https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/guardian-stromy-s-kralicimi-geny-cisti-pudu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Guardian: Stromy s králičími geny čistí půdu

18.10.2007 08:09 | PRAHA/LONDÝN (Ecomonitor)
Geneticky modifikované rostliny, které dovedou rozkládat znečišťující látky, by se daly využívat k čištění půdy kontaminované průmyslovými chemikáliemi nebo výbušninami, napsal deník Guardian.
 

Pokusy s topoly, které měly vložený králičí gen, ukázaly, že tyto rostliny dokážou odstranit až 91 procent sloučeniny trichlorethylenu z vody, kterou byly zalévány. Trichlorethylen, který je používaný jako průmyslové odmašťovadlo a patří mezi nejrozšířenější znečišťující látky v podzemních vodách, rozložily geneticky modifikované rostliny na neškodné látky více než stokrát rychleji než rostliny nemodifikované. "Tyto GM topoly jsou větší a mají bohatší kořenový systém, a proto mohou čistit lokality kontaminované celou řadou znečišťujících látek mnohem rychleji a levněji než to dokážeme pomocí stávajících konvenčních metod," řekla podle deníku Guardian Sharon Dotyová z Washingtonské univerzity.

Geneticky modifikované topoly dovedou rozložit i další známé znečišťující látky jako chloroform, který vzniká při dezinfekci pitné vody, rozpouštědlo tetrachlormethan a vinylchlorid, který se používá při výrobě plastů. Topoly rozkládají znečišťující látky pomocí enzymu cytochromu P450. Trichlorethylen rozloží na neškodnou sůl, vodu a oxid uhličitý, uvádí Guardian.

Savčí cytochrom P450 byl již v minulosti použit k vytvoření GM rostlin, které uměly vyčistit pole ošetřené herbicidem. V roce 2005 japonští vědci použili lidský gen k výrobě rýže schopné rozložit celou řadu herbicidů. Jiná studie zase předvedla, jak lze rozložit vojenskou výbušninu RDX. "Častá kontaminace půdy a podzemní vody je důsledkem jejího používání, výroby a skladování. To vedlo k požadavku vyvinout udržitelnou a levnou metodu pro řešení tohoto problému," uvedl Neil Bruce z univerzity v Yorku. RDX vzbuzuje obavy proto, že snadno migruje půdou do podzemní vody a následně kontaminuje zdroje pitné vody. Tým Neila Brucea geneticky upravil rostlinu huseníček, aby vylučovala enzymy XplA a XplB, které RDX rozkládají. Rostliny dokázaly redukovat koncentraci RDX v půdě až o 97% za jediný týden, napsal Guardian.

Ačkoli GM rostliny mohou při likvidaci znečišťujících látek dobře sloužit, Sharon Dotyová uznává, že lidé mohou mít obavy z lesů plných GM stromů. Ve Spojených státech a Británii zatím podobné rostliny mohou být pěstovány pouze pro výzkumné účely. "Chceme jako vědci ujistit, že se těmito záležitostmi zabýváme a minimalizujeme rizika. Na kontaminovaných lokalitách čelíme špatným situacím, ve kterých mohou GM rostliny pomoci snížit riziko karcinogenního a jinak nebezpečného působení škodlivin. Naším konečným cílem je nabídnout mnohem rychlejší způsob, jak snížit koncentraci karcinogenních látek, který by byl dostupný a mohlo by se tak vyčistit mnoho lokalit." Dotyová dodala, že topoly rostou velmi rychle a několik prvních let nekvetou, což snižuje riziko, že by se GM geny dostaly mezi ostatní populaci, napsal deník.

Podle článku Aloka Jha v deníku Guardian ze dne 16. 10. 2007


reklama

 
Hanka Hermová

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist