https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/greenprophet-saudska-arabie-nahradi-naftu-v-odsolovacich-tovarnach-slunecni-energii
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Greenprophet: Saúdská Arábie nahradí naftu v odsolovacích továrnách sluneční energií

2.2.2010 14:42 | PRAHA (Ecomonitor)
Až do současnosti se v Saudské Arábii muselo 28 továren na odsolování spoléhat na fosilní paliva, a to především na naftu. Díky ní mohou továrny z mořské vody odstraňovat sůl a další minerály. Mnohé z toho se může změnit, neboť arabské království má zájem o využití sluneční energie namísto nafty, uvádí server Greenprophet.
 

Instalace solárních panelů
Využívání solární energie je jen jedním z několika projektů Saudské Arábie ohledně šetrnějšího přístupu k životnímu prostředí.
Licence: Volné dílo (public domain)
Foto: Jenni Energietechnik AG/E.ON

Saúdský ministr financí Ibrahim Al-Assaf prohlásil, že "odsolování mořské vody je vhodnou strategií, jak dodávat dostatečné zásoby pitné vody celému království."

Dodal, že by se země ráda více zaměřila na využívání obnovitelných zdrojů energie, a dokonce se by se mohla stát vývozcem této čisté formy energie, tak jako dnes vyváží ropu.

V současné době se k výrobě energie v odsolovacích stanicích používá obrovské množství ropy, zhruba 1, 5 milionu barelů denně. Kvůli zdražování ropy rostou i ceny odsolené vody.

Využívání solární energie je jen jedním z několika projektů Saudské Arábie ohledně šetrnějšího přístupu k životnímu prostředí. V království jsou v přípravě projekty ke zlepšení vnitrozemské dopravy včetně budování sítě vysokorychlostního vlaku, který by využívali poutníci cestující každoročně do svatých měst Mekky a Medíny.

Podle článku ´Saudi Arabia to Replace Oil with Sun Power for Desalination Plants´ vydaného 1. února na Greenprophet.


reklama

 
Dominika Patrovská

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist