https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/herpetolog-mamba-ktera-utekla-v-praze-je-asi-z-odchytu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Herpetolog: Mamba, která utekla v Praze, je asi z odchytu

6.10.2018 12:48 | PRAHA (ČTK)
Prudce jedovatý had před svým únikem z domu uštkl třicetiletou ženu, která byla zřejmě jeho majitelkou a případný chov neměla povolený. Ilustrační snímek.
Prudce jedovatý had před svým únikem z domu uštkl třicetiletou ženu, která byla zřejmě jeho majitelkou a případný chov neměla povolený. Ilustrační snímek.
Licence | Volné dílo (public domain)
Mamba zelená, která v úterý unikla z domu v pražských Hlubočepích, zřejmě nebyla z odchovu, ale z odchytu v přírodě. Myslí si to herpetolog Tomáš Bublík, u kterého smrtelně jedovatý had po jeho pátečním chycení zůstal. Podle něj mamba není v úplně dobrém stavu, ale je možné, že přežije. "Je to na dobré cestě," řekl dnes Bublík.
 

Prudce jedovatý had před svým únikem z domu uštkl třicetiletou ženu, která byla zřejmě jeho majitelkou a případný chov neměla povolený. V pátek našla hada žena v nedaleké zahrádkářské osadě v Hlubočepích, při jeho odchytu asistoval pracovník pražské zoologické zahrady a Bublík, který si mambu poté i odvezl. Už tehdy uvedl, že je hubená a vystresovaná.

Jak se bude její zdravotní stav vyvíjet, nelze podle herpetologa předjímat. "Nedokážu předjímat, co se bude s hadem dít, ani veterinář, ani jiný chovatel by to nedokázal, protože mamba přišla z odchytu, to znamená, že byla chycena v přírodě. Nevíme tedy, jak je stará, jak dlouho byla na cestě, jak se o ni starala ta paní," řekl dnes Bublík, který už choval několik desítek mamb stejného druhu.

Nevyloučil, že chycený had může i uhynout, což se u zvířat, která přicházejí z přírody do chovu, občas stává. Důvodem je například stres nebo paraziti v těle. Než se zjistí, v jakém stavu plaz je, je podle herpetologa i na několik týdnů. "U hadů všechno trvá, je to pomalé. I umírat může týdny," řekl Bublík.

Proč si myslí, že mamba pochází přímo z přírody, vysvětlil tím, že zvíře není jednoduché si opatřit, protože se nemnoží lehce a odchovy se dají spočítat na prstech jedné ruky. "Chovatelé se navzájem dobře znají, takže se dá i v rámci Evropy dobře zmonitorovat, kdo v uplynulém roce odchoval mamby a jaké.... A pokud je chovatel soudný, neprodá ji nikomu, kdo není zkušený," řekl chovatel. Vedle toho jsou podle něj ale mezinárodní společnosti, které mají licenci k obchodování se zvířaty.

Bublík chce chycenou mambu zatím nechat u sebe, v pondělí to nahlásí i na veterinární správu. "Zatím ji nemohu nabízet nebo dávat dál, když nevím, v jakém je stavu. Bylo by to nezodpovědné," řekl. V případě, že had přežije, udělají se mu podle Bublíka testy trusu, jestli nemá parazity a není infekční pro další zvířata, a poté by ji rád zařadil do nějakého chovu, kde bude s příslušníky svého druhu.

Případem se zabývá i policie, která vyšetřuje, jak had unikl a jak ho majitelka získala. Podle Státní veterinární správy totiž chov nebyl schválený. Ženu vzhledem k jejímu zdravotnímu stavu policisté zatím nevyslechli. Dostala sice antisérum, které zabralo, ale zůstává v nemocnici v umělém spánku kvůli vážným zdravotním komplikacím.


reklama

 
Další informace |
Líbil se vám článek? Přispějte si na napsání dalšího.
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist