https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/geopark-ralsko-vydal-cyklistickeho-pruvodce-po-zaniklych-obcich
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Geopark Ralsko vydal cyklistického průvodce po zaniklých obcích

12.3.2019 00:33 | RALSKO (ČTK)
Geopark Ralsko vznikl jako sedmý v Česku před třemi lety. Je zajímavý nejen svou přírodou, má i bohatou historii, lidé tam žili přes 700 let. Ve 20. století byl historický ráz kulturní krajiny hrubě narušen pobytem tří armád.
Geopark Ralsko vznikl jako sedmý v Česku před třemi lety. Je zajímavý nejen svou přírodou, má i bohatou historii, lidé tam žili přes 700 let. Ve 20. století byl historický ráz kulturní krajiny hrubě narušen pobytem tří armád.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Jiří Adamovič / Geopark Ralsko
Cyklistického průvodce po zaniklých obcích a zajímavých místech bývalého vojenského prostoru s podtitulem "Člověk, který tudy šel, zmizel..." vydal Geopark Ralsko. Cyklistům nabízí osm tras, které je zavedou do zaniklých vesnic, po nichž dnes zbyly často jen ruiny staveb, ovocné stromy nebo místnosti vytesané do skal. První průvodce vznikl díky podpoře z Libereckého kraje a v plánu už je další, řekla dnes ČTK ředitelka Geoparku Ralsko Lenka Mrázová.
 

"Projeli jsme to podrobně, takže jsme vybrali trasy do 20 kilometrů. Vycházejí z jednoho bodu, vrací se zpátky, není tam velké převýšení, takže je to ideální pro rodiny s dětmi," řekla k prvnímu průvodci Mrázová. Kromě popisu trasy obsahuje průvodce i fotodokumentaci a turista se dozví o historii jednotlivých zaniklých obcí i zajímavých míst. Součástí průvodce je i mapa. "Pokud někdo nechce mít papír, tak máme i interaktivní mapu na internetu s popisy těch míst, kterou lze zobrazit na mobilu," dodala.

Geopark Ralsko vznikl jako sedmý v Česku před třemi lety. Zahrnuje oblast téměř 300 kilometrů čtverečních v katastru Ralska, Doks a Hamru na Jezeře na Českolipsku. Je zajímavý nejen svou přírodou, má i bohatou historii, lidé tam žili přes 700 let. Oblast byla kdysi prosperující krajinou s množstvím malebných soběstačných vesniček roztroušených mezi lesy a poli. Ve 20. století byl ale tento historický ráz kulturní krajiny hrubě narušen pobytem tří armád. Geopark se teď snaží vrátit do oblasti život.

"Chceme udělat i druhý díl průvodce, v tomto roce nebo v roce 2020, uvidíme, jak nám to půjde rychle. Teď to bylo od Kuřívod směrem na východ a v druhém díle chceme zpracovat tu část od Kuřívod směrem na západ. Zaniklých obcí v téhle části moc není, takže bychom tam chtěli dát i vojenské památky kolem Hradčan nebo Jezové, kde jsou zajímavé objekty po pobytu vojsk," dodala Mrázová.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

KF

Karel Fenyk

12.3.2019 09:24
Cyklistický průvodce po zaniklých obcích je velice pěkně zpracován a zejména jeho formát " do kapsy" nám jako cyklistům bude jistě vyhovovat. Samozřejmě budu pozorně sledovat a netrpělivě očekávat vydání druhého dílu. Jeho tvůrci mají můj obdiv za toto dílo.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist