https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/mesta-zabiraji-krajinu-do-roku-2030-pohlti-dvacet-ceskych-republik
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Města zabírají krajinu – do roku 2030 pohltí dvacet Českých republik

25.8.2011 02:00 | WASHINGTON (Ekolist.cz)
Rekonstrukce původní podoby ostrova Mannahattan, z nějž se stalo centrum New Yorku. Lidstvo bude v příštích desetiletích podle vědců pohlcovat další a další kusy přírody.
Rekonstrukce původní podoby ostrova Mannahattan, z nějž se stalo centrum New Yorku. Lidstvo bude v příštích desetiletích podle vědců pohlcovat další a další kusy přírody.
Lidí na planetě přibývá, města se rozpínají více a víc. Ale o kolik? A jak do budoucna bude vypadat "střet" mezi přírodou a městskými aglomeracemi?
 
Vědci z předních amerických univerzit na základě nových výpočtů předpovídají, že do roku 2030 se města pravděpodobně roztáhnou o 1 527 000 km2, což odpovídá zhruba území Mongolska či téměř dvacetinásobku rozlohy ČR.

V té době bude ve městech žít o 1,5 miliardy více lidí a vědci připomínají, že města často expandují do velmi cenných území s bohatou biodiverzitou, a proto může pro planetu tato expanze znamenat velkou zátěž. "To, že města se posunou často do přírodně cenných oblastí, je velmi pravděpodobné," říká Karen Setoová, hlavní autorka studia z Yale University. "Expanze bude probíhat na úkor lesů, savan a pobřežní oblastí – tedy velmi citlivých a zranitelných zón."

Tým odborníků pro svoji studii využil kombinaci různých metod, vyhodnocoval několik set studií, které se tímto nárůstem zabývaly, zkoumal satelitní snímky aglomerací a modeloval různé varianty budoucího vývoje.

Střední třída chce více prostoru…

Je samozřejmé, že některé zásadní faktory ovlivňující tuto expanzi je velmi obtížné odhadnout – velký vliv na čísla má například rychlost ekonomické vzestupu, jehož předvídání je vždy velmi ošidné. Ve svých závěrech tedy vědci dochází k širokému intervalu, v němž může tento nárůst v závislosti na různých variantách ležet. 430 000 km2 až 12 568 000 km2. Za nejpravděpodobnější ovšem považují onen zmiňovaný údaj: 1 527 000 km2.

Na každý pád jde ovšem o odhady, které by neměly dle nich zůstat bez pozornosti politiků. "Pobřeží, tedy jedna z nejčastějších oblastí rozpínání měst, jsou velmi zranitelná. Lidé i infrastruktura jsou v nebezpečí záplav, tsunami, hurikánů a další přírodních katastrof," říká Setoová. "Změny v pokrytí povrchu planety související s urbanizací pohánějí mnoho ekologických proměn, ubývá cenných přírodních celků a zemědělsky využitelné půdy, mění se klima na lokální i regionální úrovni."

Pozoruhodné též je, že mezi lety 1970 až 2000 se města rozrostla o pouhých 58 000 km2, tedy o něco více, než území Čech. Pro příští desetiletí tedy planetu podle prognóz čeká urbanizace mnohem dramatičtější.

Tyto procesy jsou pochopitelně značně odlišné v různých oblastech – velkým "motorem" bude Čína, kde podle studie už nyní zhruba polovina urbanizace souvisí s rychlou expanzí střední třídy, naproti tomu v Indii či Africe je expanze měst poháněna především populační explozí.


reklama

 
Další informace |
Studii je možné najít na stránkách časopisu PlosOne

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist