https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hasici-podnikli-radu-kroku-o-ochrane-chko-brdy-pred-pozary
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hasiči podnikli řadu kroků k ochraně CHKO Brdy před požáry

15.7.2016 15:01 | STRAŠICE (ČTK)
Na snímku probíhá vyznačování hranic chráněné krajinné oblasti Brdy
Na snímku probíhá vyznačování hranic chráněné krajinné oblasti Brdy
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Zdroj | AOPK
Hasičský záchranný sbor Plzeňského kraje (HZS) přijal řadu opatření k ochraně nové Chráněné krajinné oblasti (CHKO) Brdy před požáry. Dobrovolné jednotky v okolí zrušeného vojenského prostoru například vybavil cisternami, proškolil je a zahrnul do poplachových plánů. Hasiči nyní jednají o údržbě komunikací, průjezdnosti silnic a vodních zdrojích. Informoval o tom ředitel HZS František Pavlas. Podle něj jde o velké území, kde je špatný signál mobilních telefonů.
 

Zvýšení počtu profesionálních hasičů zatím není plánováno. "Počkáme na vývoj situace, protože nevíme, kolik tu bude ročně zásahů a jak se problematika vyvine," uvedl Pavlas.

"Udělali jsme prakticky všechno, co šlo. Jsou vybrané jednotky kolem CHKO, zvýšili jsme jejich kategorii a dali prioritu jejich vybavování. Z peněz EU se nakoupí poměrně velké množství velkoobjemových cisteren," řekl Pavlas. Například na Rokycansku jich hasiči dostali 11, na jihu Plzeňska byly za státní peníze dokoupeny automobily. Všechny jednotky v okolí Brd zahrnuté v poplachových plánech byly opakovaně proškoleny. "Projíždělo se území kvůli orientaci. Aby se nám tu hasiči při požáru nezačali ztrácet, protože je to velmi nepřehledné území," dodal Pavlas.

Hasiči také jednají s Vojenskými lesy a statky o údržbě a průjezdnosti silnic a o vodních zdrojích. "Obce odpovídají za vodní zdroje, ale ty jsou v majetku ministerstva obrany a spravují je Vojenské lesy a tam musíme dořešit, aby byly ve stavu, v jakém mají být," řekl Pavlas. Zdrojů vody je v Brdech málo a vzdálenosti a převýšení jsou velké. Například při cvičení na Jordánu vedli hasiči vodu téměř sedm kilometrů pomocí vysokokapacitních čerpadel; v Plzni je ale jen jedno, další museli stáhnout ze tří krajů. Vozit vodu cisternami kyvadlově je nemožné, protože cesty jsou příliš úzké.

Podle Pavlase jsou v místě složité podmínky pro zásah, a to i vzhledem k výskytu munice. Hasiči by uvítali například obnovení pásů, které byly kolem dopadových ploch a bránily rozšíření požáru z dopadové plochy do lesa.

Na celém území Brd je podle zákona o lesích zákaz rozdělávání ohně. Turisté to ale mnohdy nerespektují.


reklama

 
Václav Prokš
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist