https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hasici-na-jihu-moravy-zasahuji-u-pozaru-porostu-varuji-pred-nimi
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hasiči na jihu Moravy zasahují u požárů porostů, varují před nimi Aktualizováno

26.3.2021 10:56 | BRNO (ČTK)
Hasiči v Jihomoravském kraji letos vyjížděli zatím k 23 požárům porostů. Stojí za nimi často neopatrnost lidí, kteří odhodili nedopalek nebo neuhlídali pálení. Nawebuhasičů to uvedl mluvčí Jaroslav Mikoška.
 

Jen ve čtvrtek zasahovali hasiči u několika takových požárů. Například v Adamově na Blanensku, kde hořel keř, v Hodoníně hasili požár trávy na ploše asi 50 metrů čtverečních, a v Hrušovanech nad Jevišovkou hořel lesní porost.

Některé požáry porostů by přitom vůbec nemusely vzniknout. "Mezi příčiny typických jarních požárů patří neopatrnost a nedbalost lidí, kteří odhodili nedopalek, neuhlídali pálení nebo dokonce přistoupili k plošnému vypalování trávy. Tyto dva termíny je však nutné rozlišovat," uvedl Mikoška.

Vypalování trávy v tuzemsku zakazuje zákon o požární ochraně. Fyzické osobě za tento přestupek hrozí pokuta až do 25 000 Kč, právnické až do půl milionu korun.

Kontrolovaně pálit biologický odpad po úklidu zahrad fyzické osoby mohou, ale za podmínek stanovených dotčenými zákony a vyhláškami obcí. Právnické osoby je povinně musí předem nahlásit hasičům. Ohlašování pálení však v případě větších ohňů hasiči doporučují i fyzickým osobám, lze je nahlásit přes internetový formulář. Nahlášením se případně předejde zbytečnému výjezdu hasičů.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist