https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/francouzsti-poslanci-odmitli-zakazat-byci-zapasy-ceka-je-dalsi-jednani
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Francouzští poslanci odmítli zakázat býčí zápasy, čeká je další jednání

17.11.2022 01:01 | PAŘÍŽ (ČTK)
Toreador v aréně s tmavým býkem.
Toreador v aréně s tmavým býkem.
Foto | Grapatax / Wikimedia Commons
Poslanci výboru francouzského Národního shromáždění odmítli návrh zakázat býčí zápasy. Téma ve Francii budí velké emoce, na víkend je ohlášeno několik demonstrací zastánců práv zvířat i lidí, kteří koridu považují za součást tradic. Plénum parlamentu bude o návrhu legislativní úpravy jednat 24. listopadu, uvedla AFP.
 

Návrh na zákaz býčích zápasů ve Francii podal pařížský levicový poslanec a bývalý novinář Aymeric Caron. Býčí zápasy jsou podle něj "pokrytecký obřad, při němž je údajně uctívané zvíře poraženo s přesností a rafinovaností hraničící se sadismem". Koridu považuje za "barbarství" a kritizuje tlak zájmových skupin.

Caron se snaží prosadit změnu zákona o ochraně a týrání zvířat, která se aktuálně nevztahuje na býčí zápasy. Do stejné kategorie by poslanec rád zařadil i kohoutí zápasy, které se dosud konají na severu země nebo ve francouzských zámořských územích.

Proti zákazu se naopak staví většina vládních poslanců, ačkoliv v minulosti někteří z nich tento názor nezastávali, poznamenává AFP. Vláda argumentuje ochranou "kulturních tradic", někteří vládní poslanci se obávají, že zákaz koridy by byl jen prvním krokem, který by aktivisty vedl k dalším požadavkům.

"Po koridě přijdou husí játra, grilované maso, šneci, ústřice. Kde až končí týrání zvířat," ptal se poslanec Jean-René Cazeneuve, který zákaz rozhodně odmítá.

Zákaz nemá velkou šanci během jednání parlamentu 24. listopadu uspět nejen kvůli rozdílným názorům uvnitř poslaneckých klubů, ale i kvůli nabitému programu jednání. Poslanci mají ten den jednat o navýšení minimální mzdy nebo zapsání práva na potrat do ústavy.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Zbyněk Šeděnka

17.11.2022 09:41
Pokud korida patří k tradici a nelze ji zrušit, tak pak nechápu, proč se zrušil trest smrti. Veřejné popravy taky patřily k dlouholetým tradicím a sloužily k pobavení lidí.
Odpovědět
AM

Aleš Malík

17.11.2022 23:29 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
Další francouzské tradice dle Wikipedie:
"Za vraždu a zbojnictví byli pachatelé lámáni kolem. V závislosti na krutosti zločinu mohl být odsouzenec uškrcen před zlomením končetin nebo až poté. Za padělatelství byli odsouzenci popravováni uvařením. Za vlastizradu či vraždu krále byli odsouzenci rozčtvrceni."
Odpovědět

Jaroslav Řezáč

18.11.2022 08:03 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
to je věcí Francouzů, jak si to udělají.
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

18.11.2022 11:05 Reaguje na Jaroslav Řezáč
To zase tak pravda není. Když jsme součástí jednoho Eurospolku, měli bychom být oprávěni vyjádřit se k tomu, co se děje u sousedů. Když můžou rakušáci kritizovat naše jaderné elektrárny, proč bychom my nemohli kritizovat koridu ve Francii?
Odpovědět
va

vaber

18.11.2022 09:32
chléb a hry, krev a vášně ,
člověk je stále primitiv ovládaný emocemi a ne rozumem,
býka který by nebyl zabit při koridě matadorem, stejně zabijí,
nikdy už do koridy nesmí, vždy by člověka v pohodě zabil,prostě se učí i býk a člověk by neměl šanci
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

18.11.2022 11:07 Reaguje na vaber
Takže se dostáváme k neskutečnému paradoxu - člověk se na matadora školí celé roky, ale býk tuhle šanci nedostane.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist