https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/gwec-z-vetru-by-do-roku-2030-mohla-byt-az-petina-elektriny
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Z větru by do roku 2030 mohla být až pětina elektřiny

18.10.2016 11:16 | ŠANGHAJ (ČTK)
Celkový instalovaný výkon větrných elektráren do konce loňského roku činil 433 GW. Proti předchozímu roku se zvýšil o 17 procent a letos se má zvýšit o zhruba 60 GW
Celkový instalovaný výkon větrných elektráren do konce loňského roku činil 433 GW. Proti předchozímu roku se zvýšil o 17 procent a letos se má zvýšit o zhruba 60 GW
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Vítr by se do roku 2030 mohl na celosvětové výrobě elektřiny podílet až z 20 procent. K výstavbě nových větrných elektráren totiž přispívá prudký pokles nákladů i příslib jednotlivých zemí omezit klimatické změny. Vyplývá to ze zprávy, kterou dnes zveřejnila Globální rada pro větrnou energii GWEC.
 

Pokud loňská klimatická dohoda z Paříže povede k celosvětovému závazku dekarbonizace sektoru výroby elektřiny, celková kapacita větrných elektráren by do roku 2030 mohla dosáhnout 2110 gigawattů (GW). To je téměř pětinásobek současné úrovně. Takovýto růst by znamenal roční investice 200 miliard eur (5,4 bilionu Kč) a rovněž pokles emisí oxidu uhličitého o více než 3,3 miliardy tun ročně.

Celkový instalovaný výkon větrných elektráren do konce loňského roku činil 433 GW. Proti předchozímu roku se zvýšil o 17 procent a letos se má zvýšit o zhruba 60 GW, uvedla agentura Reuters. Hlavní podíl na růstu měla Čína, kde instalovaná kapacita na konci loňského roku činila 145,4 GW. Na celkové instalované kapacitě tak má Čína třetinový podíl.

Celkový instalovaný výkon větrných elektráren v Číně by měl dosáhnout 666,5 GW. To je více než čtyřnásobek současné kapacity.

GWEC ale varovala, že tempo výstavby nových větrných elektráren v Číně by letos mohlo zpomalit. Země má stále problémy s tím, aby našla dostatek přenosové kapacity pro množství nových větrných elektráren, které staví. Čínský energetický regulátor v červenci oznámil, že asi 21 procent veškeré elektřiny vyrobené z větru zůstalo v prvním pololetí nevyužito. Důvodem je i slabší růst poptávky po elektřině a dokončení nových uhelných elektráren, kvůli kterým je pro větrné projekty těžší získat přístup do sítě.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

VH

Vladimír Hošek

19.10.2016 08:36
Škoda, že každý novinář nenapíše v souvislosti s tím to co propaguje, že je někde zatopeno pod kotlem, aby když nefouká, že se pod kotel přiloží, aby se elektrizační soustava nerozpadla. V tomto světle, ty úspory emisí vypadají úplně jinak. Nebo to ten novinář neví, spíše si myslím, že to rád zamlčuje.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist