https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/gazprom-uvedl-ze-pokracuje-v-dodavkach-plynu-do-evropy-pres-ukrajinu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Gazprom uvedl, že pokračuje v dodávkách plynu do Evropy přes Ukrajinu

2.5.2022 01:23 | KYJEV (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Ruský plynárenský gigant Gazprom uvedl, že pokračuje v dodávkách zemního plynu do Evropy přes Ukrajinu v souladu s požadavky zákazníků. Informovala o tom agentura Reuters. Gazprom minulý týden zcela zastavil dodávky plynu do Polska a Bulharska. Své rozhodnutí zdůvodnil tím, že místní plynárenské podniky PGNiG a Bulgargaz odmítly za plyn platit v rublech. Unijní země ruský požadavek rublových plateb označují za porušení smluv.
 

Smluvní závazky Gazpromu na dodávky plynu do Evropy přes Ukrajinu pro letošní rok činí 40 miliard metrů krychlových, což je přibližně 110 milionů metrů krychlových denně, uvedla podle agentury RIA Novosti plynárenská společnost. Za dnešní den má Gazprom v souladu s požadavky zákazníků dodat 97,2 milionů metrů krychlových plynu oproti 71,7 milionu v sobotu.

Gazprom disponuje největšími zásobami zemního plynu na světě a má monopol na vývoz této strategicky důležité suroviny z Ruska prostřednictvím plynovodů. Je klíčovým dodavatelem plynu do mnoha evropských zemí včetně České republiky. Kontrolu nad firmou má Kreml.

Západ hodlá omezit nákup ruských energetických surovin, protože nechce takto pomáhat financovat válku na Ukrajině. V případě plynu ale Evropská unie není jednotná. Podle plánů Bruselu by se EU přesto již letos mohla obejít bez dvou třetin dodávek ruského plynu a ropy. Docílit toho chce posílením dovozu z dalších států jako jsou USA či Katar, rychlejším zapojením obnovitelných zdrojů či úsporami energie.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

2.5.2022 11:59
Vážení diskutující než zase začnete řešít zdá plyn bude či nebude,za kolik bude,kdy topit,čím topit jak topit až začne topná sezona 2022-2023 tak jsem se rozhodl poskytnout vám cennou bezplatnou radu.Vždyt si mužete třeba od začatku října pronajat vilku na Floridě nebo ti z vás kteří jsou socialně slabší bungalov v Thajsku odcestovat a vratit se do čr třeba v dubnu.A máte po starostech s topením a fakturami.Nemusíte mi děkovat.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.5.2022 22:00 Reaguje na karel krasensky
V dubnu tady mrzlo.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

2.5.2022 22:06
Rusi si velmu dobře uvědomují, že když vypadnou jako dodavatelé plynu, už se nikdy nevrátí. S ropu a vším ostatním je to samé.
Podařilo se jim rozhodit vemi složitý, přesný a dobře fungující globální systém distribuce surovin a on bude nějakou dobu hledat novou rovnováhu.
Doufám, že jej najde bez Ruska.
Co se ale v Rusku bude dít neví nikdo, asi se sežerou navzájem.

Paní Elvíra říká, že si musí Rusko překopat úplně zgruntu celou ekonomiku cha cha, starého psa......
Odpovědět
BM

Břetislav Machaček

3.5.2022 21:02
Není to nějaké divné? Nepřátelský ruský plyn proudí přes Ukrajinu, která nás vyzývá, abychom ho neodebírali. Není pro Ukrajinu snadnější ho zavřít?
Ony ty tranzitní poplatky jsou asi bližší, než odstřihnout nepřítele od
zdrojů financí za plyn. Nebudeme pak muset Ukrajině platit odškodné za nevybrané tranzitní poplatky, když ho přestaneme odebírat? A neodebírá
ho i Ukrajina samotná?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist