https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hasicum-v-ceskem-svycarsku-se-podarilo-misty-prejit-do-pozarniho-utoku.vedeni-vody-pro-haseni-meri-skoro-deset-kilometru
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hasičům v Českém Švýcarsku se podařilo místy přejít do požárního útoku. Vedení vody pro hašení měří skoro deset kilometrů

31.7.2022 01:04 | HŘENSKO (ČTK)
Hasičům v Národním parku České Švýcarsko se v sobotu podařilo na některých místech přejit do takzvaného požárního útoku, snažili se zmenšovat hořící plochu. Zmenšit celkovou plochu požáru se zatím hasičům nepodařilo, nadále zůstává o rozloze asi dva krát pět kilometrů. Na řadu míst se technika stále nedostane, problematická je například Edmundova soutěska nebo okolí česko-německé hranice. Dálkové vedení vody, kterým dostávají hasiči vodu z Hřenska do požárem postižených lokalit v Národním parku České Švýcarsko, měří celkově téměř deset kilometrů. S dopravou vody hasičům pomáhají velkokapacitní čerpadla Somati a Sigma. V takovém rozsahu s takto silnými hadicemi a čerpadly bylo dálkové vedení vody využito vůbec poprvé, řekla ČTK mluvčí hasičů Martina Götzová.
 

Při hasebním útoku se hasiči dostávají do požářiště blíže k ohniskům, následně prolévají takzvanou hrabanku a popadané stromy, aby zabránili opětovnému vzniku požáru. Podle Götzové zatím nelze vyloučit, že je na některých místech nadále plamenné hoření, v silně zakouřených prostorech se to podle ní špatně posuzuje. V Hřensku a okolí zasahuje asi 750 hasičů z celé České republiky.

Práce podle Götzové postupují pomalu, hasiči si musí v požářišti tvořit vlastní cestu, pomocí pil například musí rozřezávat popadané stromy. Práce je velmi fyzicky náročná a hasiči se musí střídat.

V místech, kde běžně parkují auta návštěvníků národního parku, stojí desítky cisteren hasičů. Na parkovišti v Hřensku jen kousek od vstupu na cestu do lesa, která turisty přivede až k Pravčické bráně, je seřadiště hasičské techniky. Na parkovišti na Mezní Louce je plnící stanoviště, cisterny se zde plní vodou, ale také pohonnými hmotami. V náhonu bývalého mlýna v Hřensku si hasiči myjí nohy. V ohořelém a doutnajícím lese hasiči prolévají dřevo a hrabanku vodou.

Dálkovou dopravu vody podle hasičů komplikuje i velké převýšení, její použití v Hřensku je skutečně unikátní. "Dálková doprava vody je pro nás velmi klíčová, pomáhá dostat vodu do vzdálenějších míst," řekla ČTK Götzová. Řada míst, kde hoří, je podle ní pro běžnou hasičskou techniku nedostupná, cisterny se tam nedostanou.

Hasiči podle Götzové vybudovali dvě větve dálkového vedení vody. První vede z Hřenska přes Mezní Louku až na Meznou, celková délka vedení je 6,8 kilometru. Druhá větev vede z Hřenska pod Pravčickou bránu a měří 2,9 kilometru. Odtud následně vedou hadice například k Sokolímu hnízdu.

Dálkové vedení musí mít kvůli velkému převýšení dostatečný výkon, na jeho trase je tak několik dalších čerpadel, která výkon celého vedení zvyšují, voda se tak díky nim dostane do potřebných míst. Vodu hasiči čerpají z říčky Kamenice v Hřensku, na jednom místě kvůli tomu museli mírně prohloubit dno.

Na louce nedaleko Vysoké Lípy vzniklo nové čerpací stanoviště pro vrtulníky. Hasiči zde postavili speciální nádrže podobné bazénům, odkud vrtulníky s bambi vaky nabírají vodu. Toto stanoviště včera využívaly dva policejní vrtulníky, které se zde točily v řádu minut. Další vrtulníky nabírají vodu z Labe.

Vedoucí úseku Jiří Toufar běžně slouží na operačním středisku hasičů v Ústí nad Labem jako vedoucí směny, při požáru Českého Švýcarska působí jako dobrovolný hasič, a to ve svém volnu. Voda se na čerpací stanoviště vozí z Jetřichovic. "Kyvadlovou dopravu tady zajišťuji čtyři cisterny," řekl Toufar. V Jetřichovicích se přehradil potok pytli s pískem, aby měl dostatečnou kapacitu pro odběr vody.

Hasičům pomáhají i místní restaurace. Například restaurace Kortus u odbočky na Vysokou Lípu pro hasiče navařila jídlo, na terase má pro hasiče připravené další občerstvení. Nechybí voda v PET lahvích, nealkoholické pivo nebo různé sušenky. Hasiče na občerstvení upozorňuje cedule před restaurací s nápisem "Občerstvení pro hasiče na terase. Berte si".

Kvůli počasí se včera do hašení nezapojila původně plánovaná letadla, tři české stroje Antonov a dva švédské letouny Air Tractor zůstaly na letištích, jejich zásah znemožňovala nízká oblačnost. S plameny tak bojovalo sedm českých a slovenských vrtulníků, k pomoci se včera připojily také čtyři německé vrtulníky.

Při sobotním zásahu se zranilo celkem osm hasičů. Nejvážněji zraněný byl letecky přepraven na traumacentrum ústecké nemocnice. Jeho stav nechtějí hasiči komentovat, stejně tak ponechali bez komentáře i příčinu zranění. Podle Götzové se hasič zranil při pádu stromu, záchranná služba uvedla, že spadl ze skály.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (1)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

BM

Břetislav Machaček

31.7.2022 11:18
Doporučuji hasičům si přečíst názory "vědců" a pracovníků NP o prospěšnosti
požáru, zabalit fidlátka a odjet domů. Požár dokoná dílo zkázy, shoří domy,
restaurace, hotely a bude z NP totální divočina bez obyvatel a turistů mimo
"katastrofiků" putujících po místech katastrof. Já osobně hasičům děkuji
za nadlidské výkony v terénu s množstvím souší neuváženě ponechaných v lese i nastojato a v obrovském množství na jednom místě. Taková nálož výhřevného
paliva se dá zcela srovnat s požárem ropné rafinérie i s nebezpečím úrazů.
Hasit padající hořící souše a hasit ve skalách je obdivuhodné a ta práce
je nedoceněná bagatelizací následků požáru "vědci", kteří se podepsali na
jeho intenzitě.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist