https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/gibraltarsky-pruliv-se-potyka-s-unikem-ropy-plaze-jsou-uzavreny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Gibraltarský průliv se potýká s únikem ropy. Pláže jsou uzavřeny

28.6.2011 01:55 | PRAHA/MADRID (Ecomonitor)
Ropná skvrna vznikla kvůli požáru ropných odpadních nádrží v Gibraltaru, který vypukl v poslední květnový den.
Ropná skvrna vznikla kvůli požáru ropných odpadních nádrží v Gibraltaru, který vypukl v poslední květnový den.
Licence | Volné dílo (public domain)
Zdroj | NOAA
V Gibraltarském průlivu došlo k úniku ropy do moře. Viníkem je společnost Shell Petroleum. Radnice v Algeciras, nejvíce postižené oblasti, podala na tuto společnost soudní stížnost. Navíc není vyloučena možnost, že za způsobené škody bude volat k zodpovědnosti správu Gibraltaru, informuje server Ecologiaverde.com.
 


Čtveřice významných pláží u Algeciras v provincii Cádiz je pro veřejnost uzavřena a je vyhlášen zákaz koupání kvůli likvidaci následků úniku ropy. Podle andaluské vlády během těchto očistných prací bylo odstraněno 23 tun usazenin a písku.

Znečištěných je šest kilometrů pláží v provincii Cádiz. Předpokládá se preventivní použití plovoucích norných stěn a sorbentů, aby se zabránilo případnému rozšíření skvrny.

V dohledné době bude potřeba prozkoumat, zda-li nebyly zasaženy druhy ohrožené vyhynutím, jako např. přílipka (Patella ferruginea) nebo pro tuto oblast typické rozsáhlé skalnaté útvary nazývané „flysh“.

Červená vlajka bude i nadále vlát nad postiženými plážemi, dokud neskončí očistné práce a nebude už hrozit žádné riziko při koupání. Zasažená oblast tvoří součást přírodního parku Gibraltarského průlivu.

Ropná skvrna vznikla kvůli požáru ropných odpadních nádrží v Gibraltaru, který vypukl v poslední květnový den. K nehodě došlo, když dva dělníci prováděli svářečské práce na odpadní nádrži. Oba dva jsou zraněni, jeden z nich těžce.

Podle zprávy Davida Sanze „Vertido en el Estrecho de Gibraltar“ zveřejněného na serveru Ecologiaverde.com dne 3. června 2011.
reklama

 
Petr Vadas Mazanec

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist