,,a není to málo Antone Pavloviči,, .To není opravdu ambiciózní :-)))))))

Jeden z návrhů klimatického shromáždění je snížit rychlost na dálnicích ze 130kmh na 110 kmh, ano to je určitě zcela zásadní opatření, které povede k okamžité změně klimatu.
Odpovědět
AM

Aleš Malík

11.2.2021 22:31 Reaguje na Milan G
Pokud dobře počítám odpor vzduchu se při 130 km/h zvýší o cca 60 %, valivý odpor nad 80 km/h strmě roste a při 110 km/h je motor, u naprosté většiny automobilů, blíže optimálním otáčkám než při 130 km/h. Myslím, že by snížení emisí i spotřeby energie bylo opravdu signifikantní. Ale pokud máte jiné agumenty, tak mne prosím poučte.
Odpovědět
MG

Milan G

13.2.2021 11:53 Reaguje na Aleš Malík
V Holandsku někde takto omezili rychlost, ze 130kmh na 110kmh a pořád měřili emise. Bohužel nedošlo ke snížení emisí jak předpokládali, jeden z důvodů bylo to, že to auto strávilo více času na té dálnici, samozřejmě pokud mohlo jet a nestálo v zácpě.

....a při 110 km/h je motor, u naprosté většiny automobilů, blíže optimálním otáčkám než při 130 km/h... každý motor je jiný má úplně jinou výkonovou křivku. Nejvyváženější motor je např. šestiválec z hlediska vibrací, spotřeby, výkonu atd. V neposlední řadě také záleží jakou převodovku to které auto používá, automat nebo ruční řazení, tkz. dlouhé nebo krátké kvalty. Záleží též na váze auta atd.
A vy tvrdíte že při 110kmh je motor u naprosté většiny aut blíže k optimálním otáčkám než při 130kmh, vy jste motorář, nebo automechanik nebo dokonce vývojář nových aut?
Když pojedete s fábií 130kmh a s octavií také budete mít stejné otáčky motoru? Ty optimální?
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

11.2.2021 11:31
"Zahrnuje opatření, která by zakázala pronájem špatně izolovaných domů ..." ... takže pokud někdo přes léto bude někde na jihu F pronajímat domek, tak ho bude muset nejdřív zateplit jak někde u Kiruny?
O tradiční lidové architektuře vkusně obložené polystyrenem s eurookny ani nemluvím.
Frantíci byli vždycky pošuci Evropy:-).
Odpovědět

Jirka Černý

11.2.2021 16:45 Reaguje na Svatá Prostoto
Ono i u nás je to krása na pohled, ty domečky na vsi s krásně opravenou fasádou. Když jsem hledal dům realitka nechápala že tyhle vlhké oplastované pastoušky nechci, vždyť jsou tak krásně zrenovované.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

11.2.2021 11:59
A půjdou papaláši z Bruseli, Paříže, atd. + i ti zelený pomatenci příkladem ? Přestanou zbytečně létat po světě sem a tam, když mohou komunikovat přes videokonference ! Občas půjdou zasadit stromek, aby vůbec věděli o čem to je ? Budou prosazovat omezení dopravy potravin přes půl Evropy/světa !
Odpovědět
kk

karel krasensky

11.2.2021 13:18
Važeni diskutujici,zatim se zdržte komentařu a vyčkejte vyjadřeni skutečnych odborniku jako je Hanzl a Kletečkova
Odpovědět
Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

11.2.2021 14:17
Škoda, že pozornosti uniklo, že Francie odložila snížení podílu jaderné energie ze 75 na 50% jak prosazovali tzv. ekologové.

Třeba Greenpeace.fr uvedlo :

" Stručně řečeno, zachování jaderné energie jako řešení pro záchranu klimatu je něco jako nahrazení moru cholerou ."
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

11.2.2021 18:23 Reaguje na Miroslav Vinkler
To je dost zajímavý názor, ale já mu nerozumím. Stavět nového mastodonta, to je řekněme na hraně. Ale funkční JE, která má už uhlíkovou stopu dávno vypálenou, která vyrábí čistou elektřinu, tak co má společného s cholerou?
Odpovědět
kk

karel krasensky

11.2.2021 14:27
Francie by spiše potřebovala balik opatřeni proti něčemu jinemu.A už raději budu zticha,abych v naši svobodne,demokraticke společnosti kde mame svobodu slova a projevu neskončil před soudem
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist