https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/guardian-asijsky-jednorozec-uhynul-v-zajeti
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Guardian: Asijský jednorožec uhynul v zajetí

28.9.2010 08:16 | LONDÝN/ČESKÉ BUDĚJOVICE (Ecomonitor)
Saola (Pseudoryx nghetinhensis)
Saola (Pseudoryx nghetinhensis)
Zvíře v přírodě natolik vzácné, že je přezdíváno „asijským jednorožcem“. Tak by se dala pojmenovat saola (Pseudoryx nghetinhensis), obyvateli Indočíny nazývaná Vu Quang. Kus, který se podařilo vesničanům z laoské provincie Bolikhamxay chytit a odvléci do civilizace, byl teprve dvanáctým jedincem, který se kdy k lidem dostal. Naneštěstí uhynul krátce poté, co byl dopraven do vesnice, píše server Guardian.
 

Vzácnost saoly je podtržena i tím, že není známo, kolik jedinců této zvláštní pralesní antilopy existuje. V přírodě se má podle odhadů vyskytovat několik posledních stovek exemplářů.

Objevena byla až v roce 1992, v pohraničních horách mezi Vietnamem a Laosem. Poslední ověřený kamerový záznam živého exempláře pochází z roku 1999, od té doby se nepodařilo saolu spatřit. Tedy až do nedávné tragické události, kdy se vesničané z „ochranářských“ důvodů pokusili náhodou nalezený kus chovat v zajetí. Tým odborníků vyslaný Wildlife Conservation Society už stačil pouze nafotografovat umírající zvíře.

William Robichaud, specialista na výskyt a existenci saoly, Guardianu řekl: „Doufáme, že nám získané informace pomohou alespoň k tomu, aby tohle nebyla poslední saola, kterou lidé kdy viděli.“ Úhyn vzácného zvířete pohnul místní úřady k tomu, aby posílily ochranu zdejší přírody v naději, že se zlepší i podmínky pro saolu.

„Narážíme ale na absolutní nedostatek informací o biologii tohoto druhu,“ řekl Guardianu Pierre Comizzoli, biolog zkoumající uhynulou antilopu. To podle něj brání i efektivní ochraně vzácného druhu. Uhynulá antilopa tak snad může pomoci vědcům pochopit tento záhadný druh.

Podle zprávy „´Asian unicorn´ dies after capture in Laos“ uveřejněné na serveru Guardian.uk dne 16. září 2010.


reklama

 
Radomír Dohnal

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist