https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/historicky-summit-zeme-se-konal-pred-30-lety-v-brazilskem-riu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Historický "summit Země" se konal před 30 lety v brazilském Riu

3.6.2022 01:00 | RIO DE JANEIRO (ČTK)
Licence | Všechna práva vyhrazena. Další šíření je možné jen se souhlasem autora
Setkání více než stovky hlav států a vlád, které od 3. června 1992 jednaly o klimatu, vstoupilo do historie jako "summit Země". Oficiálně to byla 3. Konference OSN o životním prostředí a rozvoji, výrazně přispěla zejména k popularizaci myšlenky udržitelného rozvoje. Jejím výsledkem byl mimo jiné dokument nazvaný Agenda 21. Obsahoval dlouhodobé vize o tom, jak dospět k zachování rovnováhy mezi ekonomickými a sociálními potřebami lidstva na straně jedné a přírodními zdroji a ekosystémy Země na straně druhé.
 

Ne všechna opatření se za uplynulé tři dekády podařilo naplnit. Přesto byl summit z roku 1992 úspěšný přinejmenším v tom, že zvýšil informovanost veřejnosti o potřebě zohledňovat ekologické a sociální aspekty hospodářského rozvoje. Byla na něm přijata například také Rámcová konvence OSN o změnách klimatu (UNFCCC; v platnost vstoupila v roce 1994), která vyzvala země světa k dobrovolnému snižování emisí skleníkových plynů. Závazné limity pro snižování emisí ale určil teprve v roce 1997 Kjótský protokol, který ale neratifikovaly USA a k závazku snižování emisí se nepřipojily ani Čína nebo Indie.

Kjótský protokol nakonec vstoupil v platnost v roce 2005. Podle dokumentu měly být v letech 2008 až 2012 sníženy celkové světové emise oxidu uhličitého a dalších skleníkových plynů v průměru o 5,2 procenta v porovnání s rokem 1990. Protokol, který nakonec platil až do roku 2020, nahradila pařížská úmluva OSN o změně klimatu, která vstoupila v platnost v listopadu 2016. Podle ní má být oteplování udrženo pod dvěma stupni Celsia, nejlépe do 1,5 stupně ve srovnání s předindustriálním obdobím. Kritici ale dohodě vyčítají, že nestanoví pevné a závazné termíny pro omezování emisí.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (6)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

JS

Jiří Svoboda

3.6.2022 15:07
"Kritici ale dohodě vyčítají, že nestanoví pevné a závazné termíny pro omezování emisí."

A v čem by to pomohlo, kdyby byly stanoveny pevné a závazné termíny?

Kdo by koho "trestal" za nedodržování či švindlování? Vždyť přece stačí hrát divadlo na ochranu klimatu a zjevně jsou tím všichni uspokojeni. A pokud to nedopadne, řekne se: "Vždyť my jsme se tak snažili!".
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

5.6.2022 20:59
Není tam napsáno, co se podařilo uskutečnit a co ne, a hlavně PROČ se to neuskutečnilo.
Obávám se, že ty nejdůležitější věci se nepovedly (emise CO2) a celkově se ví proč, ale nikdo neví (kromě pana Vinklera) jak se to má udělat lépe a radostněji. A on mlčí jak partyzán.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

6.6.2022 10:38 Reaguje na Pavel Hanzl
Ví se, jak to dělat lépe a radostněji, ale nechce se to tak dělat. Hrát klimatické divadlo pro 8 mld. lidí je pro vlivné subjekty výhodnější a mnozí diváci to žerou. A Hanzl sedí v první řadě a tleslá a tleská...
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

6.6.2022 10:44 Reaguje na Jiří Svoboda
Zkuste to tedy popsat, když se to všeobecně ví. Já to nevím.
Odpovědět
JS

Jiří Svoboda

6.6.2022 12:39 Reaguje na Pavel Hanzl
Co kecáte! Vždyť pořád vyspělé země chválíte, jak to dělají vzorně a skvěle.

Já netvrdím, že se to ví "všeobecně" (zase podsouváte), jen vím, že je to soustavně na všech frontách odmítáno. I tam, kde by to člověk vůbec nečekal!
Odpovědět
PH

Pavel Hanzl

9.6.2022 22:21 Reaguje na Jiří Svoboda
Ví se, jak to dělat lépe a radostněji,

Tak to popište.
Odpovědět
 
reklama


Pražská EVVOluce

reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist