https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/francouzsti-poslanci-schvalili-balik-opatreni-na-ochranu-klimatu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Francouzští poslanci schválili balík opatření na ochranu klimatu

7.5.2021 01:22 | PAŘÍŽ (ČTK)
Francie si vytyčila snížení emisí skleníkových plynů o 40 procent do roku 2030 ve srovnání s rokem 1990.
Francie si vytyčila snížení emisí skleníkových plynů o 40 procent do roku 2030 ve srovnání s rokem 1990.
Licence | Volné dílo (public domain)
Francouzské Národní shromáždění schválilo zákon na ochranu klimatu. Norma má kromě jiného zamezit například rozšiřování letišť, zakázat hořáky na zahrádkách restaurací či snížit množství odpadu z obalů, uvedla agentura Reuters. Zakázány mají také být vnitrostátní lety, které lze nahradit cestou vlakem kratší než dvě a půl hodiny.
 

Po třech týdnech debat zákonodárci přijali zákon o klimatu a z velké části tak, jak ho předkládala francouzská ministryně životního prostředí Barbara Pompiliová. Pro bylo 332 poslanců a 77 hlasovalo proti. V červnu se má textem zabývat francouzský Senát a následně se má vrátit ke konečnému hlasování do dolní komory.

Francie si vytyčila snížení emisí skleníkových plynů o 40 procent do roku 2030 ve srovnání s rokem 1990. Podle ekologických aktivistů je to ale málo a také pařížský správní soud v únoru konstatoval, že francouzský stát je spoluodpovědný za pochybení v rámci boje proti globálnímu oteplování.

"Je to zákon, který byl možná přiměřený před 15 lety, kdy byla klimatická nouze méně naléhavá. V roce 2021 nebude dostatečný k účinnému boji s globálním oteplováním," řekl šéf francouzské pobočky organizace Greenpeace Jean-Francois Julliard.

"Místo velkých slov a obrovských a nedosažitelných cílů, které jen vytváří společenský odpor, zavádíme účinná opatření," řekla Pompiliová před poslanci o zákonu, na jehož podobě, kterou utvářejí desítky opatření, se podílelo také na 150 zástupců veřejnosti.

Návrh zákona předpokládá mimo jiné zákaz používání venkovních hořáků na terasách kaváren a restaurací od dubna 2022. Státní školy mají mít povinnost nabízet v jídelnách vegetariánská jídla alespoň jednou týdně. Supermarkety budou muset omezit balení potravin do plastů a například oblečení bude muset mít hodnocení dopadu jeho výroby na životní prostředí. Text dále zakazuje budování nových letišť nebo rozšiřování kapacit těch stávajících.

Prodej automobilů s emisemi CO2 překračujícími 95 gramů na kilometr má být zakázán od roku 2030. Majitelé bytů nebudou smět pronajímat špatně izolované byty a budou muset od roku 2025 postupně snižovat jejich energetickou náročnost.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

7.5.2021 10:15
Nelze nespatřovat některé pozitivní prvky, stop na stavby letišť, omezování odpadů, ale jinak to jsou zelené ujetiny.

Více by se mi líbil titulek " Francouzští poslanci schválili balík opatření na ochranu proti militantnímu islámu. "
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

14.6.2021 19:34 Reaguje na Miroslav Vinkler
Takévých zákonů mají všede něurékom.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

7.5.2021 11:06
"Majitelé bytů nebudou smět pronajímat špatně izolované byty ..."

To bude zase řevu o nedostupnosti bydlení ... bo nikdo jiný než ten nájemník tu lepší izolaci nakonec nezaplatí.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist