https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/gorily-vychodni-rychle-vymiraji-kvuli-obcanskych-valkam-a-mobilnim-zarizenim
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Gorily východní rychle vymírají. Kvůli občanských válkám a těžbě koltanu

15.4.2016 01:56 | PRAHA (Ekolist.cz)
Gorila východní. Ještě v roce 1995 bychom jich napočítali 17 000, ale to už v sousední Rwandě zuřila genocida, která se na jejich počtu negativně podepsala.
Gorila východní. Ještě v roce 1995 bychom jich napočítali 17 000, ale to už v sousední Rwandě zuřila genocida, která se na jejich počtu negativně podepsala.
Tempo, jakým mizí ze světa poslední zástupci poddruhu gorily východní (G. beringei graueri), nabylo děsivých obrátek, a pokud má být jejich záchrana vůbec kdy úspěšná, bude zapotřebí znásobit dosavadní úsilí. Referuje o tom aktuální zpráva organizace Wildlife Conservation Society. Dnes žije v džunglích na území Demokratické republiky Kongo (DRC) 3800 goril východních. Jsou poslední, nikde jinde už nejsou. O situaci goril východních informuje ScienceDaily.
 

Gorily východní jsou velmi dobře prozkoumaným druhem, alespoň pokud jde o příčiny ohrožení. Na jejich katastrofickém poklesu nese díl viny nelegální lov pro maso, ztráta původního prostředí a ve své podstatě i vleklé občanské války a místní konflikty. A přestože občanské války vnímáme jako lidskou tragédií, ve své podstatě uspíšily rychlost vymírání goril. V průběhu posledních dvaceti let se jejich počet snížil o 77 %.

Ještě v roce 1995 bychom jich napočítali 17 000, ale to už v sousední Rwandě zuřila genocida. Statisíce hladových uprchlíků vzalo za vděk i gorilami. O rok později se občanská válka rozpoutala i v DRC, nepokoje trvající do roku 2003 si v celém regionu vyžádaly na 5 milionů lidských obětí. Spolu s tím, jak jednotlivé vlády zemí v důsledku revolucí a kmenových čistek ztrácely kontrolu nad vlastním územím, komplikovala se i situace goril.

Do výčtu příčin smrtelného ohrožení goril patří ještě jedna položka, která se týká vyspělého světa. Zásadním problémem goril i místních lidí je totiž koltan. Koltan, neboli kolumbit-tantalit, což je kovová ruda, jež nachází široké uplatnění v moderních technologiích. Neobejde se bez něj nikdo, kdo vyrábí a používá mobilní telefony, digitální fotoaparáty, čtečky a notebooky. Na území Konga se přitom nachází 80 % veškerých světových zásob tohoto kovu. Kutat koltan znamená pro místní přežít. Současně to ale znamená pracovat v nelegálních dolech uprostřed džungle pod dohledem ozbrojených rebelů a živit se tím, co nabízí okolí. Třeba i 200 kilogramů vážícími samci goril východních.

Opuštěná štola, která sloužila k těžba koltanu.
Opuštěná štola, která sloužila k těžba koltanu.
Foto | Fairphone / Flickr

Jejich teritorium je totiž poměrně malé (400-800 hektarů) a jsou na něm snadno dostopovatelné. Těžba koltanu i lov goril často probíhá přímo na území národních parků a místní strážci nejsou s to zabránit polovojenským ozbrojencům v jejich počínání. Mezinárodní ochranářské organizace (ICCN, WCS, nebo Fauna&Flora International) se spolu s místními partnery shodují na řešení gorilí krize. Už jen výčet jednotlivých kroků vedoucích k záchraně ale nedává gorilám moc nadějí.

Podle ochranářských organizací je nutné právně vymezit a zajistit hranice přírodní rezervace Itombwe a gorilí rezervace Punia, dále aktivně potírat nelegální těžbu koltanu na území národních parků, prosadit těžbu na legální bázi a podpořit licencovanou těžbu, respektující životní prostředí goril. Důležité, ale náročné bude odzbrojení polovojenských milicí v regionu. Snazší by měla být podpora strážců národních parků chránících gorily a jejich prostředí. Systémově bude potřeba najít alternativní zdroje příjmů pro místní obyvatele (jiné, než nelegální těžba koltanu). A v neposlední řadě zapůsobit na výrobce mobilních technologií, aby si zajistili odběr koltanu jen z legálně provozovaných dolů, jejichž zaměstnanci se nepodílí na pytlačení goril.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist