https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/havlickuv-brod-necha-letos-vytvorit-zelene-strechy-v-arealech-dvou-skol
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Havlíčkův Brod nechá letos vytvořit zelené střechy v areálech dvou škol

11.2.2023 00:30 | HAVLÍČKŮV BROD (ČTK)
Zelené střechy umí pohltit velké množství dešťové. Při silných srážkách fungují jako zpomalovače odtoku. Voda ze zelené střechy steče pozdějí, což snižuje nápor na kanalizaci.
Zelené střechy umí pohltit velké množství dešťové. Při silných srážkách fungují jako zpomalovače odtoku. Voda ze zelené střechy steče pozdějí, což snižuje nápor na kanalizaci.
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Radnice v Havlíčkově Brodě letos s pomocí dotací vytvoří zelené střechy v areálech svých dvou základních škol. Suchomilnými rostlinami nechá osázet 1800 metrů čtverečních plochých střech. Na dvě zakázky za 11,5 milionu korun už podle věstníku veřejných zakázek město vybralo dodavatele. Z dotačních fondů by na ně mělo dostat 9,5 milionu korun, sdělila ČTK mluvčí radnice Alena Doležalová.
 

Zelenou střechu má zatím v Havlíčkově Brodě jedna městská budova, jde o kavárnu v parku Budoucnost. O dotaci na další zelené střechy požádalo město vloni. "Nyní obdrželo rozhodnutí o jejím poskytnutí," uvedla mluvčí.

Zelené střechy budou mít na části svých budov základní školy Wolkerova a Nuselská. Patrové stavby s plochými střechami tam podle mluvčí vytipovali odborníci. Kromě přínosu pro ekologii by podle radnice mělo opatření přispět k tepelné stabilitě budov. "V zimě sníží tepelné ztráty, naopak v letních měsících dokáže interiér budovy ochlazovat," uvedla Doležalová.

Na Základní škole Wolkerova bude porostlá zelení střecha nad dílnami a spojovací krček mezi školou, dílnami a jídelnou. Celkem to podle mluvčí bude 1300 metrů čtverečních plochy. U Základní školy Nuselská bude rostlinami osázených 500 metrů čtverečních střechy nad spojovacím krčkem se šatnami. Dodavatelská firma slíbila, že se chodu školy tyto práce nedotknou, řekla Doležalová.

Zelené střechy zkouší také Žďár nad Sázavou, má je zatím v areálu městské polikliniky a bývalého městského úřadu. Na střeše garáží porostlé rozchodníky u polikliniky vytvořili odborníci loni také malou solární elektrárnu. Podle jejich předpokladu by tam měly panely dodávat víc elektřiny než na klasickém zastřešení, protože voda odpařovaná rostlinami je v horkém létě bude ochlazovat. Šikmo osazené panely by měly také rostliny z části chránit. Projekt takzvané biosolární střechy vznikl ve spolupráci s Univerzitním centrem energeticky efektivních budov (UCEEB) ČVUT v Praze.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jiří Svoboda

12.2.2023 10:20
Kdyby raději ty střechy udělali bílé a pořádně zateplené a dešťovou vodu na školní zahradě zasakovali, používali na zálivku a měli tam jezírko s čolky. Časem by na střechy mohli dát i fotovoltaiku.

V tomto státě asi rozum nikdy fungovat nebude!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

12.2.2023 17:32 Reaguje na Jiří Svoboda
Proč časem? Ty panely tam můžou být hned a jímání vody je snad samozřejmost.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

13.2.2023 11:51 Reaguje na Pavel Hanzl
Jak vidíte, tak nic samozřejmého to není.
Odpovědět
PJ

Pavel Januška

12.2.2023 17:57
Dobrý den,
občas musím dělat ocelové haly, kde si zákazník přeje mít "zelenou střechu". Většinou ne kvůli přesvědče, ale kvůli dotacím. Nejsem supersahradník ani superstatik, ale 200-300 mm hlíny a na tom pár rozchodníku a mechů fakt klima nespasí. Proč raději neuděláte zelené fasády?
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

13.2.2023 08:09 Reaguje na Pavel Januška
Taky mi to připadá k ničemu. Nikdo na ni ani nevidí a pokud se o to někdo nestará, taky tam nic neroste (možná jen nějaký plevel). Zatíží to konstrukci daleko víc, ne fve, která je navíc bezúdržbová a hlavně je k užitku.
Odpovědět
DV

Daniel Višňovský

15.2.2023 19:38 Reaguje na Pavel Januška
Rozhodně tam není 200-300 mm hlíny, vy lháři. Já ty zelené střechy stavěl v Bielefeldu na Jahnplatzu.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist