https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/guardian-nejvetsi-vlna-onemocneni-zpusobenych-azbestem-se-teprve-projevi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Guardian: Největší vlna onemocnění způsobených azbestem se teprve projeví

4.11.2004 09:23 | PRAHA/LONDÝN (EcoMonitor)
V Británii byla publikována studie, která se zaměřila na výzkum onemocnění způsobených azbestem. Ukázalo se, že v následujících letech požadavky na odškodnění výrazně zatíží britské zdravotní pojišťovny. Studie popřela domněnku, že azbest je již překonaným problémem. V nadcházejících 30 letech se očekává 200 000 nových pojistných škod na zdraví britských zaměstnanců, kteří byli v minulosti azbestu vystaveni.
 

Vypadá to, že by situace v Británii mohla být podobná situaci ve Spojených státech, kde se v posledních několika letech začal objevovat prudký nárůst požadavků na odškodnění od lidí, kteří nejsou nemocní, obávají se však, že by mohli být - a několik velkých amerických firem v soudních procesech zbankrotovalo.

Studie je založena na datech, která poskytly všechny velké britské pojišťovny. Azbest byl široce užíván v 60. a 70. letech jako izolační materiál, později však lékařské výzkumy prokázaly, že pokud je vdechován, může způsobovat rakovinu a respirační choroby. Výzkum ukázal na pravděpodobný nárůst počtu výskytu mezoteliomu, což je nádorové onemocnění výstelky pokrývající plíce a ostatní orgány uložené v hrudním koši. Jde o relativně vzácné onemocnění, které je pravděpodobně nejvážnější chorobou způsobenou azbestem, protože obvykle dochází do dvou let od určení diagnózy k úmrtí. K jeho rozvinutí stačí vystavit se azbestu i velmi málo a příznaky se nemusí 40 až 50 let vůbec projevit.

Britská zdravotní a bezpečnostní nařízení v posledních třiceti letech azbest přísně regulují, důsledky jeho dřívějšího používání se však projeví teprve v dalších desetiletích.

Azbest byl popsán jako jedno z největších zdravotních rizik pro britské dělníky. V letech 2002 - 2003 zemřelo nejméně 3 500 lidí v důsledku expozice azbestovým vláknům. Mezi lety 2011 - 2015 se očekává, že roční počet úmrtí způsobených azbestem dosáhne 4 až 5 tisíc.

Zatímco výroba a užívání azbestu v západní Evropě a severní Americe v posledních desetiletích klesá, v Asii a také v některých částech východní Evropy pokračuje jeho rozšiřování. Studie oznamuje, že by mezinárodní společenství mělo v této záležitosti urgentně zasáhnout.

Podle článku Ruperta Jonese na Guardian 2. 11. 2004


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist