https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/greenpeace-se-kvuli-bucinam-v-krusnych-horach-obratili-na-ministerstva
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Greenpeace se kvůli bučinám v Krušných horách obrátili na ministerstva Aktualizováno

21.7.2022 15:04 | LITVÍNOV (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Petr Zewlakk Vrabec / Greenpeace
Ekologická organizace Greenpeace podala kvůli nelegální těžbě a prodeji bukového dřeva z lesů v evropsky významné lokalitě Východní Krušnohoří podnět k ministerstvu životního prostředí a ministerstvu zemědělství. Organizace tvrdí, že Česká inspekce životního prostředí (ČIŽP) a krajský úřad Ústeckého kraje, na něž se obrátila v minulosti, jsou nečinné. Po ČIŽP organizace žádala mimo jiné zákaz těžby porostů, po krajském úřadě chtěla, aby zabránil následnému prodeji dřeva. Zástupkyně mluvčího ČIŽP Miriam Loužecká ČTK řekla, že inspekce se podnětem zabývá a čeká na posudky mimo jiné i od krajského úřadu.
 

"Organizace Greenpeace, která po inspekci žádala zahájení přestupkového řízení se státním podnikem Lesy ČR, zákaz těžby starých porostů v oblasti Litvínova a udělení pokut v horní hranici sazby, proto nyní kvůli nečinnosti inspekce podala podnět k ministerstvu životního prostředí," uvedl v tiskové zprávě zástupce organizace Šimon Hauser. ČIŽP tvrzení Greenpeace odmítá. "Inspekce určitě není nečinná a podnětem se zabývá," uvedla Loužecká.

Ekologická organizace podala podnět také k ministerstvu zemědělství, protože podle ní krajský úřad dosud nereagoval na žádost Greenpeace, aby Lesům ČR zabránil s vytěženým dřevem obchodovat. Krajský úřad podle mluvčího Ústeckého kraje Martina Volfa po vyhodnocení podnětu organizace požádal podle příslušného zákona o provedení kontroly pověřenou osobu Ústav pro hospodářskou úpravu lesů Brandýs nad Labem - pobočka Jablonec nad Nisou. "A to zejména z důvodu technických a odborných předpokladů pro provádění odborných činností podle zákona," uvedl Volf. Krajský úřad však podle něj doposud nemá k dispozici informaci, zda byla požadovaná kontrola provedena.

Podle dřívějšího vyjádření mluvčí Lesů ČR Evy Jouklové šlo o výběrný způsob těžby a kácely se jen jednotlivé stromy za účelem obnovy bučin.

Ministerstvo životního prostředí by mělo nyní podle Greenpeace přikázat inspekci, aby zjednala nápravu. Podobně by i ministerstvo zemědělství mělo nařídit Krajskému úřadu, aby se zabýval obchodováním s ilegálně vykáceným dřevem.

Organizace Greenpeace těžbu v krušnohorských bučinách dlouhodobě kritizuje a požaduje vytvoření rozsáhlého chráněného území s bezzásahovým režimem. Místní bučiny byly totiž zařazeny do sítě Natura 2000 jako součást evropsky významné lokality Východní Krušnohoří. Státní Agentura ochrany přírody a krajiny zároveň tuto lokalitu eviduje jako území vhodné pro vyhlášení Chráněné krajinné oblasti, kterou v minulosti podpořili i někteří představitelé Ústeckého kraje.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

kk

karel krasensky

21.7.2022 15:27
Mám obavu nejen o ty bučiny,ale i celkový stav české země krajiny.ekosystemu.Naše příroda je několik posleedních desetíletí ohrožovaná nepuvodnímí invaznímí druhy.Namátkou-psík mývalovitý,hnutí duha,křídlatka,greenpeace,kormorán,akát,děti země,norek,lýkožrout sibiřský a další.
Odpovědět
ss

smějící se bestie

21.7.2022 18:13 Reaguje na karel krasensky
1*
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist