https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/lesnich-pozaru-u-nas-mezirocne-pribyva.jak-jsou-na-ne-hasici-pripraveni
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Lesních požárů u nás meziročně přibývá. Jak jsou na ně hasiči připraveni? Video

12.6.2020 12:06 | PRAHA (Ekolist.cz)
Hašení lesního požáru pomocí bambi vaku.
Hašení lesního požáru pomocí bambi vaku.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Foto | Bohumil Fišer / Správa CHKO Brdy
Hasiči ročně vyjedou k dvěma tisícům požárů. V deseti případech ze sta jedou hasit lesní požár. A pokud rozšíříme zorné pole i o požáry porostů na loukách, polích a jinde v přírodě, dostaneme se k případům dvaceti. Jak se lesní požáry hasí a jak jsou na ně naši hasiči připraveni?
 
Lesy a krajina jsou suché a požár vznikne snadno, stačí nedopalek cigarety. V suché krajině se oheň také snadno šíří. Problémem je, kvůli suchu klesá počet dobře naplněných vodních zdrojů, odkud hasiči mohou čerpat vodu k hašení.

A jak vyplývá ze statistik hasičů, trend lesních požárů je vzrůstající. Oproti roku 2017 se jejich počet v roce 2018 zdvojnásobil.

Příčinou většiny požárů v přírodě jsou lidé. Většinou se jedná o takzvané neprokázané zavinění neznámé osoby. Požár nejčastěji vzniká z nedopalků cigaret, ale i kvůli pálení klestí a kvůli špatně uhašeným ohništím.

„Celkem častou příčinou je i technická závada traktoru nebo kombajnu, především v srpnu a září na polích,“ uvádí Martin Kavka, vyšetřovatel a tiskový mluvčí pražských hasičů. Ve statistikách stojí za většinou požárů nedbalost, i proto, že úmysl se prokazuje jen obtížně. „Víc než z poloviny jsou požáry v přírodním prostředí neobjasněné,“ dodává Kavka.

Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora

Tedy pokud žhář nepoužije pro založení požáru benzín či jiné hořlaviny. Ty totiž na požářišti umí odhalit i několik hodin po uhašení speciální policejní pes.

Dobrá zpráva je, že u nás hasiči nepředpokládají velké lesní požáry, jako nedávno zažila Austrálie. Máme jednak velmi hustou síť osídlení, takže požár je brzy zpozorován a nahlášen, jednak máme hustou síť lesních cest a hasiči se mohou poměrně snadno a rychle k požáru dostat a uhasit ho. „Na lesní požáry jsme připraveni. Máme velmi dobré vybavení, často tu nejmodernější techniku,“ komentuje to vyšetřovatel Martin Kavka v květnové online přednášce.

To ale neznamená, že lesní požáry jsou pro hasiče jednoduché. Jsou často rozsáhlé, v členitém terénu a k jejich zvládnutí je potřeba velký počet lidí a hasičských jednotek. Uhasit lesní požár může trvat dlouho a hasiči se u něj potřebují střídat, protože pohybovat se dlouho v zásahovém obleku o váze 16 kg na velké vzdálenosti nebo v náročném terénu je vyčerpávající.

Velké množství hasičských jednotek je k lesním požárům potřeba i proto, že je nutné nasadit vícero „proudů vody“. A v lese jen zřídka bývá zdroj hasební vody. Tu je nutné vozit ve velkém množství na velké vzdálenosti.

Lesní požáry mohou být různé. V České republice nejčastěji hoří podrost, oheň se pohybuje rychle při zemi, pálí jehličí, listí, spadlé větve a rostliny. Takový požár stromy často přežijí, zvlášť pokud je včas uhašen. Pro stromy jsou nebezpečné korunové požáry, kdy vzplane celý strom. Takové požáry se dají uhasit jen obtížně. Stromy, pokud stojí blízko u sebe, si oheň předávají. A zpravidla ho nepřežijí.

Ve Spojených státech amerických, kde jsou rozsáhlé lesní požáry poměrně časté, se jim snaží předejít preventivním řízeným vypalováním podrostu. Tak, aby oheň neměl dostatek paliva k rozšíření.

Dotáhnout vodu náročným terénem v ochranném obleku dá hasičům pořádně zabrat.
Dotáhnout vodu náročným terénem v ochranném obleku dá hasičům pořádně zabrat.

V některých zemích jsou velké korunové požáry častější než u nás, mají proto hasiče speciálně vycvičené na jejich zvládání. Nejvybavenější jsou v tomto směru Italové, Řekové a Američani, z našich sousedů je to hlavně Polsko. ČR jednotky specializované na lesní požáry ale nemá.

Jak se lesní požáry hasí?

Požáry v přírodě se hasí buď ze země nebo ze vzduchu. K požárům v přírodě dopraví vodu nejrychleji vrtulník. Čeští hasiči vrtulník nemají, vypomáhá jim proto vrtulník policejní. Vodu přepravuje v takzvaném bambi vaku.

U velkých požárů je třeba dostat pod kontrolu jejich okraje, vnitřní část požáru se často nechává vyhořet. Proto se i voda z vrtulníku shazuje na okraj požárů, aby se zabránilo jeho šíření.

V tom hasiči využívají nejen shazování vody, ale někdy nastoupí ženijní práce a z míst, kudy by se mohl oheň šířit, se odstraňuje „palivo“. Na loukách se dá za stejným účelem strhnout travní drn.

V severní a jižní Americe se lesní požáry často hasí z letadla. Výhodou je, že lze najednou dopravit velké množství vody (až deset krát víc, než zvládne vrtulník), nevýhodou je, že zásah vodou není tak přesný jako z vrtulníku.

Bambi vak pod vrtulníkem.
Bambi vak pod vrtulníkem.
Zdroj | Hasičský záchranný sbor hl. m. Prahy

Hašení lesních požárů v Česku

Protože u lesních požárů je potřeba hodně cisteren a velké množství hasičů, pomáhají profesionálům i hasiči dobrovolní. To je jedna z velkých výhod ČR, protože jednotky dobrovolných hasičů jsou u nás velmi časté.

Pro hasiče je důležité vědět, jaké vodní zdroje se kde nacházejí a v jakém jsou stavu. Při požáru si totiž u nich zřídí čerpací stanoviště, kde se buď plní bambi vak vrtulníku nebo tu vodu nabírají cisterny a pendlují k požáru.

K čerpání vody je potřeba dostatečně plný vodní zdroj, ať jsou to požární nádrže, rybníky nebo vodní tok. A takových v důsledku sucha či špatné údržby o nádrž ubývá.

Do lesa mají čeští hasiči speciální terénní auta. Ani ta se ale nedostanou všude, důležité je, aby cesta měla šířku alespoň tři metry.

Pro mapování situace u lesních požáru se začínají nově využívat drony – v Libereckém kraji je už mají, v Praze se je pořídit chystají.

„Dron bude sloužit hasičům při průzkumu místa zásahu. Své uplatnění může najít při hledání ohnisek požárů, pátrání po pohřešovaných osobách, identifikaci potencionálně nebezpečných látek, i jiných událostech. Obecně půjde o podporu rozhodovacího procesu velitele zásahu,“ popsal hasičský záchranný sbor pro Liberecký kraj na svém webu důvod nákupu dronu.

Častými příčinami požárů v přírodě je pálení klestí nebo špatně uhašená ohniště.
Častými příčinami požárů v přírodě je pálení klestí nebo špatně uhašená ohniště.
Licence | Volné dílo (public domain)

Hlášení pálení

Pokud plánujete rozdělávat větší oheň, je žádoucí, abyste to nahlásili Hasičskému záchrannému sboru kraje. Pro ohlášení plánovaného pálení slouží jednoduchá online aplikace Evidence pálení.

Nahlášením pálení nedochází k jeho schválení, je pouze evidováno operačním střediskem. Evidence slouží výhradně pro možnost ověření místa pálení s možným nahlášením požáru.

Pokud tedy hasičům někdo zavolá, že někde hoří, na operačním středisku se podívají do systému, jestli je oheň nahlášený. Pokud ano, kontaktují odpovědnou osobu, jestli má oheň pod kontrolou. Tak mohou předejít zbytečnému výjezdu.


reklama

 
foto - Kováříková Zdeňka
Zdeňka Kováříková
Autorka je redaktorkou Ekolistu.cz.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (3)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Pa

PavelA

12.6.2020 07:19
Tak především lesní požáry vznikají ve velké většině díky pálení klestí.A přitom by stačilo,aby výjezdy hasičů k těmto požárům viníci platili v plné výši.
Což se neděje a proto to má plno lidí na háku.
Odpovědět
KS

Krejcar Stanislav

12.6.2020 19:03 Reaguje na PavelA
Ano, pálení klestí, bylo pravidlem při "úklidu" vytěžené lokality. Je na člověku kde toto pálení vykonával a za jakých protipožárních opatření. Dnes se sice "částečně" situace zmněnila díky štěpkování a rozdružování. Je to ale opravdu věcí majitelů, at se jedná o LČR, obce nebo soukromníky. Souhlasím s tím aby výjezdy profesionálních hasičů k zásahům platili viníci v plné výši - i když většinou dnes je to těžko zjistitelné. U požárů zemědělských ploch a zemědělské techniky je to snadněji dohledatelné, Vlastníci přírody v ČR mnohdy ale známí nejsou, a tak je za tím všeobecně stát -prezident a premier - i když ti jsou odpovědni jen papírově stejně jako hejtmané a ............... !
Odpovědět
MM

Milan Milan

12.6.2020 09:10
Nějak mi uniká, kde že ty velké lesní požáry u nás byly?? Zřejmě jsem se nedíval na TV. A ta statistika zahrnuje pouze skutečný uhašený požár, nebo jenom výjezd?
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist