https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/guardian-nejvetsi-svetova-mesta-se-sbihaji-do-megaregionu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Guardian: Největší světová města se sbíhají do 'megaregionů'

25.3.2010 12:37 | PRAHA (Ecomonitor)
Trend tzv. nekonečných měst by mohl významně ovlivnit obyvatelstvo a jeho bohatství v příštích 50 letech, píše server Guardian. Světově největší města svým slučováním vytvářejí tzv. megaregiony, které se mohou protáhnout až do stovky kilometrů ve všech zemích. A podle zprávy OSN mohou být domovem až pro milióny lidí.
 

Hong Kong
Panorama města Hong Kong - součásti největšího současného megaregionu.
Foto: Diliff/Wikimedia Commons

Fenomén "nekonečných měst" by mohl být jedním z nejvýznamnějších fenoménů – a současně problémů – ohledně toho, jak lidé žijí a jak porostou ekonomiky jednotlivých zemí v příštích 50 letech. Ve své pololetní zprávě Stav světových měst to uvedla agentura pro osídlení UN-Habitat, která určuje trend vývoje velkých regionů.

Největší z megaregionů je region měst Hong Kong-Shenhzen-Guangzhou v Číně, který obývá asi 120 milionů lidí, uvádí zpráva. Další megaregiony vznikly v Japonsku, Brazílii, vyvíjejí se v Indii, západní Africe a jinde.

„Více než polovina světové populace dnes žije ve městech. Do roku 2050 to bude více než 70 %. Zatímco mimo města bude v bohatých zemích žít pouze 14 % lidí a v chudých zemích 33 %,“ oznámila odstupující ředitelka UN-Habitatu Anna Tibaijuka.

„Rozšiřování veleregionů je obecně považováno za pozitivní,“ uvedl ve zprávě Eduardo Lopez Moreno. „Právě tyto oblasti, spíše než celkový obrázek země, určuje v dnešní době bohatství. Výzkum ukazuje, že současných 40 největších megaregionů zahrnuje pouze nepatrný zlomek obytné plochy naší planety a bydlí v nich jen 18 % světové populace. V přepočtu ale představují 66 % všech hospodářských činností a přibližně 85 % z technologických a vědeckých inovací," řekl Moreno.

Více než polovinu světového bohatství tvoří podle Moreny 25 největších měst světa. Kupříkladu pět největších měst v Indii a Číně v těchto dnech představuje 50 % bohatství těchto zemí. Migrace do měst má ekonomický vliv pro venkov, soudí Moreno: „Většina bohatství ve venkovských oblastech pochází od lidí žijících ve městech, které vrací peníze zpět."

Největší současné megaregiony (dle zprávy UN-Habitat):


Hong Kong-Shenhzen-Guangzhou v Číně, zhruba 120 milionů lidí

Nagoya-Osaka-Kjóto-Kóbe v Japonsku, jehož počet obyvatel dle očekávání vzroste do roku 2015 na 60 milionů lidí

Rio de Janeiro-Sao Paulo, Brazílie, 43 milionů obyvatel

Stejný trend v ještě větším měřítku je vidět dle zprávy v těchto rychle rostoucích městských koridorech:

Západní Afrika: 600 km urbanizace spojující Nigérii, Benin, Togo a Ghanu řídí celou ekonomiku regionu

Indie: oblast od Bombaje po Dillí

Východní Asie: Oblast Pekingu, Pchjongjangu,Tokia, Soulu a 77 samostatných měst v okolí s více než 200 000 obyvateli

Podle článku Johna Vidala 'UN report: World's biggest cities merging into 'mega-regions' vydaného 22. března 2010 na serveru Guardian.


reklama

 
Dominika Patrovská

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist