https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/francouzsti-farmari-po-vladni-nabidce-ukoncuji-protestni-blokady
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Francouzští farmáři po vládní nabídce ukončují protestní blokády

2.2.2024 23:00 | PAŘÍŽ (ČTK)
Ilustrační foto
Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Francouzští farmáři, kteří v uplynulých dnech blokovali i některé důležité silniční tahy na protest proti nízkým výdělkům, silné regulaci a podle nich neférové konkurenci ze zahraničí, dnes postupně překážky odstraňují. Píše o tom agentura AP. Děje se tak den poté, co vláda zemědělcům nabídla dodatečnou podporu v celkovém objemu přes 400 milionů eur (zhruba deset miliard korun) a odbory je vyzvaly k přerušení blokády silnic traktory.
 

Na hlavních tazích kolem Paříže protestující strhávali stany, čistili silnice a pálili balíky slámy, které používali jako barikády. Místa protestů poklidně a spořádaně opouštějí konvoje traktorů, a to za asistence velkého množství policistů, kteří dohlíží na bezpečnost.

Šéf největšího zemědělského odborového svazu FNSEA Arnaud Rousseau televizi BFM TV řekl, že farmáři nyní chtějí posoudit vládní návrhy a podniknout konkrétní kroky v nejbližších týdnech.

Rousseau řekl, že farmáři budou pozorně sledovat, zda vláda naplní své sliby do července, a varoval, že jsou připraveni znovu protestovat, zatímco se země připravuje na letní olympijské hry v Paříži.

Francouzský premiér Gabriel Attal ve čtvrtek oznámil novou sadu opatření zahrnující stovky milionů eur pomoci, daňové úlevy nebo slib, že ve Francii nebudou zakázány pesticidy povolené jinde v Evropě.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

PH

Pavel Hanzl

23.2.2024 17:03
Historicky vždycky měli francouzští jezevci nejvyšší dotace a výhody a taky nejvíc protestovali a stávkovali. Niesme iba my chuji.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist