https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/gazprom-opet-vyrazne-snizil-maximalni-objem-dodavek-plynovodem-nord-stream-1
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Gazprom opět výrazně snížil maximální objem dodávek plynovodem Nord Stream 1

16.6.2022 01:17 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ruská státní plynárenská společnost Gazprom znovu snížila maximální objem dodávek plynovodem Nord Stream 1 do Německa, a to na 67 milionů krychlových metrů denně. Opatření bude platit od dnešního rána a firma ho opět zdůvodnila prodlevami při opravě zařízení, informovala agentura DPA. Nord Stream 1 je hlavní trasou pro export ruského plynu do Evropské unie, obvykle je schopen přepravovat 167 milionů krychlových metrů plynu denně. Loni se na celkovém ruském vývozu plynu do EU podílel více než třetinou.
 

Zpráva o opětovném omezení přepravní kapacity vedla k dalšímu růstu cen plynu v Evropě. Cena klíčového termínového kontraktu na plyn pro evropský trh s dodáním v červenci ve virtuálním obchodním uzlu Title Transfer Facility (TTF) v Nizozemsku si krátce před 17:00 SELČ připisovala přes 20 procent a pohybovala blízko 117 eur (asi 2900 Kč) za megawatthodinu (MWh).

V úterý Gazprom omezil přepravní kapacitu plynovodu o 40 procent, respektive na maximálních 100 milionů krychlových metrů plynu denně. Opatření zdůvodnil zpožděním návratu zařízení, které bylo zasláno německé firmě Siemens k opravě. Německý ministr hospodářství a ochrany klimatu Robert Habeck ale tento krok Gazpromu označil za politicky motivovaný.

Po oznámení dalšího snížení přepravní kapacity Habeck prohlásil, že Rusko se svým postupem snaží vyvolat nejistotu a zvýšit ceny plynu. Nové opatření snižuje dodávky o dalších 33 procent. Německý úřad pro regulaci energetických sítí uvedl, že vyhodnocuje možné důsledky tohoto opatření. Dodal nicméně, že dodávky plynu v Německu zůstávají zabezpečené.

Nord Stream 1 přepravuje plyn z Ruska do Německa po dně Baltského moře. Paralelně s plynovodem s ním vede i nově dokončený plynovod Nord Stream 2. Německo ale kvůli ruské invazi zprovoznění tohoto projektu zablokovalo.

V loňském roce EU z Ruska dovezla 155 miliard krychlových metrů zemního plynu. Prostřednictvím samotného plynovodu Nord Stream 1 bylo podle agentury AFP loni dovezeno přes 59 miliard krychlových metrů plynu.

Situace kolem dodávek ruského plynu se letos zkomplikovala v důsledku ruského útoku na Ukrajinu. Gazprom v květnu oznámil, že už nebude moci vyvážet plyn do Evropské unie potrubím Jamal přes Polsko. Zdůvodnil to ruskými sankcemi na firmu EuRoPol GAZ, která vlastní polskou část plynovodu Jamal. Ten vede z Ruska přes Bělorusko a Polsko do Německa.

Italská energetická společnost Eni oznámila, že objem zemního plynu přepravovaného z Ruska do Itálie včera klesl proti úterý asi o 15 procent. Gazprom svého italského partnera o snížení objemu informoval, důvody ale nesdělil, napsala agentura Reuters.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (27)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ZK

Zan K.

16.6.2022 08:42
Inu bude to jako s benzinem. Ceny vyskočí a pak se určitě nevrátí ať se děje co se deje. A když, tak o kačku pade. To je zákon obchodu.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.6.2022 09:03 Reaguje na Zan K.
Jistě. Dlouho jsme si rochnili s ruskými energiemi zalevno. S tím je šlus, ale za chvíli se to usadí a ceny se vrátí na nějakou stabilní úroveň. Ale ta nebude rozhodně tam, kde byla před válkou.
Ovšem pozitivní na tom je, že Rusko přijde o kačáky, za které by si pořídilo rakety proti nám, to považuji za nejdůležitější.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.6.2022 08:59
Putin se chová jako drogový dealer, což se naučil v mládí v Leningradu.
Celých 20 let zvykal Evropu na levné ruské suroviny, aby vytvořil závislost. Počítal, že napadne a zmasakruje Ukrajinu a vydíráním Evropy přes suroviny zamezí sankcím a rozeštve ji. A pak ji bude obsazovat po státech salámovou metodou.
Bod A) mu nevyšel, o bod B) se snaží, ale Evropani nejsou blbí (kromě Maďarů) a drží pospolu a nenechali se rozeštvat (kromě Maďarů), vydírání energiemi má jen částečný úspěch. Krizi sice vytvořil, ale všichni se velmi rychle odstřihují a hledají dodavatele jinde (kromě Maďarů).
Takže koho teda může napadnout? Nechci strašit Maďary.
Odpovědět
MD

Milan Dostál

16.6.2022 09:46 Reaguje na Pavel Hanzl
Možná, kdyby se Fialova ukrajinská vláda starala o stát kde byla zvolena, tak nemáme inflaci jako na Ukrajině. Jen zobchodovat energie v zájmu vlastních občanů a firem a inflace bude poloviční.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.6.2022 13:20 Reaguje na Milan Dostál
Naprostý nesmysl. Naše inflace primárně vznikla babišovými "vrtulníkovými" penězi, v druhém levelu ruským vydíráním na energiích. Jak chcete obchodovat jaké energie, když žádné nemáme? Plyn patří Němcům a ropa Polákům, ovšem vše koupené z ruska.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

16.6.2022 14:11 Reaguje na Pavel Hanzl
Aha, že ta inflace je všude jak kráva, za to může taky Bába?

A jak je to fakt peklo, tak jinde je to jen nepatrně lepší, jinde stejné a jinde i horší ... "Z analýzy společnosti Portu vyplývá, že inflace v ČR je devátá nejvyšší v Evropě a 26. nejvyšší ve světě."

https://www.ceskenoviny.cz/zpravy/inflace-v-cr-stoupla-na-16-a-jeste-poroste-je-devata-nejvyssi-v-evrope/2217694

A v USA mají inflaci jak už hooodně dlouho ne taky ... že by taky Bába?

Prostě když jsou narušené logistické řetězce a ceny energií jsou tam kde jsou, tak bude inflace jak kráva i kdyby byl v Letenský strýček Skrblík.

Ukazuje se, že globální ekonomika narazila na své limity ... tvrdě.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.6.2022 08:20 Reaguje na Svatá Prostoto
Samozřejmě. Nahrnul do ekonomiky gigantické peníze na dluh a to vždy spustí inflaci. Proto to politici nedělají, jenže on politik nebyl a řídil stá stylem po nás potopa.
K tomu se přiřadilo ruské vydírání s energiemi a máte inflaci jak čapa.
Odpovědět
MD

Milan Dostál

16.6.2022 15:39 Reaguje na Pavel Hanzl
Vrtulníkové peníze vlády rozhazovaly na celem světě, asi i s dobrým úmyslem. Na inflaci má, ale vliv hlavně cena komodit a energií, paliv. Jestli si myslíte, že růst cen energií, zpusobilo množství peněz mezi lidmi, tak jste opravdu trouba.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.6.2022 08:34 Reaguje na Milan Dostál
Růst cen a komodit je způsobeno ruským vydíráním, to je snad jasné každému.
Odpovědět
MD

Milan Dostál

17.6.2022 09:54 Reaguje na Pavel Hanzl
Když si zadáte do vyhledávače "důvody růstu cen energií" tak nikde ani slovo o nějakém vydírání, tak je to jasné akorát vám .
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

18.6.2022 07:26 Reaguje na Milan Dostál
On ten vyhledávač je nejchytřejší politik světa.
Odpovědět
MD

Milan Dostál

18.6.2022 09:39 Reaguje na Pavel Hanzl
To jste asi špatně pochopil funkci internetu, ale to není nic nového, na vysvětlenou vyhledávač VYHLEDÁ názory politiků, ekonomů a dalších odborníků z celého světa. Názor si musíte udělat sám, na to, ale musíte mít rozum nezatížený ideologií.
Odpovědět
MD

Milan Dostál

18.6.2022 09:39 Reaguje na Pavel Hanzl
To jste asi špatně pochopil funkci internetu, ale to není nic nového, na vysvětlenou vyhledávač VYHLEDÁ názory politiků, ekonomů a dalších odborníků z celého světa. Názor si musíte udělat sám, na to, ale musíte mít rozum nezatížený ideologií.
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

16.6.2022 09:55 Reaguje na Pavel Hanzl
On nám pane Putin pouze ukazuje, jaké to bude v Evropě bez ruského
plynu. Můžeme si to nanečisto vyzkoušet už v létě, abychom věděli,
jak to může dopadnout v zimě. Pokud nepotřebujeme plyn v létě k vytápění a už budeme zavádět regulační stupně pro průmysl, tak co
bude po zahájení topné sezóny? Takže zkouška odolnosti ekonomiky
bez ruského plynu je nakonec pro nás velké plus, abychom přestali
snít nereálné sny. Maďaři na rozdíl od ideologů bez technického
vzdělání mají na energetiku odborníky a vědí, že odstřižení není
možné ze dne na den(z roku na rok) a postupují pragmaticky.
Absence dodávek plynu se nebojí pouze hlupáci, kteří si to neumí
spočítat a věří ideologickým žvástům o jeho možné úplné náhradě
odjinud v dohledné době.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.6.2022 13:23 Reaguje na Břetislav Machaček
Jistě, že je to plus, ale ne pro nás. Nám to může být egál, protože celou naši infrastrukturu vlastní RWE - Innogy, teda Němčouři.
A ti kmitají jak fretky, aby si zajistili plyn z jiných zdrojů. čekácháček je úplně ve zlatě, dělá kulový a jen kritizuje, jak dycky.
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

16.6.2022 14:12 Reaguje na Pavel Hanzl
Jak souvisí to, komu ty roury patří s tím, kdo si objednává jejich přepravní kapacitu???

Co zase blbnete?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.6.2022 08:23 Reaguje na Svatá Prostoto
Nijak. A mělo by?
Já píšu infrastrukturu, čímž jsem myslel i obchodní systémy a vůbec celé odvětví.
Odpovědět
RV

Richard Vacek

16.6.2022 14:04 Reaguje na Pavel Hanzl
Podívejte se, jak USA jednaly se zeměmi Perského zálivu, když potřebovaly jejich ropu. A jak se tím posílil vliv USA ve světě.
A porovnejte si to s EU a Ruskem. Skoro to vypadá, že EU o ruské suroviny nestojí.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.6.2022 08:33 Reaguje na Richard Vacek
Jak jednaly? Kupovaly ji od nich a platily petrodolary.
EU skutečně o ruské suroviny nestojí, protože je Puťka používá proti nám jako zbraň a trvale jimi vydírá.
Jenom se mu podařilo vytvořit u nás určitou závislost (samozřejmě cíleně), takže máme problémy se odstřihnout.
Letos bude ještě problém a lítající ceny, příští rok to vidím na postupnou stabilizaci, doufejme že už úplně bez Ruska.
Odpovědět
DA

DAG

16.6.2022 12:33
To je ale překvapení. A ještě zajímavější to bude na začátku zimy. To skrček kohouty vypne určitě. Dost mě překvapuje, že se o tom ve veřejném prostoru nemluví. Podle mě je to v podstatě jistota. Buď plyn na chvíli vypne nebo výrazně omezí. Tím bude vydírat a my budeme v těžké pozici.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

16.6.2022 13:25 Reaguje na DAG
Skutr je blbý jak bedna kytu, protože dnes vydírat s plynem je fakt nesmysl. Do podzimu bude Evropa na jiných dodávkách a v pohodě.
Kromě Maďarónů. Tak koho teda bude vydírat??
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

16.6.2022 14:18 Reaguje na Pavel Hanzl
Vy jste fakt magor, jestli si myslíte, že do zimy se podaří ruský plyn cca plně nahradit, tak si dejte sprchu a prášek.

A kdybyste nebyl chytrej jak štoudev, tak by vám došlo, že když se ten plyn do Evropy doveze odjinud, ne že by to kapacitně šlo, tak někde bude chybět ... někomu. Pro navyšovat těžbu a transport jak si Hanzl vzpomene fakt nejde.

Ostatně ... https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/evropa-vysava-svetove-zasoby-lng-odnaseji-to-chude-zeme-40400124#dop_ab_variant=0&dop_source_zone_name=novinky.sznhp.box&source=hp&seq_no=7&utm_campaign=abtest196_discussion_timeline_varA&utm_medium=z-boxiku&utm_source=www.seznam.cz

On je to takový grýndýl v bledě modrém ... tlačí na něj ty státy, které jsou ekonomicky velmi silné/bohaté ... a ty ostatní z toho budou mít hlavu v pejru a pro jejich obyvatele to bude znamenat dodatečné náklady, kteří mnozí z nich nedají a ostatním tím silně poklesne životní úroveň.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.6.2022 08:29 Reaguje na Svatá Prostoto
Skutečnost, že chudé a někdy i bohaté země doplácí na ruské, naprosto nesmyslné mocenské a především zločinné jednání, je přece dávno známé.
A právě grýndýl snižuje spotřbu fosilních paliv a tím cenu i pro chudé země.
Ruské demagogie tvrdí vše přesně naopak, jen nechápu, kdo jim to může žrát....
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

17.6.2022 09:42 Reaguje na Svatá Prostoto
To je případ, co? Tolik fanatizmu dokáže vyplodit
pouze mozek nějakého politruka bez technického
vzdělání. On už plní potrubí tím, co se ještě netěží
a není ani jak dopravit. Vlády to samozřejmě mlží,
protože tajně doufají v konec války a obnovení
dodávek z Ruska. Proto naoko Ukrajinu podporují,
ale už kují plány na její porcování a dohody s Ruskem. Toto je politika a pouze neználkové věří
tomu oblbování o trvalém odstřižení od ruských
surovin. Válka a sankce měly odstranit Putina a
dosadit nového Jeltzina. To se nedaří a Rusko se
orientuje na východ. Propuká panika, jak budeme
existovat bez surovin a velkého trhu na východě.
Ono to nebude pouze Rusko a Bělorusko, ale i ta
Ukrajina a zbytek zemí SNS. To byl trh blízký a
solventní. Nyní musíme hledat i na trzích už
obsazených a to bude tragédie při těch cenách
energie a nákladů na práci, kterými nebudeme
konkurovat Asii. Čeká nás propad a výprodej
posledního majetku, včetně chudoby středních
vrstev a tím i politické změny ve společnosti.
Vize o chudnutí Západu a převzetí vedoucí role
Východem se tak stává reálnou díky hře vabank
jak mít díky novému "Jelzinovi" kolonii Rusko
a zvrátit vývoj surovinami za babku.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

17.6.2022 11:02 Reaguje na Břetislav Machaček
To je zase zvratek.🤣
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.6.2022 21:56 Reaguje na Břetislav Machaček
To je zase zvratek. Ruští vohnouti se poznají podle toho, že pořád melou nesmysly o tom, jak Západ zbankrotuje.
A to už od Leninových dob, za komára to byl hlavní motiv, nic jinýho nevybluji.
Jenže mezitím zbankrotovali sami a už v tom jedou zase a vedou zase ty stejný kecy. Lidská blbost je zcela nezničitelná.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

17.6.2022 22:00 Reaguje na Břetislav Machaček
Žádné vlády nečekají žádné dodávky z Ruska, protože s Ruskem s ničím nekšeftují, jste zcela mimo jak dycky.
A nikdo jiný s Ruskem kšeftovat nebude, protože se to zatím všem krutě nevyplatilo.
A když, tak za zcela podřadných podmínek (jak je zvykem v Číně) a hlavně se zálohou v zádech.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist