https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/globalni-oteplovani-ohrozuje-posvatnou-pout-do-mekky
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Globální oteplování ohrožuje posvátnou pouť do Mekky

21.7.2021 11:16 | MEKKA (ČTK)
Podle studie zveřejněné v časopise Environmental Research Letters by se riziko, že poutníci do Mekky utrpí život ohrožující úpal, mohlo zvýšit až pětinásobně.
Podle studie zveřejněné v časopise Environmental Research Letters by se riziko, že poutníci do Mekky utrpí život ohrožující úpal, mohlo zvýšit až pětinásobně.
Foto | marviikad / Flickr
Zatímco se tisíce zbožných muslimů vydávají tento týden při každoroční pouti hadždž do nejposvátnějších islámských míst v Saúdské Arábii, vědci varují, že posvátný obřad je ohrožen kvůli rostoucímu horku. Podle studie zveřejněné v časopise Environmental Research Letters by se riziko, že poutníci do Mekky utrpí život ohrožující úpal, mohlo zvýšit až pětinásobně. A to v souvislosti s globálním oteplením o 1,5 stupně Celsia ve srovnání s předindustriálními časy, píše nadace Thomson Reuters Foundation.
 

Při zvýšení teploty o dva stupně Celsia - což je méně ambiciózní cíl pařížské klimatické dohody z roku 2015 - se pravděpodobnost úpalu zvýší desetkrát, uvedl v Berlíně sídlící think-tank Climate Analytics. "Tento region je už nyní náchylný k nebezpečným teplotám. Zjistili jsme, že poutníci budou ohroženi i v případě nejlepšího scénáře, kdy teploty vzrostou o 1,5 stupně Celsia," uvedl Fahad Saíd, hlavní autor studie. "Ohrozí to samotnou podstatu tohoto náboženství," dodal vědec z Climate Analytics.

Svět se už ohřál o zhruba 1,2 stupně Celsia a v současné době směřuje kvůli rostoucím emisím k oteplení o přibližně tři stupně během tohoto století.

Pouť do Mekky nazývanou arabsky hadždž má vykonat aspoň jednou za život každý muslim, který si to může dovolit a jemuž to umožňuje zdraví. Její součástí je několik aktivit - včetně venkovních modliteb a putování z jednoho náboženského místa na druhé. Kvůli koronaviru může letos od 17. do 22. července navštívit hlavní místa jen 60 000 poutníků, pohybují se přitom ve venkovních teplotách mezi zhruba 36 až 43 stupni Celsia.

Vyšší riziko úpalu ovšem nepramení jen z rostoucí teploty, ale i z vyšší vlhkosti vzduchu, která brání rychlejšímu odpařování potu a znesnadňuje ochlazování těla. Climate Analytics přitom dospěl k závěru, že smrtící kombinace horka a vlhkosti vzduchu bude provázet červenec, srpen, září a říjen - což jsou měsíce, na které má hadždž, jenž se řídí islámským lunárním kalendářem, připadnout v příštích deseti letech.

Saúdskoarabské úřady se hrozbou rostoucího horka zabývají - národní strategie pro boj s extrémním horkem během poutě hadždž z roku 2016 se zavázala k umístění klimatizací a ventilátorů do všech vnitřních prostor a k zajištění dostatku vody. Učinila tak poté, co během pouti v roce 2015 místní nemocnice hlásily, že 24 procent všech přijatých pacientů mělo zdravotní problémy způsobené horkem.

Ministerstvo zdravotnictví už oznámilo, že rozmístilo na náboženských místech mlhové ventilátory a nemocnice poblíž svatyně v Mekce je vybavena 24 hodin fungující jednotkou pro pomoc v případě vyčerpání z horka.

Zatímco loni mohlo na tradiční náboženskou pouť pouze 1000 věřících, letos se hadždž rozšířil pro více lidí - ale jen pro místní obyvatele mezi 18 a 65 lety, kteří jsou plně očkování proti covidu-19, případně nemoc prodělali, a kteří nemají chronické nemoci. Omezený počet poutníků tak zároveň znemožnil účast těm, kteří jsou úpalem nejvíce ohroženi. A rovněž znamená, že chladicí jednotky mohou pracovat efektivněji. "Letos jsou počty nižší, ale v normálních letech se při pouti hadždž sjíždějí dva miliony lidí na omezený prostor. Riziko by bylo vyšší," upozorňuje Saíd.

Autoři studie proto muslimským zemím doporučují, aby zvážily aktivnější omezování emisí v rámci pařížské dohody, a vyhnuli se tím velkému ohrožení pro jeden z ústředních prvků jejich víry. "Opatření v oblasti klimatu by mohla zachránit toto dědictví," uzavřel Saíd.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (18)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

MZ

Miloš Zahradník

21.7.2021 11:24
Proboha. Cist to nebudu. Co ma takovehle tema delat na strankach ceskeho ekolistu? Ze v Saudske Arabii maji vyssi letni teploty nez pred 100 ci 200 lety? Tak tovou zpravu bych si i precetl, pokud by byla vecna bez ideologickeho zabarveni. Pockam na pozdejsi diskusni prispevky treba mne presvedci ten clanek otevrit. Ze to neni jen dalsi "civilizacni" apel ve stylu "Ve jmenu Allaha musime durazne bojovat proti globalnimu oteplovani a proti bezvercum, co jej zpusobuji ;)
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

21.7.2021 11:45 Reaguje na Miloš Zahradník
Je to obyčejný článek. Proč by nemohl být zde na ekolistu? Zkuste si ho tedy přečíst a ne jen ideologicky žvanit o tom, že tu nemá co dělat. :-)
Odpovědět
SP

Svatá Prostoto

21.7.2021 11:55 Reaguje na Petr Eliáš
Já ho přečet!
A náhodou dobrý ... pokud ještě máme tyhle starosti, tak pohoda jazz;-).
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

21.7.2021 13:53 Reaguje na Svatá Prostoto
Tak jsem precetl - zatim jen pulku :) me presvedceni, ze to bude klimalarmisticka slatanina se nezmenilo. Co by mne teda zajimalo jak je to s tou vlhkosti. Mozna ze se ty pasaty projevuji nejen dole v Jemenu
ale uz iv Mekce? Ze by tam opravdu v-byla vlhkost i vetsi nez aktualnich 9%? https://earth.nullschool.net/#current/wind/surface/level/overlay=relative_humidity/orthographic=-310.21,26.94,1628/loc=42.479,18.917
Podle studie zveřejněné v časopise Environmental Research Letters by se riziko, že poutníci do Mekky utrpí život ohrožující úpal, mohlo zvýšit až pětinásobně. A to v souvislosti s globálním oteplením o 1,5 stupně Celsia ve srovnání s předindustriálními časy... Při zvýšení teploty o dva stupně Celsia - což je méně ambiciózní cíl pařížské klimatické dohody z roku 2015 - se pravděpodobnost úpalu zvýší desetkrát uvedl v Berlíně sídlící think-tank Climate Analytics... Zjistili jsme, že poutníci budou ohroženi i v případě nejlepšího scénáře, kdy teploty vzrostou o 1,5 stupně Celsia," uvedl Fahad Saíd, hlavní autor studie. "Ohrozí to samotnou podstatu tohoto náboženství," dodal vědec z Climate Analytics...
Svět se už ohřál o zhruba 1,2 stupně Celsia a v současné době směřuje... Navštívit hlavní místa muze letos jen 60 000 poutníků, pohybují se přitom ve venkovních teplotách mezi zhruba 36 až 43 stupni Celsia
Vyšší riziko úpalu ovšem nepramení jen z rostoucí teploty, ale i z vyšší vlhkosti vzduchu, která brání rychlejšímu odpařování potu a znesnadňuje ochlazování těla. Climate Analytics přitom dospěl k závěru, že smrtící kombinace horka a vlhkosti vzduchu bude provázet červenec, srpen, září a říjen - což jsou měsíce, na které má hadždž, jenž se řídí islámským lunárním kalendářem, připadnout v příštích deseti letech
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

21.7.2021 13:58 Reaguje na Miloš Zahradník
Ale uznam, ze zaver clanku je pro mne optimisticky, kez by tohle byla pravda "Ohrozí to samotnou podstatu tohoto náboženství" dodal vědec z Climate Analytics
Odpovědět
MZ

Miloš Zahradník

21.7.2021 14:02 Reaguje na Miloš Zahradník
Mimochodem, pokud se "Svět se už ohřál o zhruba 1,2 stupně Celsia" o kolik se ohrala Arabie. zajimaji se o toto vedci z Climate Analytics? Od prof. Lindzena, znameho klimatologa z USA si pamatuji z jeho prednasky, ze na rovniku je viocemene porad stejne a teplotni kontrasty mezi dobami ledovymi a meziledovymi se zvetsuji smerem k polum. (Z cca 20 stupnu pri "klimatickem optimu" az na 60 stupnu v nejchladnesim useku ledove doby) Mekka dle mych zemepisnych znalosti lezi mnohem blize rovniku. nez sevenimu polu
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

21.7.2021 15:28 Reaguje na Miloš Zahradník
I když asi to nemá cenu zkoušet, když je to pro vás klimaalarmistická slátanina, ale co už.

Stačí se podívat na internet a zadat např. Changes in temperature trends over Saudi Arabia:

https://www.hindawi.com/journals/amete/2020/8828421/

Také se můžete podívat na projekt vedený MIT:

https://www.mdpi.com/2073-4433/11/10/1068/htm

A zde si něco málo přečíst o vlhkosti (humidity):

https://www.weforum.org/agenda/2020/12/climate-change-humidity-paradox/


U toho Lindzena pozor. I když tvrzení, že se rychleji oteplují severní oblasti než jižní, je správné, tak tvrdil celou řadu věcí, které neodpovídají současnému poznání (třeba že se od roku 95 neoteplilo).
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

21.7.2021 11:53 Reaguje na Miloš Zahradník
Zvykejte si, bude ještě hůř. Už nás tím masírují i v reklamě - viz třeba reklama na Orbit, kde se cicmají dva mladí Arabi.
P.S. Mi ani tak nevadí, že nás masírují reklamou s Arabama, ale spíše to, že ta Arabka je vysloveně hnusná.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

21.7.2021 12:46 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
1*
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

21.7.2021 13:37 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
To je teda strašná masírka, když v televizi pustí mezinárodní reklamu dělající si srandu z lockdownu. :D Doporučuji sledovat reklamu na Braník (nebo jiné nic extra pivo), to je dokonalá ukázka Čechů a českého pepíkovství. :D
Odpovědět

Zbyněk Šeděnka

21.7.2021 15:29 Reaguje na Petr Eliáš
Ona je to spíše masírka na multi-kulti společnost, do které nás Eurosojuz tlačí. Mimochodem, moc by mě zajímalo, jak by v Egyptě nebo v SA reagovali právě na tu reklamu na Braník nebo na Starobrno.
Odpovědět
PE

Petr Eliáš

22.7.2021 08:49 Reaguje na Zbyněk Šeděnka
No jo, to nesmělo chybět. Multi-kulti a Eurosojuz. I když souvislost s Orbitem je nulová, tak proč to sem nedat, že? :D
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.7.2021 12:55 Reaguje na Miloš Zahradník
To je o tom, že už i Arabáši pochopili to, co náš ropáček prostě nedá.
Odpovědět
JO

Jarka O.

21.7.2021 13:00 Reaguje na Pavel Hanzl
Jo, kazde kulture se to musi vysvetlit jejich slovy. Je to zajimavy clanecek psychologicky.
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.7.2021 14:01 Reaguje na Jarka O.
Jistě, není těžké to pochopit, ale daleko horší je něco skutečně udělat.
Právě Arabové mají hodně másla na hlavě, oni zásobují ropou celý svět už dlouhá desetiletí a sami patří mezi největší emitenty CO2 na obyvatele z celé planety.

Jejich nápad na mohutně chlazenou sjezdovku s vodním sněhem, je skutečně na přesdržku.
Odpovědět
Pe

Petr

21.7.2021 16:43 Reaguje na Pavel Hanzl
Oni mají sjezdovku, my máme vyhřívané bazény, vytápěné skleníky,...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

21.7.2021 17:50 Reaguje na Petr
Jenže energeticky je to nebe a dudy. Největší emitent CO2 na obyvatele z celé planety je snad Katar, nebo Kuvajt nebo někdo odtud, oni snad drží většinu nejvyšších míst.
Odpovědět
kk

karel krasensky

21.7.2021 17:16
Něco tak pitomého a stupidního jsem dlouho nečetl.Pokud tedy člověk není sadomasochista a nepřečte si něco na forum24
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist