https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/greenpeace-plastovy-odpad-ma-na-svedomi-hlavne-coca-cola-a-pepsi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Greenpeace: Plastový odpad má na svědomí hlavně Coca-Cola a Pepsi

10.10.2018 01:16 | PRAHA (ČTK)
Coca-Cola, která je největším výrobcem nealkoholických nápojů na světě, je i největším producentem odpadu.
Coca-Cola, která je největším výrobcem nealkoholických nápojů na světě, je i největším producentem odpadu.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Andreas Varnhorn / Greenpeace
Nadnárodní potravinářské koncerny Coca-Cola, PepsiCo a Nestlé jsou největšími producenty plastového odpadu na světě. Vyplývá to ze zprávy organizace Greenpeace, která ve spolupráci s hnutím Break Free From Plastic zorganizovala 239 úklidových akcií ve 42 zemích světa, aby zjistila, jak velké korporace přispívají ke znečištění. Greenpeace prověřil 187.000 kusů platového odpadu.
 

Coca-Cola, která je největším výrobcem nealkoholických nápojů na světě, je i největším producentem odpadu. Plasty pocházející od tohoto výrobce se našly ve 40 ze 42 sledovaných zemí.

"Tyto audity přinášejí nepopiratelné důkazy o roli, jakou hrají korporace při udržování globální krize znečištění plasty," uvedl koordinátor Break Free From Plastic Von Hernandez.

Nejběžnějším typem plastového odpadu byl polystyren, který je součástí kelímků na kávu. Těsně za ním je PET (polyethylentereftalát), používaný v lahvích a kontejnerech.

Všechny tři jmenované společnosti přislíbily podniknout kroky ke snížení odpadu do roku 2025. Například Coca-Cola oznámila, že veškeré její obaly budou recyklovatelné. Společnost Nestlé uvedla, že její plastové obaly budou recyklovatelné nebo na více použití, zatímco PepsiCo chce mít obaly recyklovatelné, kompostovatelné nebo biologicky odbouratelné, uvedla agentura Reuters.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

ig

10.10.2018 14:22
Jen technická, je opravdu producentem odpadu Coca-Cola (+ ty další firmy)? Nejsou to spíš lidi, kteří si koupí pití a pak vyhodí prázdnou lahev? :-)
Odpovědět
MJ

Martin Jasan

11.10.2018 11:40 Reaguje na
U sdílené odpovědnosti není jednoznačně exaktně určitelné, kdo za to může.
a) Může za to spotřebitel, protože smysl veškeré prodkuce je spotřeba a tedy to má plně ve své moci?
b) Může za to producent, protože Coca-Cola vyrábí nápoj v plastu dobrovolně a má z toho profit miliardy.
V tomto konkrétním případě, bych se ale přiklonil k b). Proč?
Protože spotřebitel nemůže tak snadno jako producent (management Coca-Coly) ovlivnit v čem bude Coca-Cola prodávat svoje nápoje. A Coca-Cole se to hodí neřešit plasty. Je to externalita, kterou kterou trpíme (nebo ji musíme řešit my ostatní).
Zároveň nutno říct, že i spotřebitelé jsou pohodlní a tento systém jednorázově použitelných obalů jim (nám)vyhovuje.


Z mého pohled
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist