https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/greenpeace-vyjimka-pro-elektrarnu-zpusobi-169-predcasnych-umrti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Greenpeace: Výjimka pro elektrárnu způsobí 169 předčasných úmrtí

31.5.2019 00:18 | PARDUBICE (ČTK)
Elektrárna Chvaletice požádala krajský úřad o osmiletou výjimku z emisních limitů platných od roku 2021. / Ilustrační foto
Elektrárna Chvaletice požádala krajský úřad o osmiletou výjimku z emisních limitů platných od roku 2021. / Ilustrační foto
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Pokud by elektrárna Chvaletice získala výjimku z nových emisních limitů, způsobilo by to za deset let 169 předčasných úmrtí. Tvrdí to ekologická organizace Greenpeace na základě studie, kterou si nechala zpracovat u instituce Greenpeace Global Air Pollution Unit a včera ji představila novinářům. Společnost Sev.en Energy, jíž elektrárna patří, takové závěry odmítá.
 

Elektrárna Chvaletice požádala krajský úřad o osmiletou výjimku z emisních limitů platných od roku 2021. Podle nich by do ovzduší vypouštěla příliš mnoho rtuti a oxidů dusíku. Snížit emise, aby splňovaly normy, by vyžadovalo nepřiměřeně vysoké investice, tvrdí elektrárna

Vedoucí energetické kampaně Greenpeace Jan Rovenský dnes uvedl, že elektrárna by mohla instalovat vysoce účinnou technologii selektivní katalytické redukce, místo toho však využívá levnější a méně efektivní nekatalytické zařízení. To má dopad na vyšší emise oxidů dusíku a z nich vznikajících jemných prachových částic. Podle modelových výpočtů by kvůli tomuto znečištění mohlo zemřít více lidí. Zdravotní dopady budou mít i vyšší emise rtuti, uvádějí výpočty.

Marcel Dlask, zástupce společnosti Sev.en Energy, včera novinářům řekl, že selektivní katalytická redukce není jedinou dostupnou technologií, jíž lze snížení emisí dosáhnout. "To, čeho dosáhneme, vůbec nemůžete vědět. Cucáte si čísla z prstu," uvedl na setkání ekologů s novináři Dlask. Podle něj elektrárna postupuje při modernizaci provozu zcela legálně.

Podle skupiny Sev.en Energy je studie prezentovaná Greenpeace nepoužitelná. "Ke zpracování studie byla použita data a metodika, které neodpovídají české legislativě, a tudíž závěry nemohou být relevantní pro rozhodování o udělení či neudělení výjimky," uvedla mluvčí skupiny Gabriela Sáričková Benešová. Samotná data nezpochybňuje. Poukázala na skutečnost, že roční příspěvky elektrárny k imisní koncentraci oxidů dusíku a rtuti dosáhnou nanejvýš desetin procenta maximálních koncentrací těchto látek podle imisních limitů. Rovenský oponuje, že již tak znečištěné ovzduší nelze zatěžovat dalšími emisemi, které se kumulují z více zdrojů.

Zástupci Greenpeace také uvedli, že rozptylová studie, kterou si elektrárna nechala zpracovat pro udělení výjimky, je nedostatečná. Podle nich znečištění z elektrárny zasáhne nikoli pouze šest okresů v její blízkosti, ale celou Českou republiku i části Německa a Polska. Studie také neobsahuje emise jemného polétavého prachu a suspendovaných částic. Poukazují také na plánovanou změnu paliva elektrárny, která chce v budoucnu spalovat méně kvalitní uhlí z lomu Vršany.

Elektrárna v posledních letech podstoupila rozsáhlou modernizaci za několik miliard korun, díky tomu se emise snížily. Již dříve uvedla, že k dosažení nově požadovaných limitů oxidů dusíku by byla nutná další investice ve výši 1,4 miliardy korun, podíl elektrárny na celkových imisích oxidů dusíku by se přitom snížil o pouhých 0,05 procenta pro okolí elektrárny a maximálně o 0,02 procenta pro město Pardubice. Organizace Greenpeace je ale přesvědčena, že by bylo možné s použitím vyspělejších technologií dosáhnout výrazně lepších výsledků. Ekologové předali svou studii krajskému úřadu, který bude o udělení výjimky rozhodovat. Proti jeho rozhodnutí bude možné se odvolat k ministerstvu životního prostředí.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
Pavel Dosoudil
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Jan Šimůnek

31.5.2019 09:36
Pochopitelně, zelení zase káží nesmysly.
Limity v ovzduší jsou pro škodliviny s prahovým efektem (tj. existuje koncentrace, která nezpůsobí žádné úmrtí, ba dokonce žádnou detekovatelnou změnu zdravotního stavu) nastaveny s dostatečnou rezervou (muselo by dojít k jejich překročení o desítky až stovky procent, abychom se dostali na prahovou hodnotu, předpokládanou pro člověka), takže překročení o zlomky procenta tolerovat jistě lze. A na státu je, aby si pohlídal situace, v nichž by se takové zlomky procenta sčítaly v jedné oblasti z více zdrojů.
Lineárně (až k absolutní nule) působí pouze karcinogeny prvního řádu, což ani rtuť ani oxidy dusíku nejsou, a i u nich je to do jisté míry konvence, protože vliv opravdu velmi malých koncentrací (na úrovni malých počtů molekul do organismu během dne) se prostě zjistit nedá pro technická omezení takovýchto pokusů.
Odpovědět
LM

Ladislav Metelka

31.5.2019 15:27
Co když jich bude jen 168?
Miluju tyhle debilní propočty a v případě Greenpeace to není poprvé...
Odpovědět
VH

Vladimír Hošek

3.6.2019 07:47 Reaguje na Ladislav Metelka
bylo by dobré kdyby nám ekoteroristi dodali jmenný seznam těch mrtvých
Odpovědět
pk

3.6.2019 09:10
Tak rozptylová studie zpracovaná renomovaným českým ústavem dle platných norem je pro ekoteroristy nepřijatelná, zatímco čtrnáctistránková "studie" zpracovaná pro Greenpeace "odborníky" z Greenpeace je ta správná???
Proč se tito levicoví aktivisté raději nezaměří na skutečné zdroje znečištění? Kým jsou placeni?
A proč dostávají tolik prostoru, aby mohli škodit?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist