https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hasici-budou-v-narodnim-parku-ceske-svycarsko-nacvicovat-zasah-u-pozaru-lesa
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hasiči budou v Národním parku České Švýcarsko nacvičovat zásah u požáru lesa

22.5.2024 01:26 (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | rostislavkral / Depositphotos
Za zvuků sirén a se zapnutými výstražnými světly vyjedou ve středu ráno hasiči ke cvičnému zásahu u požáru lesa nedaleko osady Mezní Louka ve Hřensku na Děčínsku. Cvičení se uskuteční v součinnosti se správou národního parku České Švýcarsko. Na místo vyjedou zejména hasiči z Děčína. ČTK to řekl mluvčí krajských hasičů Tomáš Kalvoda.
 
K odbočce k Pravčické bráně vyrazí asi 12 požárních jednotek, uvedl Kalvoda. Jde odhadem o několik desítek hasičů. Kromě hasebních prací si procvičí také dopravu vody na dálku. Správa parku uvedla, že se zkušební zásah obejde bez delších dopravních omezení.

Cvičení se uskuteční za účasti požárního preventisty a několika strážců přírody. Dorazí se svou technikou, čtyřkolkou s nástavbou. ČTK o tom informoval mluvčí správy parku Tomáš Salov. Doplnil, že správa v současné době zaměstnává asi devět strážců, počítá se s účastí zhruba poloviny z nich.

Hasiči zasahují v národním parku několikrát do roka. S dosud největším požárem, a zároveň i největším lesním požárem v historii ČR, zápolili v létě 2022. Plameny tehdy zasáhly plochu okolo 1100 hektarů. Zásah trval 21 dní, vystřídalo se u něj 6000 hasičů. Požár zničil několik budov v osadě Mezná, několik stovek lidí se muselo evakuovat. Obžalovanému Jiřímu Lobotkovi, kterému je založení obřího požáru kladeno za vinu, hrozí za obecné ohrožení a poškození cizí věci až 15 let vězení.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

pk

pepa knotek

22.5.2024 20:06
Ohnisko požáru lze v tomto nepřístupním skalnatém terénu rychle a efektivně likvidovat pouze pomocí vrtulníku či letadel. Zásah CAS s čerpadly a hadicemi tam moc nezmůže, to jsme viděli reálně před dvěma lety, kdy se za celý den nepodařilo pro nepřístupnost ohnisko zlikvidovat a následující den požár vítr rozfoukal do celého údolí. Jak jsme na podobný malér technicky připraveni po 2 letech ?
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist