https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/francouzsky-starosta-povazuje-vesnicke-zvuky-za-narodni-dedictvi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Francouzský starosta považuje vesnické zvuky za národní dědictví

6.6.2019 00:16 (ČTK)
Starosta v otevřeném dopise vyzval, aby kohouti mohli volně kokrhat, vesnické zvony zvonit a psi výt, aniž by někomu hrozilo popotahování u soudu. / Ilustrační foto
Starosta v otevřeném dopise vyzval, aby kohouti mohli volně kokrhat, vesnické zvony zvonit a psi výt, aniž by někomu hrozilo popotahování u soudu. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Shimmura et al. / Current Biology
Starosta západofrancouzské vesnice Gajac požaduje, aby vesnické zvuky, jako například bučení krav a hýkání oslů, byly zaneseny na seznam národního dědictví země. Chce tak zamezit tomu, aby obyvatele obce například kvůli kokrhání kohouta brzy ráno žalovali jejich sousedi, podle starosty "většinou městského původu". Píší o tom francouzská média.
 

Starosta v otevřeném dopise vyzval, aby kohouti mohli volně kokrhat, vesnické zvony zvonit a psi výt, aniž by někomu hrozilo popotahování u soudu.

Francouzský tisk v této souvislosti připomíná kauzu kohouta jménem Maurice, kterou se bude ve čtvrtek zabývat soud ve městě Rochefort na západě země. Opeřenec se stal jádrem sporu mezi majiteli a sousedy, kteří si stěžovali, že je budí časně ráno. Podobně v roce 2017 majitelé víkendových obydlí v Horním Savojsku sepsali petici proti kravským zvoncům.

"Když napadnete zvony, napadnete celou vesnici," uvedl starosta Bruno Dionis du Séjour, jehož citoval server 20minutes.fr. "Pro vesničana je ponižující být vláčen k soudu někým, kdo přišel zvenku. Já se také při návštěvě města nedomáhám toho, aby zrušili semafory a auta," uvedl starosta vsi, která má asi 400 obyvatel.

Někteří lidé podle něj teprve při příchodu na venkov s údivem zjišťují, jaké zvuky tam lze zaslechnout. Starosta je přirovnal k "pitomci, který přišel na to, že vejce nerostou na stromech".

Starostova iniciativa se ve Francii setkala s ohlasem. Za několik dní dostal 150 podpůrných vzkazů z celé země.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

LB

Lukas B.

6.6.2019 10:19
vocaď pocaď. jistě se právem posmíváme lufťákovi, co si stěžuje na kokrhání kohoutů, zvonění kraviček, kejhání husí a zvonění zvonů (na zvony si stěžují ve francii ausgerechnet lufťáci? to jako fakt?). na druhém pólu směšnosti je poník a hnojiště na šestisetmetrovém pozemku ve vilové čtvrti, starousedlické pokusy o absolutní zákazy sekaček a cirkulárek o víkendu atakdále.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist