Guardian: Farmáři v Číně použili nesprávně akcelerátor růstu, vybuchují jim melouny
Farmář Liu Mingsuo ztratil tři hektary ovoce a popisuje, že strachy ani nespal, melouny mu prý mizely před očima po desítkách. Celkem asi 20 zemědělců hospodařících na 45 hektarech v okolí města Danyang nemohlo prodat chemií napuštěné ovoce, a melouny tak skončili jako potrava pro ryby a prasata.
Podle zemědělců umožňuje forchlorfenuron urychlit sklizeň o dva týdny. Velikost ovoce a tím i také cena může stoupnout zhruba o 20 %. Jistá prý ale není zdravotní nezávadnost. Řada čínských zemědělců si proto z pěstuje jídlo pro sebe odděleně od produktů pro trh. Čínští spotřebitelé naopak při nákupu radši volí zahraniční výrobky, které považují za bezpečnější. Chybí ale záruka původu a podle Asociace ovocnářského průmyslu je většina „dovezeného“ ovoce stejně vypěstována v Číně.
Incident vyvolal zájem o zemědělské postupy v Číně, zejména o nadužívání hnojiv. Výsledkem je vlna skandálů v oblasti bezpečnosti potravin, díky kterým bylo odhaleno kadmium v rýži, toxický melamin v mléce, arsen v sojové omáčce nebo bělidlo v houbách. Podle Guardianu se našel i prací prostředek ve vepřovém mase. Měl vyvolat dojem hovězího masa.
V minulém měsíci se objevily další aféry jako používání antikoncepce při pěstování okurek, uvolňování barviva z paprik ve vodě a prášek baryt vpravený do kuřat. Podle Vysoké školy zemědělské Nanjing může desetina rýže v Číně obsahovat kadmium. Tento těžký kov má negativní vliv na nervový systém. Zhang Yong, šéf nově ustanoveného kabinetu Komise pro bezpečnost potravin, pochválil média za „důležitou roli hlídacího psa“.
Podle článku Jonathana Wattse „Exploding watermelons put spotlight on Chinese farming practices“ zveřejněného dne 17. května 2011 na serveru guardian.co.uk.
reklama