https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/greenpeace-energeticka-revoluce-usetri-miliardy-euro-i-tun-emisi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Greenpeace: Energetická revoluce ušetří miliardy euro i tun emisí

19.5.2009 12:10 | PRAHA (Ekolist.cz)
Miliardy ušetřených euro i tun emisí skleníkových plynů slibuje Energetická (r)evoluce Greenpeace. Podle studie vypracované Greenpeace mohou Evropané do roku 2030 snížit emise o polovinu a zároveň při tom ušetřit každý rok 55 miliard euro. Umožnit to mají přitom dobře známé nástroje, především zvýšení energetické účinnosti a obnovitelné zdroje energie.
 

Instalace solárních panelů
Klíčovým pro úspěch energetické revoluce má být kombinace úspor a využití obnovitelných zdrojů energie. Instalace solárních panelů na střeše bytového domu ve Švýcarsku - nominace na Energy Globe World Awards 2009.
Licence: Volné dílo (public domain)
Foto: Jenni Energietechnik AG/E.ON

„Zaměřili jsme se na dvě hlavní oblasti a to snižování celkových emisí a také vyřazení jaderné energetiky z budoucího mixu,“ představil scénář Sven Teske, vedoucí projektu energetických koncepcí Greenpeace International. Studie Greenpeace říká, že do roku 2020 je možné snížit emise z evropského energetického sektoru o 30 % (ve srovnání s rokem 1990). Do roku 2050 by emise měly poklesnout o 80 %. Zásadní potenciál vidí studie ve snížení poptávky po energii. „Jen díky důslednému zateplení budov, využití energetických úspor u elektrických přístrojů a v dopravě jsme schopni snížit poptávku o 20 %,“ řekl Sven Teske.

Podle Energetické (r)evoluce umožňuje využití existujícího potenciálu energetických úspor snížit spotřebu primárních energetických zdrojů z 77 260 PJ/rok (2005) na 49 749 PJ/rok v roce 2050. Naopak zvýšené užití kombinované výroby tepla a energie by podle studie mělo vést ke zvýšení účinnosti přeměny energií v energetickém systému. Fosilní paliva by měla nahradit především biomasa a geotermální energie. Postupně by mělo ale docházet k menší spotřebě tepla a také vysoký potenciál přímé produkce tepla z obnovitelných zdrojů energie povedou k omezení dalšího rozvoje kombinované výroby.

Obnovitelné zdroje energie se stanou hlavním zdrojem pro výrobu elektřiny. Kolem roku 2050 by mělo 88 % elektřiny pocházet z obnovitelných zdrojů. Zařízení o instalovaném výkonu 1 176 GW budou v roce 2050 vyrábět 2 900 TWh elektřiny ročně, tvrdí studie Greenpeace. Také teplo prý bude především z obnovitelných zdrojů a v roce 2050 přesáhne podíl 56 %. Biomasa, solární kolektory a geotermální energie nahradí konvenční systémy vytápění a chlazení. Před bezhlavým zaváděním biopaliv do dopravy má mít nejdříve přednost zvýšení energetické účinnosti. Biomasa bude přednostně využívána ve stacionárních spalovacích zařízeních a výroba biopaliv bude výrazně limitována její dostupností. Od roku 2020 budou podle Greenpeace hrát stále významnější roli elektromobily. „Kvůli tomu také počítáme s dočasným navýšením spotřeby elektrické energie,“ řekl Sven Teske. Do roku 2050 bude energie z obnovitelných zdrojů pokrývat 56,4 % spotřeby primárních energetických zdrojů. Podle Greenpeace bude větší množství zdrojů energie také pozitivní pro evropskou ekonomiku. „Více různých zdrojů bude méně náchylné k prudkým výkyvům ceny energie,“ vysvětluje Teske.

Podle Energetické (r)evoluce budou náklady na výrobu energií o něco vyšší než tradiční způsob výroby. Tento rozdíl bude do roku 2020 menší než 0,5 € centu na kWh, pak by se měly náklady na výrobu elektřiny srovnat a postupně by se měly obnovitelné zdroje stát výhodnější. Kolem roku 2050 má být elektřina z obnovitelných zdrojů levnější o víc jak 2,4 centu na kWh. „Ze začátku budou tedy ekologické technologie dražší, ale podstatně ušetříme na palivech, která nebudeme potřebovat,“ dodal Teske. Studie „Energetická (r)evoluce“ pro země evropské sedmadvacítky je jedním z textů, které představují možnosti udržitelné energetiky. Experti Greenpeace v posledních letech vydali řadu studií, které se zabývaly zeměmi jako jsou USA, Čína nebo Indie. Česká pobočka Greenpeace připravila vydání v češtině právě v době, kdy vzniká jednak nová státní energetická koncepce na ministerstvu průmyslu a obchodu, jednak politika ochrany klimatu na ministerstvu životního prostředí.

"Nechtěli jsme přijít s vlastní energetickou koncepcí, ale spíš ukázat, že Česká republika není energetický ostrov,“ prohlásil Jan Rovenský z české pobočky Greenpeace. Podle něj musíme řešit stejnou situaci jako celá Evropa a nemůže postupovat odděleně. Novou energetickou koncepci ani politiku ochrany klimatu ale zřejmě schválí až nová vláda, která vzejde z podzimních voleb. „Nepředpokládám, že by koncepci schválila současná vláda, to není reálné,“ prohlásil Jan Dusík, náměstek ministra životního prostředí. Podle něj by ale měla být nová koncepce schválená do zasedání v Kodani.

Scénář Energetické (r)evoluce si můžete stáhnout zde.


reklama

 
Hugo Charvát

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist