https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/h-m-a-remondis-zakladaji-podnik-na-sber-trideni-a-prodej-pouziteho-obleceni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

H&M a Remondis zakládají podnik na sběr, třídění a prodej použitého oblečení

16.2.2023 12:02 | STOCKHOLM (ČTK)
Švédský oděvní řetězec H&M založil společný podnik s německou recyklační skupinou Remondis, který bude sbírat, třídit a prodávat použité a nepotřebné oděvy a textil. Druhý největší prodejce oděvů na světě to oznámil na svém webu. Odvětví rychlé módy hledá způsoby, jak omezit svou uhlíkovou stopu - reaguje tak na rostoucí požadavky investorů na větší odpovědnost za životní prostředí.
 
Zmíněné firmy budou mít ve společnosti Looper Textile každá poloviční podíl. Jejich společný podnik plánuje letos v Evropě prodloužit životní cyklus asi 40 milionům kusů oblečení, uvedl řetězec H&M. Nová firma doufá, že ho budou "jako dodavatele surovin upřednostňovat společnosti a inovátoři, kteří se zabývají dalším prodejem a recyklací textilu".

Looper Textile bude testovat nové systémy sběru a zavádění automatizovaných technologií. Jako příklad švédský řetězec uvedla "třídění pomocí blízké infračervené technologie".

"V současné době přijde v Evropské unii do sběru méně než 40 procent použitého oblečení, 60 procent použitého textilu tedy končí v odpadu," uvedla šéfka Looper Textile Emily Bolonová. "Doufáme, že se díky vybudování infrastruktury a řešení pro sběr a třídění posuneme o krok blíž k cirkulární ekonomice," dodala.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist