https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/globalni-teplota-by-se-mohla-do-konce-stoleti-zvysit-o-pet-stupnu-2
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Globální teplota by se mohla do konce století zvýšit o pět stupňů

29.11.2018 22:43 | PRAHA (ČTK)
WMO upozornila, že odhadovaná míra oteplování výrazně překračuje vytyčené cíle.
WMO upozornila, že odhadovaná míra oteplování výrazně překračuje vytyčené cíle.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Průměrná globální teplota by se mohla do roku 2100 zvýšit o tři až pět stupňů, varuje OSN. Letošek byl čtvrtým nejteplejším rokem od začátku měření v polovině 19. století a 20 nejteplejších roků bylo zaznamenáno během posledních 22 let. V roční zprávě o stavu klimatu to dnes uvedla Světová meteorologická organizace (WMO), která je agenturou OSN.
 

WMO upozornila, že odhadovaná míra oteplování výrazně překračuje vytyčené cíle.

Pařížská dohoda z roku 2015 si za cíl klade udržet zvyšování teploty výrazně pod dvěma stupni Celsia a co nejvíce se přiblížit hodnotě 1,5 stupně v porovnání s teplotou v předindustriálním období. Upozorňuje na to, že už oteplení o 1,5 stupně by mělo závažné následky.

"Koncentrace skleníkových plynů jsou znovu na rekordních úrovních a pokud bude stávající trend pokračovat, budeme možná svědky zvýšení teploty o tři až pět stupňů Celsia do konce století," řekl generální tajemník WMO Petteri Taalas. "Pokud vytěžíme všechny známé zdroje fosilních paliv, nárůst teploty bude o hodně vyšší," varoval Taalas.

Uplynulé čtyři roky byly podle WMO nejteplejší od začátku záznamů v polovině 19. století. Letošek pak má být podle předběžných analýz čtvrtým nejteplejším zaznamenaným rokem.

WMO kromě toho odhaduje, že během příštích tří měsíců s pravděpodobností 75 až 80 procent nastane meteorologický jev El Niño. Ten vždy po několika letech vyvolává sucha v tropech a mimo jiné snižuje kapacitu lesů vstřebávat skleníkový plyn oxid uhličitý (CO2). Pokud El Niño nastane, bude rok 2019 ještě teplejší než tento, upozorňuje WMO.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (7)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

30.11.2018 08:18
On téhle organizaci někdo ještě věří?
Odpovědět
Martin S

Martin S

30.11.2018 14:59 Reaguje na Jan Šimůnek
Místo nic neříkajících otázek by bylo užitečnější dát odkaz na důkazy proč jí nevěřit.
Odpovědět

Jan Šimůnek

1.12.2018 08:18
@Martin S.
Nebyl podán ani jediný důkaz vtahu mezi lidskými aktivitami a současným klimatem, přičemž navíc klimaalarmisté prokazatelně a opakovaně manipulovali naměřené hodnoty, aby současné (v podstatě mírné) oteplení nadhodnotili.
Odpovědět
AA

Alexandder Ac

2.12.2018 16:29 Reaguje na Jan Šimůnek
Co to melete?
Odpovědět
MD

Miloslav Dědek

1.12.2018 13:51
Řešení problému globálního oteplování je známé. Smutnou skutečností je, že stávající globální mocensko-politické struktury nejsou schopné toto řešení důsledně realizovat. Ve výrobě, výzkumu, vědě a v dalších oblastech se rychle a úspěšně vyvíjejí velké globální organizace. Naproti tomu vývoj globální mocensko-politické struktury stagnuje. Je nejvyšší čas začít efektivně omezovat příčiny oteplování atmosféry, ale stávající mocensko-politické struktury to nejsou schopné realizovat a podobně tomu je i při řešení mnoha dalších závažných globálních problémů lidstva. Jedna z možných cest k vytvoření celosvětové mocensko-politické struktury, která budou schopná efektivně realizovat nejen opatření proti oteplování atmosféry, je uvedena v článku OTEVŘENÝ DOPIS POLITICKÝM STRANÁM VE VŠECH STÁTECH SVĚTA - http://miloslav7.blogspot.com/2018/04/otevreny-dopis-politickym-stranam-ve.html
Dosažená úroveň rychle se vyvíjejících výrobních prostředků a poznání je v příkrém rozporu s chaoticky se měnícími a v podstatě stagnujícími organizacemi mocensko-politických struktur. Důsledkem toho je, že budoucnost lidstva se předvídá podobně jako se předpovídá počasí. Je nejvyšší čas vytvořit globální mocensko-politickou organizaci, která bude centrálně řídit vývoj celého světa. Tato globální mocenskopolitická struktura bude mít předpoklady a podmínky pro systematické a cílevědomé plánování budoucnosti lidstva v globálním měřítku. Lidstvo bude do budoucnosti kráčet demokraticky zvolenou cestou, tj. cestou, kterou si bude přát většina pozemšťanů.
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

2.12.2018 08:43 Reaguje na Miloslav Dědek
Pane, už jste v Katovicích? Postavíte do čela, vy zachraniteli naší maličký Země!!
Odpovědět

Jan Šimůnek

3.12.2018 10:07
@Alexandder Ac
Něco konkrétního by nebylo?
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist