https://ekolist.cz/cz/zpravodajstvi/zpravy/hladik-cesko-je-lidrem-ve-vyuzivani-prostredku-z-modernizacniho-fondu
zprávy o přírodě, životním prostředí a ekologii
Přihlášení

Hladík: Česko je lídrem ve využívání prostředků z Modernizačního fondu

13.10.2023 17:39 | PRAHA (ČTK)
Česko je jednou ze zemí, které se velmi dobře daří používat peníze z Modernizačního fondu. Po dnešním jednání s členem Evropské komise (EK) pro opatření v oblasti klimatu Wopkem Hoekstrou to řekl ministr životního prostředí Petr Hladík (KDU-ČSL). Hoekstra s Hladíkem se zabývali i blížící se konferencí OSN o klimatu COP28, ke které bude Evropská unie přijímat svou pozici v pondělí 16. října na zasedání Rady pro životní prostředí (ENVI). Řešili i Klimaticko-energetický plán, který má Česko odeslat k projednání Evropské komisi, vláda ho bude podle Hladíka projednávat příští středu.
 

Modernizační fond zřídila EK, má přispět k rychlejšímu odklonu od spalování uhlí a ke snížení emisí skleníkových plynů. Jde o finance z výnosů z prodeje emisních povolenek. Právě z tohoto zdroje čerpají peníze dotace na podporu energetické nezávislosti budov, jako je například Nová zelená úsporám, ale i další projekty. Z fondu jsou podporovány i podniky, obce a města.

"Chci zdůraznit, že změna klimatu, dekarbonizace a všechna opatření, která s tím souvisí, musí být sociální, sociálně citlivá, jinak nebude vůbec. Právě sociální citlivost jednotlivých programů je naprosto zásadní jak pro Evropskou komisi, tak pro vládu ČR," řekl Hladík. Kromě záležitostí dekarbonizace jsou podle Hladíka potřebné také adaptace na klimatickou změnu a na změny, které přináší.

"Čeká nás diskuse o tom, s čím pojede EU na COP28 do Dubaje. Musím říct, že Česká republika podporuje to, aby to nejzásadnější, tedy absolutní množství emisí, které jako celý svět vypouštíme do ovzduší, tak jsme zlomily. Absolutní množství aby nám přestalo růst, ale začalo nám klesat, a nejpozději bychom tak měli učinit v roce 2025," řekl Hladík.

Podle Hladíka řešili i to, jak zrychlit a zefektivnit práci EK. "Předložil jsem panu eurokomisaři konkrétní návrhy k odstranění některých byrokratických postupů, předložil jsem nějaké návrhy ke zrychlení procesu notifikace některých programů, tak abychom oblast dekarbonizace a používání výnosů z emisních povolenek mohli dělat efektivněji,“ řekl.

"Máme před sebou velmi důležitý úkol s COP28," řekl Hoekstra. Společnou pozici EU bude přijímat ENVI rada v pondělí. Podle Hoekstry je důležité, aby byla konference úspěšná. "S ministrem jsme se bavili i tom, jak pokračovat a naplnit ambice, které máme, protože klimatická změna určitě nezmizí," řekl. Zároveň pozitivně hodnotil české inovativní projekty a firmy, které se zabývají zmírňováním dopadů klimatické změny.

Hoekstra je v úřadu první týden, Evropský parlament schválil jeho jmenování ve čtvrtek 5. října. Bývalý nizozemský ministr a někdejší zaměstnanec ropné společnosti Shell ve funkci nahradil Franse Timmermanse, který 22. srpna rezignoval a bude kandidovat v nizozemských parlamentních volbách.


reklama

 
BEZK využívá agenturní zpravodajství ČTK, která si vyhrazuje veškerá práva. Publikování nebo další šíření obsahu ze zdrojů ČTK je výslovně zakázáno bez předchozího písemného souhlasu ze strany ČTK.

Online diskuse

Redakce Ekolistu vítá čtenářské názory, komentáře a postřehy. Tím, že zde publikujete svůj příspěvek, se ale zároveň zavazujete dodržovat pravidla diskuse. V případě porušení si redakce vyhrazuje právo smazat diskusní příspěvěk
Všechny komentáře (2)
Do diskuze se můžete zapojit po přihlášení

Zapomněli jste heslo? Změňte si je.
Přihlásit se mohou jen ti, kteří se již zaregistrovali.

Miroslav Vinkler

Miroslav Vinkler

14.10.2023 08:10
Česko je lídrem ničení svého přírodního dědictví v EU za nadšeného potlesku ekomagorů a lobbistů.
Odpovědět
JO

Jarka O.

15.10.2023 21:30
Ministrem ŽP je energetik? Neměl by se ten pán už začít zajímat o přírodu místo rad a podlézání eko divnoláskám a německým firmám, které chtějí likvidovat přírodu větrníky? Na ně je třeba dát pozor, jinak z kulturní krajiny nezbude na kameni kámen. Ještě že existují lokální referenda a slovo občanů má váhu stejně jako v SRN, kde z více důvodů VtE odmítají.
Odpovědět
reklama
Ekolist.cz je vydáván občanským sdružením BEZK. ISSN 1802-9019. Za webhosting a publikační systém TOOLKIT děkujeme Ecn studiu. Navštivte Ecomonitor.
Copyright © BEZK. Copyright © ČTK, TASR. Všechna práva vyhrazena. Publikování nebo šíření obsahu je bez předchozího souhlasu držitele autorských práv zakázáno.
TOPlist TOPlist