https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/super-pisek-by-mohl-vyresit-problem-s-nedostatkem-pitne-vody
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

„Super písek“ by mohl vyřešit problém s nedostatkem pitné vody

12.7.2011 01:11 | PÍSEK/WASHINGTON (Ecomonitor)
Obalením zrnek písku oxidy uhlíku se výrazně zvětšila jejich schopnost pohlcovat škodlivé látky ve vodě. Ilustrační foto.
Obalením zrnek písku oxidy uhlíku se výrazně zvětšila jejich schopnost pohlcovat škodlivé látky ve vodě. Ilustrační foto.
Technologie čištění vody dosáhla za existenci lidské civilizace podstatných změn, ale jisté prvky se nemění. Jemnozrnný písek slouží jako filtrační materiál přibližně 6000 let. Nyní američtí vědci představili „super písek“, který má pětkrát větší filtrační kapacitu, píše Terra Daily.
 

Objev nabývá na významu už proto, že šestina obyvatel planety Země stále nemá přístup k čisté pitné vodě.

Mainak Majumder a jeho kolegové navrhli zapojení nanomateriálů při transformaci filtračního písku na „superpísek“. Obalením zrnek písku látkou zvanou graphite oxide se výrazně zvětšila jeho schopnost pohlcovat škodlivé látky ve vodě.

Při testech s filtrací rtuti z vody se pískový filtr zahltil během 10 minut. Písek obohacený nanočásticemi filtroval vodu se rtutí a barvivem 50 minut. Podobného výsledku se dá dosáhnout filtrací přes aktivní uhlí.

Článek byl uveřejněn na serveru Terra Daily dne 23. 6. 2011 pod názvem „'Super sand' for better purification of drinking water“.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VM

Vladimiír Masák

7.6.2020 11:01
Co s tím pískem - suprpískem po těch slavných 50 minutách.Bude se z něho rtuť a barviva těžit ? Tak co s tím superpiskem, který bude znečištěn udělají pane Dohnal?
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist