https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/francouzske-obchody-od-srpna-nebudou-muset-vydavat-zakaznikum-uctenky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Francouzské obchody od srpna nebudou muset vydávat zákazníkům účtenky

30.7.2023 20:55 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Francouzské obchody přestanou od srpna povinně vydávat zákazníkům při nákupu běžného zboží účtenky. Počítá s tím ustanovení nového zákona o cirkulární ekonomice, píše deník Le Monde. Novinku Francouzi vítají, většina z nich však tvrdí, že bude i nadále potvrzení požadovat.
 

Obchodníci budou muset účtenku vystavit v papírovém či elektronickém formátu pouze na žádost zákazníka. Zákon však počítá s několika výjimkami. Obchody budou i nadále povinně vystavovat účtenky při nákupu "trvanlivého zboží", například elektrospotřebičů, počítačů či telefonů.

Cílem nového zákona je výrazně snížit počet vydaných pokladních potvrzení. Podle deníku Le Monde ve Francii obchody ročně vystaví na 30 miliard účtenek.

Pro francouzské zákazníky se jedná o velkou změny. Některá sdružení spotřebitelů uvedla, že účtenky stále představují pro Francouze "nástroj pro kontrolu rodinného rozpočtu". Podle průzkumu, který cituje deník Le Monde, změnu podporují zhruba tři čtvrtiny Francouzů. Podobný podíl spotřebitelů však současně uvedl, že bude o účtenku žádat při nákupu potravin. Menší zájem o vystavení potvrzení vykazují mladší spotřebitelé.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (5)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

30.7.2023 23:29
A u nás babišovci brečí pro návrat EET.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

31.7.2023 08:55 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
- !
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

31.7.2023 14:31
někde se mě ptají, jestli chci účtenku, asi na knedlík jí potřebovat nebudu...nicméně se nedomnívám, že by to byl takový problém, aby se to muselo ošetřovat zákony.
Odpovědět

Radek Čuda

1.8.2023 16:10
Povinná účtenka je samozřejmě blbost a když si jdu pro pár věcí, tak si ji mohou nechat. Ale u větších nákupů bych ji vyžadoval vždy ... čas od času jsou tam zajímavé věci. Překvapivě nikdy v můj prospěch:-/.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

1.8.2023 18:12
Chápu, že někomu nevadí, že ho bere byť nechtíc obchodník na hůl, ale pro
některé to nebývá nějaký pakatel. Zkuste si někdy zkontrolovat, zda jste
opravdu zakoupili zboží ve slevě a zda nepípla pokladna u zboží dvakrát.
Možná se budete divit, jako jsem jsem se už párkrát divil já a jsa poučen,
tak si to zkontroluji vedle pokladny dříve, než opustím obchod, protože
doma to je tak leda ke zlosti. Bez účtenky nemáte možnost nic reklamovat
a dá se obejít i účetnictví při kontrole finančním úřadem. Je to rezignace
na černou ekonomiku, protože v předlužených zemích už nemá význam požadovat po lidech poctivé zdaňování. Daně už totiž předlužené státy nezachrání a to
už ví i pětikolka, která si raději než vybírat daně vezme další půjčku, jen aby si udržela nepoctivé voliče, kterým se nelíbila EET a bezhotovostní
platby.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist