https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hasicum-se-podarilo-dostat-pod-kontrolu-cast-pozaru-na-vychode-kanady
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hasičům se podařilo dostat pod kontrolu část požárů na východě Kanady

12.6.2023 16:57 | OTTAWA (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Hasičům v Kanadě se v neděli podařilo dostat pod kontrolu některé z řady lesních požárů, které zuří ve východní provincii Québec. Podle agentury Reuters to oznámily místní úřady.
 

Provinční ministryně přírodních zdrojů Maïté Blanchettová Vézinová podle stanice CBC oznámila, že počet požárů, které se v Québeku vymkly kontrole, klesl ze sobotních 72 na 44.

Kanada podle úřadů prožívá nejhorší sérii jarních požárů v historii. K dnešku bylo zaznamenáno 431 aktivních požárů, což je o pět více než v sobotu. Do hašení požárů v Québecu se má do pondělka zapojit už přibližně 1200 hasičů, z toho více než 100 vyslala Francie.

"Díky prostředkům, které jsme dostali z Francie a (kanadské provincie) Nový Brunšvik, je situace bezpečnější," řekl Blanchettová Vézinová s tím, že úřady zatím nemohou umožnit mnoha evakuovaným obyvatelům návrat domů.

Meteorologové předpovídají, že by v úterý v některých požárem zasažených oblastech Québecu mohlo mírně pršet.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (4)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Karel Zvářal

Karel Zvářal

13.6.2023 18:39
Takové povrchní zprávičky jsou celkem k ničemu, pokud není řečeno i to B). Tj. jestli si vláda a hasiči udělají nějaká vyhodnocení, jak se lišila intenzita požárů v oblastech s těžbou ( 49.0828603N, 72.0495756W ) vs netknutá divočina. Domnívám se, že strategicky (tzv napříč zemí) odtěžené porosty by mohly v budoucnu zamezit (rychlému) šíření požárů a byly využity jako místa nástupu požárních jednotek v hašení čela požáru mladým či řídkým porostem. Je rozdíl se pohybovat v přehledném terénu, nebo ve změti padlých kmenů, kde o namáhavý pohyb a četná zranění není nouze.

Snad tedy k nějakému vyhodnocení dojde a mediím to neunikne:-)
Odpovědět
Pe

Petr

13.6.2023 23:11 Reaguje na Karel Zvářal
Od vás mě takovéhle "nápady" na převentivní odtěžování divočiny velmi překvapují. Kácet lesy a ničit divočinu jen ze strachu co kdyby hořelo je prostě nesmysl.
A nedělá se to ani u nás, kde je maximální prostupnost terénu a silnice/cesta každých 500 metrů, natož v divočině o rozloze Evropy. To je jednak nereálné, a jednak neodůvodnitelně drastické k divočině (na úrovni odtěžení deštného pralesa).

O proveditelnosti dost řekne úvodní obrázek u tohoto článku. V obrovsky rozsáhlé divočině bez silnic a v hormatém terénu, kde nejde projít pěšky, nelze ani dělat průseky, ani nic preventivně odtěžovat (už to samo o sobě je dost absurdní termín - preventivně odtěžit les), ani nijak zpřehledňovat. A ani se tam právě kvůli nedostupnosti nepočítá s nějakým přístupem pro techniku. Naopak se tam počítá s požáry, protože tam byly, jsou a budou. A nelze s tím nic udělat. Jedině všechny lesy vykácet.
Odpovědět
Sl

Slovan

14.6.2023 18:03 Reaguje na Petr
Pro někoho je divočina prostě sprosté slovo.
Odpovědět
Karel Zvářal

Karel Zvářal

15.6.2023 10:30 Reaguje na Slovan
Nó, a manager, hospodář, odborník... největší sprosťárny.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist